19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Επιστολή: Ακόμα ένας απατεώνας στα Χανιά

Ημερομηνία:

Κύριε Διευθυντά,

Πριν δύο χρόνια ευρέθηκα στην Αγιά των Χανίων, όπου με πλησίασε ένας άντρας περίπου 30 ετών υπόκοντος, μελαχρινός με λίγα μαύρα γένια και μου παρέστηνε τον συγγενή και, δήθεν, με έκανε να τον θυμηθώ και όταν υπέθεσε ότι μπορεί να είναι κάποιος δικός μου και του είπα κάποιο όνομα δικού μου, μου είπε: «Επιτέλους με θυμήθηκες» και σε λίγο, αφού «έδειξε πολύ αγάπη» μου είπε: «Καημένε μπάρμπα έπαθα πολύ κακό. Ένα αυτοκίνητο έκοψε και τα δύο πόδια του κοπελιού μου και είναι ανάγκη να το πάω στο εξωτερικό και θέλω λεφτά που δεν τα έχω». Εγώ τον εκατάλαβα ότι είναι απατεώνας και τον έδιωξα.

Στα 7/2/2016 βγήκε στα Σφακιά ο ίδιος αυτός απατεώνας ψάχνοντας για θύματα και ήρθε και στο δικό μου σπίτι στον Βουβά και ακριβώς με τον ίδιο τρόπο μου παρουσιάστηκε «Με πολύ χαρά» μα και με «έκπληξη που δεν τον θυμήθηκα» και αφού δεν τον θυμήθηκα αμέσως ότι είναι ο απατεώνας της Αγιάς του είπα: «Είσαι γιός του τάδε;» , «Ναι (μου είπε) επιτέλους με θυμήθηκες» . Και όπως την άλλη τη φορά, μου είπε ότι πάλι το κοπέλι του έκοψε και τα δύο του πόδια και έχει ανάγκη από λεφτά για να το πάει στο εξωτερικό, όπου τον θυμήθηκα και τον έβρισα αυστηρά και εξαφανίστηκε. Δεν πρόλαβα να συγκρατήσω τον αριθμό του αυτοκινήτου του.

Και εμείς οι πολίτες έχομε καθήκον όταν εντοπίζομε απατεώνες να δημοσιεύομε τα χαρακτηριστικά τους για να τους προσέχει ο κόσμος, να αποφεύγει τις παγίδες τους.

Τα ΜΜΕ , κατά την αρχή των προσωπικών δεδομένων, είναι υποχρεωμένα να μην κατονομάζουνε ένα άτομο που του συνέβη κάτι γιατί αυτός μπορεί να μην θέλει να τον δημοσιεύσουνε, όμως τους παιδεραστές, τους πορτοφολάδες, του πλασιέ ναρκωτικών και άλλες ανάλογες κατηγορίες έχουνε ηθική υποχρέωση απέναντι του αναγνωστικού τους κοινού και γενικότερα απέναντι της κοινωνίας να μην αναφέρουνε μόνο την ηλικία τους, μα όλα τους τα χαρακτηριστικά και, αν είναι δυνατό και τη φωτογραφία τους για να διευκολύνουν τον κόσμο να αυτοπροστατεύεται και να κρατά σε απόσταση τους επικίνδυνους. Δεν χρειάζεται σεβασμός της υπόληψης τους, αφού αυτοί δεν ενδιαφέρονται για υπόληψη.

Αυτά εις ότι αφορά τους επικίνδυνους. Υπάρχουνε όμως και άνθρωποι που προσφέρουνε καλά στην κοινωνία και στους συνανθρώπους τους. Αυτούς και τα ΜΜΕ μα και η κοινωνία πρέπει να τους προβάλομε, να τους τιμούμε και να τους έχομε παράδειγμα προς μίμηση. Αυτών και τα στοιχεία τους και την φωτογραφία τους αξίζει να δημοσιεύομε. Αυτό αποτελεί ένα ευχαριστώ, μια ευγνωμοσύνη από την κοινωνία και παράλληλα μια εύφημον μνεία, αφού η προσφορά τους, πολλές φορές γίνεται με θυσίες, μα επώνυμα και όχι επί αγνώστου να τους προβάλομε.

Κανάκης Ι. Γερωνυμάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κανάκης Γερωνυμάκης
Γεννήθηκε στην κοινότητα Ασφένδου στις 31 Δεκεμβρίου 1926 και διετέλεσε για πολλά χρόνια γραμματέας της κοινότητας. Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων μέσω των οποίων μαθαίνουμε τα ήθη και τα έθιμα όχι μόνον των Σφακιών αλλά όλης της Κρήτης. Έργα του "Κοινότης Ασφένδου Σφακίων", "Περιπλοκάδια", "η Κρήτη στο πρόσφατο παρελθόν", "Σφακιανή Λαογραφία" κ.α. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του "Περιπλοκάδια" με Α΄έπαινο και το βιβλίο του "Μαντιναδοποιημένες παροιμίες τση Κρήτης" απέσπασε το Β΄έπαινο. | Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου θα βρείτε εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο – Ξεχωρίζουν Βενετσάνου, Γρηγοριάδης, Ρεβενιώτη, Χρανιώτης

Το ευρωψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για...

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς – Μάρω Δούκα, Σακελλαρίδης και Φίλης στη λίστα, όλα τα ονόματα

Τους 42 υποψήφιους και υποψήφιες ευρωβουλευτές/τριες της Νέας Αριστεράς ανακοίνωσε ο...

Θανατηφόρο τροχαίο στην Βουλή: Οι αστυνομικοί πάνε να ρίξουν ευθύνες στον νεκρό Ιάσονα

Σε μια προσπάθεια να αποδοθούν μερικές έστω ευθύνες στον 22χρονο...

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...