14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ερντογάν: «Ξύπνα Ευρώπη, θα σας στείλουμε 3,6 εκατ. πρόσφυγες»

Ημερομηνία:

Ωμό εκβιασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μέσο τους πρόσφυγες από τον Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της Τουρκίας ανέφερε ότι σε περίπτωση που η επιχείρηση που διεξάγει η χώρα του στη βόρεια Συρία χαρακτηριστεί «εισβολή», θα απαντήσει στέλνοντας 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη.

«Έι, Ευρώπη, ξύπνα. Το λέω ξανά: Αν προσπαθήσεις να χαρακτηρίσεις την επιχείρησή μας στην Συρία ως εισβολή, αυτό που θα κάνουμε είναι απλό: Θα ανοίξουμε τις θύρες και θα στείλουμε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες σε εσένα», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν να επιχειρούν κατά θέσεων των Κούρδων μαχητών το βράδυ της Τετάρτης, ενώ το πυροβολικό και η αεροπορία βομβάρδιζαν την βόρεια Συρία με έναν καταιγισμό πυρών.

Την εισβολή καταδίκασαν πολλά κράτη, με τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προειδοποιούν τον Ερντογάν ότι διακινδυνεύει να επανέλθει η αστάθεια στην περιοχή που έχει ταλαιπωρηθεί από τον πόλεμο στη Συρία και τη δράση του ISIS.

Τρομοκρατημένοι άμαχοι άρχισαν να εγκαταλείπουν την περιοχή μετά την έναρξη της επιχείρησης της Τουρκίας με οποιοδήποτε μέσο, ακόμα και με τα πόδια. Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που λίγα χρόνια πριν αναζητούσαν σωτηρία από τη δολοφονική δράση του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία από την πλευρά της στήνει τον δικό της μηχανισμό προπαγάνδας, δημοσιεύοντας βίντεο που παρουσιάζουν του «ήρωες» κομάντος να κινούνται στο εσωτερικό της Συρίας.

Υπενθυμίζεται ότι το «πράσινο φως» για την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» της Τουρκίας έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απέσυρε τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την περιοχή, δηλώνοντας ωστόσο εκ των υστέρων ότι η Ουάσιγκτον «δεν εγκρίνει την επιχείρηση».

Η επιλογή της διοίκησης Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη βόρεια Συρία, αφήνοντας εκτεθειμένους τους άλλοτε σύμμαχους Κούρδους που επί χρόνια, εξοπλισμένοι με αμερικανικό οπλισμό, πολέμησαν και κατάφεραν να σταματήσουν τον ISIS, προκάλεσε τριγμούς και αντιδράσεις στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικάνων, με αρκετά στελέχη να επικρίνουν την κίνηση Τραμπ.

Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει μία «ασφαλή ζώνη» βάθους 30 μιλίων και μήκους 75, εντός της συριακής επικράτειας, με σκοπό να απομακρύνει τους Κούρδους ενόπλους από τα σύνορά της και να προχωρήσει στην εγκατάσταση στην περιοχή αυτή περίπου 2 εκατομμυρίων προσφύγων.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ