23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Εργάτες γης: Καστοριά και Φλώρινα, πρόθυμες να στείλουν κόσμο στην Κρήτη για το λιομάζωμα

Ημερομηνία:

Την ώρα που η ελληνική πολιτεία φέρνει εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες όπως το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο, σε μία προσπάθεια να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας, περιοχές από την βόρεια Ελλάδα όπου το ποσοστό ανεργίας ξεκινά από το 30 και φτάνει ακόμα και το 50%, είναι πρόθυμες να βοηθήσουν την Κρήτη για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο με φόντο την τραγική έλλειψη εργατών γης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέδειξε το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, περιοχές όπως η Φλώρινα και η Καστοριά, τείνουν χείρα βοηθείας στην Κρήτη αφού είναι πρόθυμες, όπως δήλωσαν στην εκπομπή οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων των δύο αυτών περιοχών, να στείλουν ανθρώπινο δυναμικό για να εργαστεί φέτος για τη συλλογή ελαιοκάρπου.

Πιο συγκεκριμένα και μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, Κώστας Σιάκος, ανέφερε ότι η ανεργία στην Φλώρινα ξεπερνά το 30% και περιέγραψε πως λόγω της κλιματικής ιδιαιτερότητας στην πόλη κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι δύσκολο να βρεθεί εργασία που μπορεί να γίνει σε εξωτερικό χώρο.

“Αν όλο αυτό το εγχείρημα γίνει οργανωμένα και με διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των ανθρώπων που θα έρθουν στην Κρήτη για να εργαστούν εμείς είμαστε πρόθυμοι να συντονίσουμε τις προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσουμε και να στείλουμε κόσμο έτσι θα λύσουμε τόσο το πρόβλημα της Κρήτης αλλά και το πρόβλημα των ανθρώπων που ζουν εδώ και δεν έχουν εργασία” είπε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Φλώρινας και συμπλήρωσε πως “υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν από συγκομιδή” και όπως εκτιμά αρκετοί θα δηλώσουν ενδιαφέρον για να έρθουν να εργαστούν στην Κρήτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Καστοριά η οποία παρουσιάζει ποσοστό ανεργίας που ενδεχομένως να αγγίζει και το 50% σύμφωνα με τα όσα είπε στην ίδια εκπομπή ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θανάσης Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως το καλοκαίρι έφυγαν 4.000 άνθρωποι από την Καστοριά προκειμένου να πάνε στα νησιά και να εργαστούν στον τουρισμό ακριβώς επειδή στην πόλη τους δεν είχαν εργασία.

Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι “αρκετοί θα είναι εκείνοι που θα ενδιαφερθούν να έρθουν στην Κρήτη να δουλέψουν για τις ελιές καθώς έτσι θα επιστρέψουν στον τόπο τους με ένα χρηματικό ποσό που ενδεχομένως να φτάνει να καλύψει αρκετές από τις βασικές ανάγκες και για το επόμενο διάστημα”.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων Φλώρινας και Καστοριάς επισήμαναν την αγαστή συνεργασία που υπάρχει με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και τόνισαν πως αν όλα γίνουν με νόμιμο και διάφανη τρόπο τότε θα είναι καλό και για τους κατοίκους των περιοχών αυτών όσο και για τους παραγωγούς στην Κρήτη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Από την πλευρά τους οι αγρότες και οι παραγωγοί στην Κρήτη βλέπουν με θετικό μάτι το όλο εγχείρημα καθώς όπως είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Γιάννης Γαϊτάνης εφόσον υπάρχει διάθεση από κόσμο των περιοχών αυτών να έρθουν να εργαστούν για την φετινή ελαιοκομική περίοδο θα πρέπει άμεσα να υπάρξει η σχετική επικοινωνία και να ξεκινήσει ο συντονισμός ώστε να έρθουν στο νησί το συντομότερο δυνατόν.

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...