14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη Στρατιωτική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: Πληρώνουμε 4 δισ. σε δήθεν συμμάχους

Ημερομηνία:

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, η Αμοιβαία Αμυντική Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Σε μαζικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα καλεί η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία. Ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μίλησε στο Sputnik.

Κάλεσμα σε μαζικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στις 18.30. Την ίδια ημέρα, αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου, Τροποποιήσεις της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής».

Στην Επιτροπή Αγώνα συμμετέχουν εργατικά σωματεία, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία αυτοαπασχολουμένων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ) και φορείς του λαϊκού κινήματος, ενώ το κάλεσμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, νέους και νέες.

Η Επιτροπή Αγώνα κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της, καλώντας τους Έλληνες πολίτες να καταδικάσουν μαζικά την ανανέωση, επέκταση, ενίσχυση της Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις, η οποία «μετατρέπει τη χώρα μας σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο και τον λαό μας σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών».

Για το Συλλαλητήριο μίλησε στο Sputnik, ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά κινητοποίηση που οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα, στο πλαίσιο του αγώνα που κάνουμε, ώστε να μην καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να περάσει αυτή τη Συμφωνία με τους Αμερικάνους για την παρουσία και περαιτέρω αναβάθμιση των στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας. Είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια που μια κυβέρνηση φέρνει το θέμα στη Βουλή. Επιδιώκουν με αυτόν τον τρόπο να ανοίξουν μία συζήτηση-προπαγάνδα, προκειμένου να κάνουν και τον λαό συνένοχο σε μία επικίνδυνη Συμφωνία που γεννά τρομερούς κινδύνους για την Ελλάδα. Είναι επιβεβλημένο να δοθεί πραγματική μάχη ώστε να ξεκαθαριστεί, ιδιαίτερα στη συνείδηση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ότι τίποτα καλό δεν προμηνύεται απ’ αυτή τη Συμφωνία», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου.

«Θανάσιμοι οι κίνδυνοι της Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ»

Στο κείμενο – κάλεσμά τους, σωματεία, σύλλογοι και φορείς εξαπολύουν δριμεία κριτική αποδίδοντας «εγκληματικές ευθύνες» στις κυβερνήσεις των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και στα «υπόλοιπα αστικά κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα των Ευρω-ατλαντικών σχεδιασμών», ενώ κάνουν λόγο για «επικίνδυνη Συμφωνία, με θανάσιμους κινδύνους για τον λαό μας».

«ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα, τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Μοναδικός στόχος είναι η εξασφάλιση των δικών τους συμφερόντων στην περιοχή. Η πρόσφατη επιστολή του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Πομπέο, αποκαλύπτει πως ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ “κάνουν πλάτες” στην τουρκική επιθετικότητα που κλιμακώνεται τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο. Θέτουν ολοένα και πιο επίμονα στο τραπέζι τα νέα διχοτομικά σχέδια για την Κύπρο και το Αιγαίο, στο όνομα της συν-διαχείρισης και συνεκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου και των θαλάσσιων ζωνών».

Για ποιους λόγους θεωρούν την Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία επικίνδυνη;

Όπως αναφέρει το κείμενο της Επιτροπής Αγώνα, «η Συμφωνία δίνει το ελεύθερο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές υποδομές εντός των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, να αξιοποιεί ακόμη και πολιτικές υποδομές (αυτοκινητοδρόμους, λιμάνια κλπ) για τις εκάστοτε Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκές ανάγκες. Ενισχύει τις πολεμικές δυνατότητες της βάσης στη Σούδα, που διαχρονικά έχει εκπληρώσει βρώμικο ρόλο σε όλους τους πολέμους κι επεμβάσεις σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία κ.α. Τέλος, εντάσσει κι επίσημα πλέον στο πλέγμα των Ευρω-ατλαντικών υποδομών στη χώρα μας, τις βάσεις που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, καθώς και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου έχουν ήδη κάνει “απόβαση” στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ».

«Πληρώνουμε 4 δισ. ευρώ τον χρόνο σε δήθεν συμμάχους της χώρας μας»

Τις προηγούμενες ημέρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που έστειλε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην οποία δήλωνε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την ασφάλεια της Ελλάδας. Η επιστολή παρουσιάστηκε ως απόδειξη της επιτυχίας του ταξιδιού Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και ως ένα ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία. «Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις και τους λεονταρισμούς, η Ελλάδα απαντά με εθνική αυτοπεποίθηση. Στηριζόμαστε στη δυνατότητά μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, στο Διεθνές Δίκαιο και στις συμμαχίες μας», είχε δηλώσει ο κύριος Πέτσας.

Στο μεταξύ, όπως έκανε γνωστό μέσω twitter, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζουντ Ντιρί, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου «συζήτησαν την ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη εμπλοκή αλλά και να διατηρηθεί η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη». Στο ίδιο τηλεφώνημα, ο Τραμπ υπογράμμισε τη σημασία Αθήνα και Άγκυρα να επιλύσουν τις διαφορές τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Σπεύδοντας να σχολιάσει ο Στέλιος Πέτσας, δήλωσε πως «είναι μία θετική πρωτοβουλία το γεγονός ότι βλέπουμε να εξελίσσεται η επιμονή της αμερικανικής διπλωματίας σ’ αυτό που έχει περιγραφεί και στην επιστολή Πομπέο. Δηλαδή, η αποφυγή προκλητικών ενεργειών».

"google ad"

Ο Νίκος Παπαγεωργίου, σχολιάζοντας στο Sputnik, τις παρεμβάσεις του Αμερικανού Προέδρου στα ελληνοτουρκικά: «Διαβάζουμε από το πρωί στις ειδήσεις ότι ο Τραμπ κάλεσε τον Ερντογάν να τα βρουν με την Ελλάδα. Δηλαδή, οι δήθεν Σύμμαχοι της χώρας δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση. Υπάρχει ένα ψευτοδίλημμα που θέτουν, το οποίο λέει ”είτε θα τα βρείτε μεταξύ σας, είτε θα έχουμε νέες εστίες πολέμων”. Όπως λένε, συμβιβασμός και συνεκμετάλλευση με την Τουρκία ή θερμό επεισόδιο και πολεμική εμπλοκή. Από τη μία, η προπαγάνδα θέτει αυτό το δίλημμα και από την άλλη λέει ”πόσο ωραίες είναι οι βάσεις στην Ελλάδα που δίνουν και δουλειά στον κόσμο κλπ”. Σιγά σιγά θα μας πουν ότι οι βάσεις ευνοούν και τον τουρισμό. Πρέπει να ξέρουμε ότι αυτή η προπαγάνδα, σε κάθε περίπτωση, στρώνει τον δρόμο για εμπλοκή και αξιοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας για τα συμφέροντα άλλων. Πρέπει ο ελληνικός λαός να είναι ενημερωμένος και υποψιασμένος».

Ποια είναι τα αιτήματα του Συλλαλητηρίου της Πέμπτης 30/1;

  • Να αποσυρθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας, να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας
  • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Σύμφωνα με τον Νίκο Παπαγεωργίου, ο λαός έχει τη δυνατότητα να οργανώσει την πάλη του, όχι μόνο για να αποτρέψει αυτή τη Συμφωνία, αλλά κυρίως για να γίνει αφέντης και νοικοκύρης στον τόπο του. «Να συντονίσει την πάλη του με άλλους λαούς και άλλα κινήματα της περιοχής, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για αμοιβαίες κι επωφελείς σχέσεις ανάμεσά μας. Είναι ένας δύσκολος δρόμος, αλλά είναι και η μοναδική ρεαλιστική απάντηση στα προβλήματα των λαών. Όλες οι κυβερνήσεις πιέζουν όσο το δυνατόν περισσότερο προς τα κάτω τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, προκειμένου να γίνονται εύκολα διαχειρίσιμοι πολίτες. Όσο περισσότερο φοβούνται τις απειλές, τόσο πιο εύκολα εξασφαλίζονται και τα αναγκαία κονδύλια για να πληρώνει η χώρα μας 4 δισ. ευρώ τον χρόνο στο ΝΑΤΟ, και όχι βεβαίως για την ασφάλεια της χώρας μας, αλλά για τις πολεμικές ανάγκες και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Όλοι οι λαοί των χωρών που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ, έχουν γίνει βορά».

Καταλήγοντας, ο κύριος Παπαγεωργίου τόνισε ότι, αντίθετα με το ισχύον συμμαχικό καθεστώς, «όλοι οι λαοί έχουν συμφέρον από τη διάλυση του ΝΑΤΟ και όλων των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, διότι δεν έχουν σκοπό την ειρήνη, την πρόοδο και την ευημερία. Ακόμη κι αυτή η ειρήνη που έχουμε σήμερα, είναι κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο».

sputniknews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...