14.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

“Ντροπή για τους Χανιώτες”: Το Άγαλμα της Ελευθερίας που γκρέμισε η Χούντα πρέπει να ξαναστηθεί | Φωτός

Ημερομηνία:

Ο Μανώλης Καλλιγέρης, πρόεδρος των συσσιτίων Σπλάντζιας αλλά και κάτοικος Ακρωτηρίου έστειλε επιστολή προς τον Δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα για το Άγαλμα της Ελευθερίας στον Προφήτη Ηλία Ακρωτηρίου.

Στην επιστολή υπενθυμίζει ότι οι παππούδες μας που πολέμησαν για την ελευθερία έκαναν έρανο για να κατασκευαστεί το άγαλμα και να θυμόμαστε τους αγώνες για την ελευθερία.

Το Άγαλμα αυτό το προστάτευσαν οι αρχές από τους Ιταλικούς βομβαρδισμούς και οι Άγγλοι το σεβάστηκαν και δεν το βομβάρδισαν αν και οι Γερμανοί είχαν στην περιοχή φρούριο με πυροβόλα. Η Χούντα το γκρέμισε και από τότε τα συντρίμμια του κείτονται διάσπαρτα στο χώρο.

“Είναι ντροπή”, λέει ο κ. Καλλιγέρης, που κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για την τοποθέτηση ενός νέου αγάλματος.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

Κύριε Δήμαρχε

Την Κυριακή 8/2/2015 στο Προφήτη Ηλία Ακρωτηρίου διοργανώθηκε εκδήλωση όπως κάθε χρόνο για την επέτειο του βομβαρδισμού του επαναστατικού στρατοπέδου Ακρωτηρίου από τους στόλους των μεγάλων δυνάμεων.

Λυπούμε πολύ που αντικρίσατε τα κομμάτια του αγάλματος της Ελευθερίας πεταμένα σε μια γωνιά ότι έμεινε από την λεηλασία.

Είναι ντροπή για εμάς τους Χανιώτες που τόσα χρόνια δεν ενδιαφέρθηκε κανείς για την τοποθέτηση ενός νέου αγάλματος. Οι παππούδες μας πολέμησαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα και εις ανάμνηση έκαναν έρανο και κατασκεύασαν και τοποθέτησαν το άγαλμα για να θυμόμαστε τον αγώνα τους για την ελευθερία από τους Τούρκους κατακτητές.

Κατά τον πόλεμο του 1940 η γενική διοίκηση Κρήτης και ο δήμος Χανίων προστάτευσαν με ξύλινες σκαλωσιές για τυχόν βομβαρδισμούς από τους Ιταλούς. Οι Άγγλοι σεβάστηκαν και δεν βομβάρδισαν την περιοχή που οι Γερμανοί είχαν κάνει φρούριο με τα πυροβόλα τους για την αντιαεροπορική υποστήριξη.

Επί Χούντας έγινε ανακαίνιση του χώρου των ταφών του Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου. Τότε κατέστρεψαν το άγαλμα της Ελευθερίας και τοποθέτησαν τον ιστό με την Ελληνική σημαία. Το άγαλμα το είχαν κατασκευάσει τόσο μεγάλο ώστε να το βλέπουν οι επιβάτες που έρχονταν με το πλοίο στα Χανιά (τα πλοία τότε έρχονταν στα Χανιά όχι στη Σούδα) και εμείς αυτό το άγαλμα το καταστρέψαμε.

Προτείνω τη σύσταση επιτροπής από τον Δήμαρχο Χανίων το ίδρυμα Βενιζέλου και μερικούς εξέχοντες Χανιώτες που να προβεί σε έρανο για τη συγκέντρωση χρημάτων για να κατασκευαστεί νέο άγαλμα. Το άγαλμα του Καγιαλέ οι Κρήτες της Αμερικής βοήθησαν να κατασκευαστεί και να τοποθετηθεί στη θέση αυτή.

Πρέπει να το φροντίσουμε το συντομότερο

"google ad"

Μετά Τιμής
Μανώλης Καλλιγέρης

agalma2
Μετά τον θάνατο του Σοφοκλή Βενιζέλου, το 1964, η μελέτη διαμόρφωσης του χώρου στο Ακρωτήρι, ανατέθηκε από τη οικογένεια του θανόντος στον αρχιτέκτονα Χατζημιχάλη. Ο Νίκος Χατζημιχάλης, ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της εποχής του, εισηγήθηκε την απομάκρυνση του αγάλματος, η οποία θεωρήθηκε πρωταρχικής σημασίας για τη αποκατάσταση της κλίμακας και τη «πρέπουσα ηρεμία του περιβάλλοντος». Η ελληνικότατη πρόταση των ίδιων των πρωταγωνιστών της εξέγερσης του Ακρωτηρίου, το 1897, αγνοήθηκε. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκκληση της ερανικής προς τους Ομογενείς και τον Κρητικόν Λαόν: “… Από την εκρηγνυομένην οβίδα που κατέρριπτε τη σημαία μας εις τον Προφήτην Ηλίαν, την αναστηλωθείσα αμέσως υπό των επαναστατών εξεπήδησε, πάνοπλος, η ελευθερία, μέσα από τις φλόγες που είχαν ζωσμένην την πατρίδα μας… διότι από αυτήν, το πρώτον, εξωρμήθη η ελευθερία των λαών. Και η τιμή αυτή πρέπει , τώρα, να συμβολισθή δια παραστάσεως, η οποία να σταθή επί της θέσεως εκείνης, από τη οποίαν το πρώτον εξεπηδησεν η αγαπημένη μας θεά”. Πηγή: Συνέντευξη Χρήστου Μαχαιρίδη στον Γιώργο Κρητικό | fakeloi.blogspot.gr

agalmaagalma

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...