21.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Επιστολή αντιπεριφερειάρχη για τη δυνατότητα αποζημίωσης από τις ζημιές στην παραγωγή καστάνου

Ημερομηνία:

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Βουλγαράκης, έστειλε επιστολή στον ΕΛΓΑ – ενημερώνοντας παράλληλα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τους Βουλευτές Ν. Χανίων, τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τον ΕΛΓΑ/Υποκατάστημα Κρήτης –  ζητώντας να εξεταστεί η δυνατότητα αποζημίωσης της σοβαρά ζημιωμένης φετινής παραγωγής καστάνου στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Αντιπεριφερειάρχη έχει ως εξής :

«Είναι γνωστό ότι η καστανιά καλλιεργείται σε δροσερές ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Π.Ε. Χανίων με υψόμετρο πάνω από 350 μέτρα και αυτό συνεπάγεται ανάλογες απαιτήσεις σε θερμοκρασία, υγρασία και βροχοπτώσεις για τη φυσιολογική ανάπτυξη του καρπού. Τη φετινή χρονιά είχαμε μεγάλη παραγωγή και οι παραγωγοί περίμεναν να έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Όμως τους κρίσιμους μήνες (Αύγουστο και Σεπτέμβριο) για τη καλή και φυσιολογική ανάπτυξη του καρπού, στις περιοχές της Π.Ε. Χανίων που υπάρχουν καστανιές δεν είχαμε τις αναμενόμενες  βροχοπτώσεις (πλην μιας περιορισμένης σε δύναμη και διάρκεια στις 16/9/2012). Παράλληλα οι θερμοκρασίες που επικράτησαν στο διάστημα αυτό ήταν σαφώς υψηλότερες του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας όπως τεκμηριώνεται από τα επισυναπτόμενα διαθέσιμα μετεωρολογικά στοιχεία των περιοχών αυτών. Ο συνδυασμός της παρατεταμένης ξηρασίας με τις υψηλές θερμοκρασίες τη κρίσιμη περίοδο για το καρπό του κάστανου είχε σαν αποτέλεσμα το στρεσάρισμα του κάστανου και την αδυναμία ανάπτυξης του καρπού με αποτέλεσμα να προκληθούν ξηράνσεις στα καστανόδενδρα, μεγάλες καταστροφές στη παραγωγή και μεγάλες απώλειες εισοδήματος για τους παραγωγούς.

Τα παραπάνω διαπιστώθηκαν από επιτόπιες επισκέψεις των αρμόδιων γεωπόνων του Γραφείου Δενδροκομίας και Αμπελουργίας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χανίων σε περιοχές που καλλιεργούνται καστανιές σε συνεργασία με τους  Δήμους Πλατανιά, Κισσάμου και Κανδάνου – Σελίνου της Π.Ε. Χανίων και το Συνεταιρισμό Καστανοπαραγωγών Ν. Χανίων. Διαπιστώθηκαν επίσης από το Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Κρήτης κ. Δασκαλάκη Νίκο κατά τη πρόσφατη επίσκεψη του στις καστανοπεριοχές της Π.Ε. Χανίων στις 3/10/2012.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι στις καστανοπεριοχές της Π.Ε. Χανίων υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από τη μελάνωση και τη φυτόφθορα της καστανιάς, ενώ επεκτείνεται το έλκος της καστανιάς λόγω καθυστέρησης εφαρμογής του προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης της και ότι το εισόδημα από το κάστανο αποτελεί βασικό άξονα ανάπτυξης της ορεινής οικονομίας και οριακής επιβίωσης των κατοίκων των προβληματικών αυτών περιοχών, παρακαλούμε να εξεταστεί η δυνατότητα της αποζημίωσης της σοβαρά ζημιωμένης φετινής παραγωγής κάστανου στη Π.Ε. Χανίων».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...