20.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Επιστήμονες δημιούργησαν ανακυκλώσιμα πλαστικά από ισχυρές κόλλες

Ημερομηνία:

Μια νέα σειρά ανακυκλώσιμων πλαστικών με βάση ένα υλικό χαμηλού κόστους που χρησιμοποιείται στις ισχυρές κόλλες Super Glue σχεδίασαν επιστήμονες του αμερικανικού πανεπιστημίου Μπόιζ.

Η ρύπανση από τα πλαστικά είναι μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής καθώς μολύνουν τους ωκεανούς και συσσωρεύονται σε χωματερές. Αν και ορισμένα πλαστικά μπορούν να ανακυκλωθούν, η διαδικασία ανακύκλωσης είναι ενεργοβόρα και αναποτελεσματική.

Για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, οι ερευνητές Άλισον Κρίστι και Σκοτ Φίλιπς του Πανεπιστημίου Μπόιζ στράφηκαν στον κυανοακρυλικό αιθυλεστέρα, ένα φθηνό και εύκολα παραγόμενο μονομερές που χρησιμοποιείται στις ισχυρές κόλλες. Οι επιστήμονες σχεδίασαν μια διαδικασία πολυμερισμού που μετατρέπει αυτό το μονομερές σε πολύ-κυανοακρυλικό αιθυλεστέρα για να παράγουν μια νέα μορφή πλαστικού που δεν βασίζεται σε πετρελαϊκά υλικά.

Επιστήμονες δημιούργησαν ανακυκλώσιμα πλαστικά από ισχυρές κόλλες
(Allison Christy, CC BY-ND)

Κατά τη διάρκεια διαφόρων δοκιμών, τα πλαστικά αυτά έδειξαν καλές θερμικές ιδιότητες και παρέμειναν σταθερά σε ζεστά και υγρά περιβάλλοντα. Στη συνέχεια, τα στέρεα αυτά πλαστικά θα μπορούσαν να αποπολυμεριστούν και να ανακυκλωθούν ξανά στα υγρά μονομερή συστατικά τους. Όπως σημειώνεται, η νέα διαδικασία παραγωγής μπορεί εύκολα να κλιμακωθεί και παρέχει απόδοση ανακύκλωσης έως και 93%.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances» της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άσκηση Μίνωας: Εφιαλτικό σενάριο για απανωτούς σεισμούς 6,4 και 7,2 Ρίχτερ στην Κρήτη

Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) έδωσε στη δημοσιότητα...

Στους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης για ψαράδες η Γεωργιούπολη

Ένας ελληνικός, τουριστικός προορισμός, η Γεωργιούπολη, περιλαμβάνεται στους καλύτερους...

Εκπαιδευτικές ενημερώσεις ελαιοπαραγωγών από την Περιφέρεια Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ

Συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές ενημερώσεις των ελαιοπαραγωγών στους Δήμους του...

Συνάντηση Σέβης Βολουδάκη με τον υπουργό Yγείας Άδωνι Γεωργιάδη

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη είχε η...