Τα οφέλη της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη ανέλυσαν “αμερικάνικες διπλωματικές πηγές” στο ειδησεογραφικό πρακτορείο news.gr. Όλα όσα αναγράφονται μας επιστρέφουν σε λογικές προηγούμενων δεκαετιών, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου η Ελλάδα είχε μετατραπεί σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται οι ΗΠΑ δεν σταθμεύουν απλά στρατιωτικές μονάδες στην Ελλάδα αλλά ρίχνουν και χρήματα στην χώρα με διάφορους τρόπους που δημιουργούν “ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη”.
«Για παράδειγμα στην Σούδα, χρόνο με τον χρόνο, οι ΗΠΑ ρίχνουν κατά μέσο όρο 30 με 50 εκατομμύρια στην τοπική κοινωνία» αναφέρεται ενδεικτικά.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, τα οφέλη της παρουσίας καρπώνονται και τοπικοί επιχειρηματίες, αφού “ο κυριότερος εργολάβος για έργα στη Σούδα, προέρχεται από τα Χανιά. Αυτό δίνει στις τοπικές επιχειρήσεις την δυνατότητα να ενισχύσουν την συνεργασία τους με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και μέσω αυτής της συνεργασίας να ωφεληθεί η τοπική κοινωνία”.
Τη στιγμή που η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα επεκτείνεται, οι “διπλωματικές πηγές” αναφέρουν ότι αυτό είναι προς το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας αφού, όπως λένε, προσφεύγουν στην τοπική κοινωνία για την παροχή της τροφής, του νερού, τις υπηρεσίες καθαριστηρίου.
“Κάναμε το ίδιο και στις πρόσφατες ασκήσεις στην Κρήτη και στις αρχές Ιανουαρίου θα υπάρξει μια ακόμα άσκηση «Αλέξανδρος ο Μέγας» με τους πεζοναύτες. Όσο ενισχύουμε αυτή την συνεργασία θα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για τις τοπικές επιχειρήσεις να υποστηρίξουν τις προσπάθειες μας εδώ και φυσικά αυτό είναι κάτι που έχει θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες».
Μάλιστα, όπως αναφέρουν η αυξημένη παρουσία των ΗΠΑ δε στρατιωτικοποιεί την Ελλάδα αλλά βοηθά “ώστε να υπάρξει μια αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να αποτελέσει ως θεμέλιο για επενδύσεις”.
Πέραν αυτού, οι ίδιες πηγές μίλησαν για τα οφέλη στις τοπικές οικονομίες από τις εξόδους των αμερικάνων ναυτών ενώ σημείωσαν και την “εθελοντική προσφορά”, όπως στην περίπτωση με τους καθαρισμούς των παραλιών στα Χανιά.