20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Επιστολή: “Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ”

Ημερομηνία:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, σας χαιρετώ.

Ψήφισα!Έχετε την Πειθώ στο στρατόπεδο σας και η συγκέντρωση ψήφων για σας, δίνει μια δεύτερη θητεία στο τιμονι της ηγεσίας της Ελλάδας. Στην ψηφιακή εποχή, το αποτέλεσμα αυτό βγήκε με ταχύτατους ρυθμούς!

Το Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Φόρουμ (ΠΦΦ, Αθήνα), εύχεται ειρήνη, πρόοδο και ευημερία για την Ελλάδα και καλή τύχη σε εσάς προσωπικά, για να φέρετε σε αίσιο τέλος την πολιτική σας ατζέντα. Εγώ έχω να προσφέρω σε ζητήματα, στα οποία οι φιλοσοφικές συμβουλές της Υγιεινής μπορούν να φανούν χρήσιμες. Παράλληλα, ζητώτην υποστήριξή σας σχετικά με τη διεξαγωγή του 14ου Διαλεκτικού Συμποσίου του ΠΦΦ.

Η μοίρα του κόσμου σήμερα παραμένει αβέβαιη και χαίρομαι που η Δημόσια Υγεία κατέχει κεντρικό ρόλο στηνατζέντα σας. Όμως,το ίδρυμα μιας Σχολής, μοναδικής, διεπιστημονικής,που γεννήθηκε το 1929,με θαρραλέα επαναστατική πολιτική, βασιζόμενη στην πεποίθηση ότι οι Έλληνες πρέπει να ζουν και να αναπτύσσονται σε υγιεινές συνθήκες,καταργήθηκε εν μια νυκτί, με κοινοβουλευτικήαπόφαση (2019), πριν συμπληρώσει τα εκατό χρόνια λειτουργίας του.[1]

Θέλω να τονίσω επίσης ότι η Ελλάδα παραμένει μια ανεξάντλητη ιστορική πηγή γνώσης,που η φλόγα της εμπνέει ακόμη, ενώ η Φιλοσοφία είναι ο ειρηνικός και πνευματικός σύμμαχος του Ανθρώπου,καθώς προσφέρει έναν ενθαρρυντικό πυλώνα υποστήριξης της επιστήμης, αλλά και άμυνας έναντι της κατάχρησής της.

Επιτρέψτε μου να πω, ότιη Φιλοσοφίαπαρέχει τη δεύτερη σημαντική αφήγηση της ελληνικής κοινωνίας που παραλείπεται, μετά από τη Δημόσια Υγεία, ενώ θα έπρεπε και οι δύο αφηγήσεις να χαίρουν μεγαλύτερης υποστήριξης. Και οι δύο μαζί, μπορούν να αποτελέσουν τη σωτηρία, το‘παν-εκπαιδευτικό εμβόλιο’ απέναντιστην κοινωνική αδράνεια.Εξάλλου, στο κατώφλι του 3ου αιώνα από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους,και στην εποχή σοβαρών απειλών, όπωςενός στιγμιαίου Αρμαγεδδώνα (πυρηνικό ατύχημα), μιας έρπουσας σοβαρής καταστροφής (κλιματική αλλαγή) ή μιας καταχρηστικής εφαρμογής νέων τεχνολογιών (τεχνητή νοημοσύνη), η Ελλάδα,με 4000 χρόνια γλωσσικής ιστορίας και συμπυκνωμένηςσοφίας,θα πρέπει να αποκτήσει μια νέα συνολική εθνική αφήγηση.Εξάλλου, βρισκόμαστε στο κατώφλι του 3ου αιώνα από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, και ενόψει σοβαρών απειλών, όπως ενός στιγμιαίου Αρμαγεδδώνα (πυρηνικό ατύχημα), μιας έρπουσας σοβαρής καταστροφής (κλιματική αλλαγή) ή μιας καταχρηστικής εφαρμογής νέων τεχνολογιών (τεχνητή νοημοσύνη). Θα πρέπει επομένως, η Ελλάδα, με 4000 χρόνια γλωσσικής ιστορίας και συμπυκνωμένης σοφίας, να αποκτήσει μια νέα συνολική εθνική αφήγηση. Η επένδυση στο ΠΦΦ, με σκοπό την αναζωογόνηση του Ελληνισμού, θα ήτανμοναδική και εξαιρετικά επωφελής. Θα ήταν δε υποστηρικτική και για το 14ο διαλεκτικόσυμπόσιο που διοργανώνει το Φόρουμ στην Αθήνα για τονΟκτώβριο του 2023.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, πρέπει ναγίνει επένδυση στη Φιλοσοφία και μέσω του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ! Πολλά διδάγματα, χρήσιμα για το μέλλον, μπορούν να αντληθούν από τον Ελληνισμό και την ελληνικήΦιλοσοφία.Ίσως, η πιο εύκολη απόφασηπου θα λάβετενα είναι εκείνη που θα αφορά τη δική μας αίτηση .

Μετιμή

Jeffrey LevettInternational Gusi Peace Prize Laureate

Professor, Public Health & Health Diplomacy, UN UoP, Belgrade, Honorary President, World Philosophical Forum, Athens

[1]Πρόκειται για το Υγειονομικόν Κέντρον Αθηνών και την Υγειονομική Σχολή Αθηνών, 1929-ΕΣΔΥ, 1994. Στην αρχή του 20ου αιώνα, ο μέσος Έλληνας δεν ήταν σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν έναν αιώνα πριν (1821). Η ιστορική Υγειονομική Σχολή Αθηνών (1929-2019) συνέβαλε στη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, στην εξάλειψη της ελονοσίας και στην αύξηση κατά μια εικοσαετία της διάρκειας ζωής του μέσου Έλληνα (1930-1970), οδηγώντας έτσι την Ελλάδα στον διεθνή νεωτερισμό. Στην περγαμηνή του πρώτου διπλώματος αναγράφονται τα λόγια ΧΩΡΙΣ ΥΓΕΙΑ ΑΒΙΟΣ ΒΙΟΣ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...