12.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Επιχειρούν να «κουκουλώσουν» το σκάνδαλο φοροδιαφυγής στο μουσείο της Κνωσού

Ημερομηνία:

Προσπάθεια να «κουκουλώσουν» όσα αποκάλυψε ο έλεγχος των «Ράμπο» της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) στο μουσείο της Κνωσού που δημοσίευσε κατ αποκλειστικότητα το tvxs.gr, επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες από το ΤΑΠ και την ΚΓ΄ Εφορία του υπουργείου Πολιτισμού.

Ενώ ο έλεγχος των εφοριακών απέδωσε 534 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων και κατάσχεση των ανεπίσημων βιβλίων που κρατούσαν οι υπάλληλοι του πωλητηρίου του μουσείου, η επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού που έκανε έρευνα τα βρήκε «όλα καλά». Η δε ηγεσία του ΤΑΠ υιοθέτησε ασμένως το πόρισμα και  δεν έκανε καν ένσταση προς την ΥΕΔΔΕ για τον καταλογισμό των παραβάσεων, όπως είχε δικαίωμα εντός 10 ημερών.

Ας δούμε πώς ξεκίνησε το πρόβλημα και ποιά ερωτήματα μένουν αναπάντητα, που προφανώς δεν προβληματίζουν την ηγεσία του ΤΑΠ και του υπουργείου Πολιτισμού.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας τουρίστας επέμεινε να ζητά απόδειξη για το αντικείμενο που αγόρασε από το πωλητήριο του μουσείου της Κνωσού, προκειμένου να αποδείξει  στο φίλο του που του το παρήγγειλε, όπως είπε στους υπαλλήλους, ότι είναι γνήσιο αντίγραφο προερχόμενο απ το μουσείο και όχι από κάποιο τυχαίο κατάστημα. Στην επιμονή του, οι υπάλληλοι τον εφοδίασαν με κάποιο απλό χειρόγραφο σημείωμα και όχι βεβαίως απόδειξη. (Ωραία εντύπωση!)

– Βάσει ποιάς απόφασης του υπουργείου Οικονομικών το Μουσείο της Κνωσού απαλλάσσεται της έκδοσης αποδείξεων για ότι πουλά; Καμιάς φυσικά, αφού δεν υπάρχει τέτοια. Άρα έχουμε φοροδιαφυγή! Κι ας λένε άλλα τα πορίσματα των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού. Εκτός και αν η εφορία που θεωρεί αδίκημα ποινικώς κολάσιμο την τήρηση χειρόγραφων-ανεπίσημων βιβλίων από τους ιδιώτες επιχειρηματίες, στην περίπτωση του υπουργείου Πολιτισμού εφαρμόζει άλλα μέτρα και σταθμά. Κι αν είναι πράγματι έτσι, γιατί στα μουσεία της Ακρόπολης, το Βυζαντινό και το Χριστιανικό έχουν επιβληθεί και έχουν τοποθετηθεί ταμειακές μηχανές και στης Κνωσού όχι; Αλλα μέτρα και σταθμά γι αυτά κι άλλα για την Κνωσό;

Άντε να το δεχθούμε και αυτό. Προς τι τότε η ταμειακή μηχανή που υπήρχε στο μουσείο της Κνωσού, αλλά όλως συμπτωματικώς δεν ήταν δηλωμένη στην εφορία; Όλως τυχαίως!

Όντως το υπουργείο Πολιτισμού δεν υποχρεούται στην απόδοση ΦΠΑ για τα προϊόντα του που πουλάει. Οφείλει, όμως, φόρο, όπως όλοι οι επιχειρηματίες. Αυτός πως υπολογίζεται; Βάσει των χειρόγραφων καταστάσεων, που όλως συμπτωματικώς πάλι είναι γραμμένες με μολύβι και όχι στυλό διαρκείας;

Το μουσείο πουλά επίσης αντικείμενα τρίτων για τα οποία οφείλει να καταβάλει ΦΠΑ. Και καταβάλει. Εδώ πως γίνεται ο υπολογισμός; Βάσει των χειρόγραφων με μολύβι, καταστάσεων;

Βάσει των τιμολογίων προμήθειας, θα απαντήσουν οι αρμόδιοι. Δηλαδή ο ΦΠΑ καταβάλλεται για την τιμή χονδρικής και όχι για τη λιανική; Τότε γιατί στην ελεύθερη αγορά επιβλήθηκαν οι αποδείξεις; Αν είναι άνευ αντικειμένου ας τις καταργήσουν παντελώς! Η συναλλαγή (προμήθεια και απόδοση λογαριασμού) με τον όποιον προμηθευτή δεν έχει την καθαρότητα και εγκυρότητα αν δεν μπορεί να αποδειχθεί αυτή από τα παραστατικά της εφορίας ( τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής). Ο λόγος είναι αυτονόητος και δεν αφορά τους απλούς υπαλλήλους και δη συμβασιούχους εποχιακούς, στους οποίους κάποιοι επιχείρησαν να στρέψουν τα πυρά.

– Προφανώς θα είχε ενδιαφέρον να ελέγξει κανείς και πως επελέγησαν αυτοί «οι τρίτοι» που τα μουσεία πωλούν τα προϊόντα τους κι αυτοί εισπράττουν.

– Όπως έχει πολύ ενδιαφέρον η περίπτωση των δύο αυτόματων πωλητών αντιγράφων αρχαίων νομισμάτων που είναι τοποθετημένα δίπλα από την είσοδο του μουσείου της Κνωσού. Επιχειρηματίας από την Αθήνα νοίκιασε, λέει, τον χώρο (ένα + ένα τετραγωνικό) και τοποθέτησε εκεί τα μηχανήματα. Μη ρωτήσει κανείς αν προκηρύχτηκε διαγωνισμός, πότε, πόσοι πήραν μέρος κλπ για την ενοικίαση του προνομιακού αυτού χώρου (κοινώς χρυσωρυχείο) δίπλα ακριβώς από την είσοδο του μουσείου, γιατί θα εκπλαγεί. Τον χώρο που είναι τοποθετημένοι οι αυτόματοι πωλητές, νοίκιασε στον επιχειρηματία, για την ακρίβεια υπενοικίασε στον επιχειρηματία, ο… καφετζής! Ναι, ο ιδιοκτήτης της καφετέριας που βρίσκεται παρά-δίπλα απ το μουσείο!

– Όμως, κι αν ακόμη προβλέπονταν στο συμβόλαιό του ότι μπορεί να υπενοικιάζει χώρους (!) δεν θα ήταν λογικό οι χώροι αυτοί να βρίσκονται πλησίον του καφέ; Εδώ πρόκειται για δύο αυτόματους πωλητές που είναι τοποθετημένοι κολλητά στην είσοδο του μουσείου, μακριά από το καφέ, ακριβώς για να δίνουν στον πελάτη-επισκέπτη την εντύπωση ότι πρόκειται για μέρος του επίσημου πωλητηρίου του μουσείου. (Κι άλλη σύμπτωση! Τυχαία…)

– Εισιτήρια. Κάθε εκδότης εισιτηρίων εισόδου σε χώρους συναυλιακούς, κινηματογράφους κλπ έχει υποχρέωση στο εμπρός αριστερό μέρος να αναφέρει τα στοιχεία του (του φορέα που τα εκδίδει, δηλαδή) και το ΑΦΜ του. Ολως τυχαίως στο μουσείο της Κνωσού δεν υπάρχει κανένα από αυτά τα στοιχεία. Πιθανόν και στους άλλους αρχαιολογικούς χώρους, ενδεικτικό, του αλαλούμ που επικρατεί…

– Η υπόθεση με τα εισιτήρια έχει και ουρά όμως. Και αυτή τη γνωρίζει και η πρόεδρος του ΤΑΠ κυρία Ασπασία Λούβη.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού ασκούν τη δραστηριότητά τους και οι ξεναγοί. Είκοσι ανεπίσημα, τρεις επίσημα! Πως γίνεται αυτό, θα πείτε. Εχει την εξήγησή του. Οταν πήγαν οι ελεγκτές της ΥΕΔΔΕ στον χώρο, κάνοντας κατόπτευση αντίκρισαν σε μια αίθουσα 20 ξεναγούς που διαπραγματεύονταν τα γκρουπ. Μόλις δήλωσαν την ιδιότητά τους-εφοριακοί- οι 17 ξεναγοί εξαφανίστηκαν και έμειναν μόλις 3! Προφανώς μόνον οι τρεις είχαν τα νόμιμα παραστατικά!

Οι ξεναγοί δουλεύουν με γκρουπάκια των 8 ή 10 ατόμων-τουριστών. Τα εισιτήρια που συνήθως κόβονται για τέτοια γκρουπάκια είναι 4 ή 5. Δηλαδή τα μισά! Μη φανταστεί κανείς όμως ότι στον αρχαιολογικό χώρο εισέρχονται μόνον οι μισοί. Ολοι μπαίνουν!…

– Είναι πολλές οι… συμπτώσεις για τις θεωρήσει κανείς… αθώες, παρά την προσπάθεια των ιθυνόντων του υπουργείου Πολιτισμού και πριν ακόμη πάρουν στα χέρια τους την έκθεση των ελεγκτών εφοριακών. Το βάρος πέφτει τώρα στη Γενική Γραμματέα Εσόδων κ Σαββαίδου, η οποία αντί να κάνει έρευνες για να διαπιστώσει πως πληροφορήθηκε το tvxs.gr την έφοδο των ελεγκτών της υπηρεσίας που προίσταται σ ένα χώρο που βρίσκονταν 2000 άτομα και να φοβάται τις… πολιτικές παρενέργειες, ας αφήσει τους υφισταμένους της να φτάσουν την έρευνα σε βάθος.

Θα έχει ενδιαφέρον, τέλος, να δούμε ποιός από το υπουργείο Πολιτισμού θα καθίσει στο εδώλιο, καθώς η τόσο μεγάλη φοροδιαφυγή (534 αποδείξεις) είναι και ποινικώς κολάσιμη. Το ένα υπουργείο (Οικονομικών) θα καθίσει στο σκαμνί ένα άλλο υπουργείο (Πολιτισμού) στην Ελλάδα του 2015 και των τριών μνημονίων!

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την...