25.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Ερώτηση Βελόπουλου στη Βουλή για τις «εικόνες ντροπής στο φαράγγι Σπίνας και Καντάνου» – Τι απαντά ο Δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου

Ημερομηνία:

Με ερώτησή του προς τον Υπουργο Εσωτερικών και τον Υπουργό Περιβάλλοντος ο προεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση» Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρεται στις «εικόνες ντροπής» κατά μήκος του φαραγγιού Σπίνας και Καντάνου αφού, «διαπιστώνεται και καταγγέλλεται ότι, κάποιοι τείνουν να μετατρέψουν το άνω ιστορικό φαράγγι σε τόπο απόρριψης στερεών απορριμμάτων».

Στην ερώτηση αναφέρονται πιο αναλυτικά τα εξής:

Εικόνες ντροπής καταγράφονται, κατά μήκος όλης σχεδόν της διαδρομής του παλαιού αμαξωτού δρόμου, παράπλευρα του φαραγγιού Σπίνας και Καντάνου. Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες δεκάδων ευαισθητοποιημένων πολιτών, αναφορικά με την ανάγκη απομάκρυνσης πετρών από το εκεί υπάρχον λιθόκτιστο προστατευτικό τοιχίο. Παράλληλα, όμως, διαπιστώνεται και καταγγέλλεται ότι, κάποιοι τείνουν να μετατρέψουν το άνω ιστορικό φαράγγι σε τόπο απόρριψης στερεών απορριμμάτων. Το φαράγγι της Κανδάνου αποτελεί ένα μέρος εξαιρετικής φυσιολατρικής και ιστορικής σημασίας, το οποίο κινδυνεύει να υποβαθμιστεί από τις απερίσκεπτες ενέργειες πολιτών και επισκεπτών. Εκτός από την ιστορική σημασία του, το φαράγγι έχει και μεγάλη οικολογική αξία, καθώς, είναι πνιγμένο στα κυπαρίσσια και στην πυκνή βλάστηση. Επίσης, μέσα στο φαράγγι σώζεται ακόμη ο υπέροχος αμαξιτός δρόμος, που κατασκευάστηκε από τους κατοίκους της περιοχής για να έρθουν σε επαφή με τα Χανιά. Ο δρόμος αποτελεί εξαίσιο δείγμα προβιομηχανικής κατασκευής (τέλος 1920).

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να προστατέψετε και αποκαταστήσετε το εξαιρετικής σημασίας από φυσιολατρική και ιστορική άποψη φαράγγι του Καντάνου της Κρήτης, καθώς, κινδυνεύει να υποβαθμιστεί και να απαξιωθεί από τις απερίσκεπτες ενέργειες πολιτών και επισκεπτών;

Σημειώνουμε ότι για το θέμα προωθήθηκε από το Υπουργείο η απάντηση του Δήμαρχου Καντάνου και Σελίνου κ. Περράκη σύμφωνα με την οποία:

Σχετικά με την ερώτηση του βουλευτή κ. Βελόπουλου με θέμα: «Εικόνες ντροπής στο Φαράγγι Σπίνας και Καντάνου Κρήτης» σας ενημερώνουμε ότι κατά διαστήματα παρατηρούνται σε κάποια σημεία ρίψεις στερεών απορριμμάτων από κάποιους ασυνείδητους όμως μετά από άμεση παρέμβαση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Καντάνου-Σέλινου απομακρύνονται. Επίσης οι ταμπέλες που τοποθετεί ο Δήμος για την απαγόρευση ρίψης μπαζών συχνά βρίσκονται κατεστραμμένες.

Ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τον ιστορικό δρόμο του φαραγγιού της Καντάνου έχει ήδη εκπονήσει μελέτη ύψους 3.000.000,00€ που αφορά την αποκατάσταση του ιστορικού δρόμου στον Άναβο (Φαράγγι Καντάνου) και την αναδάσωση στην περιοχή της Σπίνας που είχε καταστραφεί από πυρκαγιά.

Επιπλέον μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Δήμος θα συνεχίσει τις δράσεις εθελοντικού καθαρισμού διαφόρων περιοχών του, συμπεριλαμβανομένης και του ιστορικού δρόμου, με την συμμετοχή των δημοτών και με τα κατάλληλα μηχανήματα λόγω της ιδιαιτερότητας του τόπου ώστε να προστατεύσουμε αυτόν τον ιστορικό και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τόπο.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ