24.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Επιστολή: «Η διεθνιστική αλληλεγγύη απαραίτητη προϋπόθεση για το σταμάτημα της σφαγής του παλαιστινιακού λαού. Αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση»

Ημερομηνία:

Του Σπύρου Δαράκη του Χαραλάμπους

18 χρόνια συμπληρώνονται φέτος που ως μέλος αντιπροσωπίας δημάρχων  συμβούλων (αποτελούμενη από το δήμαρχο Καισαριανής Γιώργο Κατιμερτζή, το δήμαρχο Πετρούπολης Γιώργο Γιώγο, το δήμαρχο Καρδίτσας Χρήστο Τέγο, το δήμαρχο Ευρώτα Βαγγέλη Βαλλιώτη, τον τότε δημοτικό σύμβουλο και νυν δήμαρχο Χαιδαρίου Μιχάλη Σελέκο, τη δημοτική σύμβουλο Κερατσινίου Ελένη Παπαδοπούλου και το δήμαρχο Μηθύμνης Χανίων Σπύρο Δαράκη) επισκεφθήκαμε τα πολύπαθα παλαιστινιακά εδάφη, συναντηθήκαμε με τον τότε ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ και την παλαιστινιακή ηγεσία στη ΓΑΖΑ – ΡΑΜΑΛΑ – ΒΗΘΛΕΕΜ και επισκεφτήκαμε τον υπουργό της παλαιστινιακής Αρχής στην Ιερουσαλήμ κ Φεϊζάλ Χουσεϊνί, δηλώσαμε την αλληλεγγύη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας μας στον αρμόδιο υφυπουργό των Παλαιστινίων στο διάτρητο από σφαίρες υπουργικό γραφείο και δεχτήκαμε τις δολοφονικές σφαίρες του στρατού κατοχής κατά την αποχώρησή μας απ’ αυτό.

Το έγκλημα εις βάρος του αδερφού παλαιστινιακού λαού είναι διαρκές και εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό ιμπεριαλιστικών πιέσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Κύριος καθοδηγητής και βασικός υπεύθυνος είναι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός που βοηθά σε όλα τα επίπεδα τον θύτη και φαίνεται ξεκάθαρα το 2008 στην επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι» που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός κατά της Γάζας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσοτέρων των 1.500 Παλαιστινίων και την ισοπέδωση όλων σχεδόν των υποδομών. Το 2011 μπλοκάρουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας το αίτημα για μονομερή αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Untitled2
Βεβήλωση νεκροταφείου Παλαιστινίων από το στρατό Κατοχής

Στη Γενεύη στις 12 Γενάρη 2009 το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών με απόφασή του καταδίκασε την στρατιωτική επιθετικότητα του Ισραήλ – Κράτους – Μέλους των Ηνωμένων Εθνών ενάντια στη Γάζα. Το σχέδιο απόφασης υπερψήφισαν 33 χώρες, μία το καταψήφισε και 13 απείχαν. Το κείμενο του σχεδίου απόφασης προωθήθηκε από την Δημοκρατία της Κούβας ως Προέδρου της Αδέσμευτης Κίνησης του Κινήματος των Αδέσμευτων Κρατών, της Ισλαμικής Συνδιάσκεψης και των Επιτροπών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Αραβικών και Αφρικανικών Ομάδων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη στις 23-7-2014 το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατόπιν πρότασης της παλαιστινιακής αντιπροσωπίας συμφώνησε να ξεκινήσει διεθνή έρευνα για «όλες τις παραβιάσεις» που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Η σχετική απόφαση υιοθετήθηκε με 29 ψήφους υπέρ, μία κατά (Η.Π.Α.) και 17 αποχές (όλες οι χώρες της Ε.Ε. που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο Συμβούλιο) ο Αμερικανός εκπρόσωπος στο Σύμβουλο Κιθ Χάρμπερ υπογράμμισε ότι «εργαζόμαστε εντατικά για να διασφαλίσουμε τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών όμως αυτή η απόφαση δε θα μας βοηθήσει».

Οι δολοφόνοι προκαλούν

Untitled
Δεκέμβριος 2000 Αρχηγείο Αραφάτ στη Γάζα, όλη η αντιπροσωπεία

Σε παραλήρημα κυριολεκτικά προχώρησε πρόσφατα ο πρέσβης του Ισραήλ στις Η.Π.Α. Ρον Ντέρμερ που ξεστόμισε ότι «οι Ισραηλινοί στρατιώτες δικαιούνται το Νόμπελ Ειρήνης για την απίστευτη αυτοσυγκράτηση που έχουν επιδείξει στον αγώνα κατά της Χαμάς». Όμως και οι χώρες της Ε.Ε. με την πολιτική των ίσων αποστάσεων που κρατούν εξισώνοντας τους θύτες με τα θύματα και αναβαθμίζοντας με διάφορους τρόπους τις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές τους σχέσεις με το ισραηλινό κράτος που διοργανώνουν από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν βαριές ευθύνες για το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Ισραηλινές απειλές ενόψει κινητοποιήσεων

Απειλές για την χρήση αληθινών πυρών κατά Παλαιστινίων αμάχων που θα «τολμήσουν» να πλησιάσουν το φράκτη των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ εξαπέλυσε πρόσφατα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Γκάντι Αϊσενκοτ. Ως αφορμή χρησιμοποίησε τα σχέδια για τις μαζικές κινητοποιήσεις χιλιάδων Παλαιστινίων που ετοιμάζει η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση «Χαμάς» από την ερχόμενη Παρασκευή, με αφορμή την παλαιστινιακή «Μέρα Γης» και για τις επόμενες έξι βδομάδες, ενόψει της 70ής επετείου στις 15 Μάη από τη «Μέρα της Νάκμπα», δηλαδή τη «Μέρα Καταστροφής» των Παλαιστινίων που επήλθε με τον πόλεμο του 1948 και οδήγησε στην ίδρυση του Ισραήλ, με τίμημα το θάνατο χιλιάδων Παλαιστινίων και τον ξεριζωμό πολλών εκατοντάδων χιλιάδων άλλων από τις εστίες τους. Αποκορύφωμα της θρασύτητας αλλά και ίσως προμήνυμα αιματοχυσίας είναι οι δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη στο Ισραήλ David Frintman που μίλησε εμμέσως πλην σαφώς για την αντικατάσταση του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπας από άλλον προθυμότερο παλαιστίνιο που θα ήθελε να συμμετάσχει στην μεσολάβηση των ΗΠΑ για την επανένταξη των ισραηλινό –  παλαιστινιακών διαβουλεύσεων για το Παλαιστινιακό.

Nεαροί Παλαιστίνιοι βαριά τραυματίες στο νοσοκομείο της Ραμάλα

Ο στρατηγός Αϊσενκοτ μίλησε για ανάπτυξη στα σύνορα 100 Ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών με εντολή να ανοίξουν πυρ για να αποτρέψουν μαζικές «παραβιάσεις» των συνόρων, καταστροφές στο φράκτη ή άλλα «βίαια επεισόδια». Πρόσθεσε πως η χώρα του, 70 χρόνια από την ίδρυσή της, είναι «αήττητη» και πως το 2018 υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για σύρραξη από το 2015. Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλοί αρνητικοί παράγοντες στην περιοχή που ωθούν προς μία σύγκρουση, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που εξαρτώνται από μας». Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως για το Ισραήλ ο μεγαλύτερος εχθρός είναι το Ιράν, «που επιχειρεί και διά αντιπροσώπων και ανεξάρτητα».

Νωρίτερα το υψηλόβαθμο στέλεχος της «Χαμάς» στην πόλη της Γάζας, Ισμαήλ Ραντουάν, προειδοποίησε τους Ισραηλινούς να αφήσουν τις απειλές και να μην χτυπήσουν διαδηλωτές, λέγοντας ότι «δεν θα πρέπει να κάνουν την ανοησία να αντιμετωπίσουν τα πλήθη των Παλαιστινίων».

Σαν να μην έφταναν αυτές οι εξελίξεις, χτες οι ισραηλινές κατοχικές αρχές ανακοίνωσαν πως θα επιβάλουν καθεστώς αποκλεισμού όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας (που το πραγματοποιούν από το 2007) αλλά και στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από αύριο έως τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, 7 Απρίλη, με αφορμή το εβραϊκό Πάσχα. Θα κάνουν ελάχιστες εξαιρέσεις, για λόγους έκτακτης μεταφοράς ασθενών και διελεύσεων Παλαιστινίων εργατών που απασχολούνται από Ισραηλινούς εργοδότες.

Ταυτόχρονα, παλαιστινιακές εφημερίδες αποκάλυψαν πρόσφατα σχέδια ακραίων Ορθόδοξων Εβραίων να επιχειρήσουν τις επόμενες μέρες, κατά τον εορτασμό του εβραϊκού Πάσχα, βίαιη είσοδο στο μουσουλμανικό τέμενος Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ. Τέλος, πριν λίγες μέρες, η παλαιστινιακή εφημερίδα «ΑΙ-Quds» υποστήριξε πως τον τελευταίο καιρό αξιωματούχοι σε Γερμανία και Γαλλία καταβάλλουν έντονες προσπάθειες με στόχο την αποκατάσταση των βασικών σχέσεων ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και την κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού

Untitled5
Αδελφική αγάπη με το μεγάλο ηγέτη του παλαιστινιακού λαού

Ο Παλαιστινιακός λαός αγωνίζεται από το 1967 για την ανάκτηση των Κατεχομένων από το Ισραήλ εδαφών του, για τη δημιουργία Ενιαίου, Κυρίαρχου και Ανεξάρτητου Κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αγωνίζεται για να σταματήσει να είναι πρόσφυγας στα δικά του εδάφη, στη δική του πατρίδα. Η αξιοπρέπεια του, οι θυσίες του, η μεγάλη προσφορά αίματος, έχουν προκαλέσει το θαυμασμό και το σεβασμό όλων των προοδευτικών και τιμίων ανθρώπων του πλανήτη Κράτη, λαοί, κινήματα σε καθημερινή βάση εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και καταδικάζουν την Ιμπεριαλιστική πολιτική. Ο αγώνας του είναι καθαρά εθνικοαπελευθερωτικός – αμυντικός και επομένως δίκαιος. Είναι σύμφωνος με τους κανόνες και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου με το Δικαίωμα κάθε λαού στην Αυτοδιάθεση. Ο Ιμπεριαλιστικός Σιωνισμός με πρόσχημα δήθεν τις «ρουκέτες» της Χαμάς εμφανίζει το Κράτος του Ισραήλ ως δήθεν «αμυνόμενο» και ως εκ τούτου νομιμοποιείται στην εξαπόλυσή του. Όμως έντεχνα αποσιωπάται το γεγονός ότι το δικαίωμα της επιλογής του είδους, του τρόπου και των μέσων του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα ανήκει στο σκλαβωμένο αγωνιστή λαό και όχι στον επιτιθέμενο κατακτητή.

Untitled6
Σύσκεψη στη νομαρχία της Βηθλεέμ με παλαιστίνιους αυτοδιοικητικούς

Ας ενώσουμε λοιπόν τη φωνή μας με εκατομμύρια άλλους σ’ όλο τον κόσμο και ας απαιτήσουμε:

Να σταματήσουν άμεσα οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού ενάντια στον λαό της Παλαιστίνης.

Να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός κατοχής και οι έποικοι από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί Κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές και να επιστρέφουν και οι Παλαιστίνιοι στις εστίες τους.

Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.

Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και επειδή το έγκλημα είναι διαρκές πρέπει και ο αγώνας να είναι διαρκής μέχρι την τελική δικαίωση και οι αγωνιστές της ειρήνης όπου γης στην πρώτη γραμμή έχοντας κατά νου τα αθάνατα λόγια του Μπρεχτ που ασταμάτητα μας θυμίζουν.

«Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας και αφήνει άλλους να αγωνιστούν για την υπόθεση, του πρέπει προετοιμασμένος να ναι.

Γιατί όποιος τον αγώνα δεν έχει μοιραστεί, θα μοιραστεί την ήττα.

Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα αυτός που τον αγώνα θέλει να αποφύγει, γιατί θα αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού, όποιος για τη δική του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί».

* π. δήμαρχος Μηθύμνης και ιδρυτικό μέλος και εκπρόσωπος Δήμου Κισάμου στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και χωριών Ελλάδας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ