17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Επιστολή: Ανάγκη και Ευκαιρία για την πάταξη του παραεμπορίου

Ημερομηνία:

Κύριε Διευθυντά,

Η κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα λόγω της πανδημίας του covid-19 εδώ και ένα χρόνο περίπου, έχει αρκετές συνέπειες τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Αρκετές επιχειρήσεις έχουν βάλει άτυπα λουκέτο, οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση και το τι θα γίνει είναι αμφίβολο αν δεν κλείσει αυτό το κεφάλαιο της πανδημίας.

Μηνύματα αισιοδοξίας ωστόσο, υπάρχουν και χάρη στην ελπίδα που απορρέει από τους μαζικούς εμβολιασμούς μπορούμε να αντικρύζουμε το μέλλον με μια καλύτερη προοπτική.

Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη πανδημία, πέραν του ότι μας έπιασε απροετοίμαστους -λογικό εν μέρει- ανέδειξε και τις αδυναμίες που αντιμετωπίζει η κάθε κοινότητα ξεχωριστά.

Για παράδειγμα στα Χανιά, παρόλο που το επιχειρηματικό Lockdown υπήρξε σχεδόν γενικευμένο για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, με τα γνωστά προβλήματα που είχε ως συνέπεια για τις επιχειρήσεις, γίναμε μάρτυρες μιας δυσανάλογης άνθησης του παραεμπορίου. Αυτή η «μάστιγα» φυσικά, υπήρχε και στην προ covid εποχή.

Αν αυτό το πρόβλημα κάποτε απλώς προβλημάτιζε τους επιχειρηματίες, σήμερα μας δημιουργεί και εκνευρισμό συν τοις άλλοις.

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί απαιτεί δυναμικές και συγκεκριμένες παρεμβάσεις και λύσεις, προκειμένου να διαφυλάξουμε τόσο το νόμιμο επιχειρείν, όσο και την εθνική οικονομία.

Για το λόγο αυτό, θεωρώ πως το Επιμελητήριο Χανίων σε συνεννόηση και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, οφείλει να συστήσει μια επιτροπή διαβούλευσης για την πάταξη του παραεμπορίου, κάτι που αποτελεί αίτημα –θέλω να πιστεύω- όλων των επιχειρηματιών του νομού.

Τώρα είναι η ευκαιρία μας να δράσουμε δυναμικά και να στείλουμε ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, πως στα Χανιά θέλουμε και μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας όπως ορίζουν οι νόμοι και όχι όπως θέλουν κάποιοι αυθαίρετα.

Στράτος Μπαλαντίνος

Επιχειρηματίας, Μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...