16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Επιστημονική έρευνα: Η κάνναβη έχει αντικαρκινική δράση

Ημερομηνία:

Η κάνναβη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από Βρετανούς επιστήμονες, του Πανεπιστημίου «East Anglia».

Από την έρευνα προέκυψε πως η ψυχοτρόπος ουσία που περιέχει η κάνναβη, η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη συρρίκνωση καρκινικών όγκων. Οι επιστήμονες χορήγησαν με ένεση την THC σε πειραματόζωα, και ειδικότερα σε ποντίκια που φέρουν ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα, και εντόπισαν δύο κυτταρικούς υποδοχείς, που ευθύνονται κυρίως για την αντικαρκινική δράση της εν λόγω ουσίας. Το αποτέλεσμα ήταν η συρρίκνωση των όγκων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Biological Chemistry» και οι ερευνητές εξέφρασαν την ελπίδα πως ένα συνθετικό υποκατάστατο της THC θα μπορούσε να δημιουργηθεί από τις φαρμακοβιομηχανίες και να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του καρκίνου.

«Η THC, το κύριο δραστικό συστατικό της μαριχουάνας, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Αυτή  η ουσία δρα μέσω μιας οικογένειας κυτταρικών υποδοχέων που λέγονται κανναβινοειδείς υποδοχείς. Ως τώρα ήταν άγνωστο ποιοι ακριβώς υποδοχείς ευθύνονται για την αντικαρκινική δράση της τετραϋδροκανναβινόλης. Με τη νέα έρευνά μας, αποκαλύψαμε ότι πρόκειται για τους υποδοχείς CB2 και GPR55», δήλωσε ο Πίτερ ΜακΚόρμικ της Φαρμακευτικής Σχολής του βρετανικού πανεπιστημίου.

«Με τον προσδιορισμό των υποδοχέων που εμπλέκονται έχουμε ένα σημαντικό βήμα προς τη μελλοντική ανάπτυξη θεραπειών, οι οποίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις αλληλεπιδράσεις που έχουμε ανακαλύψει, ώστε να περιορίσουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων», σημείωσε.

Ωστόσο ο Πίτερ ΜακΚόρμικ αναγνώρισε πως θα χρειαστούν περαιτέρω δοκιμές, τονίζοντας και συμβουλεύοντας εκείνους που υποβάλλονται σε αντικαρκινικές θεραπείες να μην τις σταματήσουν για να ξεκινήσουν μόνοι τους τη χρήση της κάνναβης. Ανάλογες ήταν και οι αντιδράσεις από τις οργανώσεις κατά του καρκίνου, οι οποίες υπογράμμισαν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για τη δράση της THC πριν χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία.

Σημειώνεται πως η ιδιωτική χρήση κάνναβης παραμένει παράνομη στις περισσότερες χώρες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι χώρες στις οποίες η κάνναβη επιτρέπεται για ιατρική χρήση. «Εντοπίζοντας τους συγκεκριμένους δύο κυτταρικούς υποδοχείς, κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την μελλοντική ανάπτυξη νέων φαρμάκων με αντικαρκινική δράση», δήλωσε ο Πίτερ ΜακΚόρμικ και συνέχισε:

«Η έρευνά μας χρησιμοποιεί μια απομονωμένη χημική ουσία και το να παίρνει κανείς τη σωστή δοσολογία αυτής της ουσίας, είναι ζωτικό. Οι καρκινοπαθείς δεν πρέπει να προσπαθούν να αυτοθεραπευθούν με κάνναβη. Ελπίζω πάντως ότι η έρευνά μας θα οδηγήσει τελικά στη δημιουργία ενός ασφαλούς συνθετικού ισοδύναμου φαρμάκου που θα είναι διαθέσιμο στο μέλλον».

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ