11.8 C
Chania
Sunday, January 26, 2025

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για το ηλιοθερμικό στη Σητεία

Ημερομηνία:

Ερώτηση προς τον υπουργό περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής κατέθεσαν οι βουλευτές Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρεθύμνης σχετικά με την έγκριση του τρίτου ηλιοθερμικού εργοστασίου στη Σητεία κατέθεσαν οι βουλευτές Λασιθίου και Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία αναφέρουν:

Με την Α.Π. οικ. 170037 της 8/1/14 το ΥΠΕΚΑ ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για το έργο Ηλιοθερμικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΛΘΣΠΗΕ), ισχύος 70 MW στην περιοχή «Φουρνιά» του Δήμου Σητείας Π.Ε. Λασιθίου, Κρήτης.

Για τη λήψη αυτής της απόφασης το Υπουργείο αγνόησε ουσιαστικά την εκφρασμένη αντίρρηση των τοπικών φορέων και της Περιφέρειας Κρήτης. Δεν ελήφθη υπόψη το ότι έχει ήδη εγκρίνει την δημιουργία άλλων δύο ηλιοθερμικών εργοστασίων στην ίδια περιοχή, ενώ εκκρεμούν και άλλες παρόμοιες αιτήσεις. Η αθροιστική επιβάρυνση της περιοχής είναι καταστροφική με τη συσσώρευση τόσων ρυπογόνων και υδροβόρων εγκαταστάσεων σε μια περιοχή με έντονο το φαινόμενο ερημοποίησης.

Οι αλλεπάλληλες εγκρίσεις τέτοιων ρυπογόνων εγκαταστάσεων στην πιο παρθένα και πιο υποβαθμισμένη από άποψη υποδομών επαρχία της Κρήτης χωρίς καμία δημοκρατικά εγκεκριμένη χωροταξική μελέτη οδηγούν στην πλήρη περιβαντολλογική και παραγωγική καταστροφή της περιοχής.

Οι επιπτώσεις της λειτουργίας των τριών ηλιοθερμικών εργοστασίων που έχουν ήδη εγκριθεί (Αθερινόλακκος, Χώνος, Φουρνιά) και των υπόλοιπων που έχουν κάνει αιτήσεις, είναι εξαιρετικά βλαπτικές για το εύθραυστο οικοσύστημα της περιοχής και για τις παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων. Συνοπτικά οι μεγάλες ανάγκες σε νερό, τα επικίνδυνα υλικά, τα μεγάλης έκτασης χωματουργικά, η επίδραση στην ξεχωριστή πανίδα και χλωρίδα της περιοχής και η οπτική ρύπανση των συγκεκριμένων εργοστασίων είναι σε αντίθεση με την γεωργική και την ήπια τουριστική ανάπτυξη και οδηγούν τους κατοίκους σε πλήρες επαγγελματικό και παραγωγικό αδιέξοδο.

Η περιοχή διαθέτει μεγάλο γεωφυσικό πλούτο (σπήλαια, φαράγγια, σπάνια πετρώματα, παλαιοντολογικά ευρήματα και απολιθώματα) και προγραμματίζεται η δημιουργία Γεωπάρκου από το οροπέδιο του Καρυδίου μέχρι την ανατολική ακτογραμμή, με σκοπό την προώθηση της επιστημονικής έρευνας, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την οικονομική ανάπτυξη με την προώθηση του γεωτουρισμού και του εναλλακτικού τουρισμού. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG. Απώτερος στόχος η ένταξη της περιοχής στα Γεωπάρκα της UNESCO. Με αυτή την απόφαση δεν λαμβάνεται υπόψη ότι τα δύο τελευταία ηλιοθερμικά εργοστάσια (στις θέσεις Χώνος και Φουρνιά) βρίσκονται μέσα στην έκταση του μελλοντικού Γεωπάρκου με συνέπεια την ουσιαστική ακύρωση αυτής της πολύ σημαντικής προσπάθειας για την εναλλακτική και αειφόρο ανάπτυξη του Δήμου Σητείας.

Ήδη εκκρεμεί στο Συμβούλιο Επικρατείας η προσφυγή τοπικών φορέων αλλά και της Περιφέρειας Κρήτης για την έγκριση του ηλιοθερμικού εργοστασίου στη θέση Χώνος Σητείας. Συγχρόνως εκκρεμεί και προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της ένταξης του εργοστασίου στα Φουρνιά στη διαδικασία fast track..

Επίσης, παρά τον ισχυρισμό της απόφασης, ότι «με την κατασκευή και λειτουργία του προτεινόμενου έργου, θα βελτιωθεί η ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης και παράλληλα θα καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση σε ηλεκτρικά φορτία της ευρύτερης περιοχής» πρέπει να τονιστεί πως ήδη στην επαρχία Σητείας παράγεται το 60% της παραγωγής αιολικής ενέργειας της Κρήτης, ενώ οι άδειες για ηλιοθερμικά εργοστάσια που έχουν εγκριθεί ή σχεδιάζονται στην επαρχία Σητείας φτάνουν τα 255 MW όταν ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ελλάδα μέχρι το 2020 θα πρέπει να παράγει 250 ΜW, δηλαδή το σύνολο της παραγωγής από ηλιοθερμικά συγκεντρώνεται σε μια μικρή περιοχή της Κρήτης. Οι συνολικές ανάγκες της Κρήτης σε περίοδο αιχμής είναι 800 MW.

Επειδή δεν τεκμηριώνεται επαρκώς η αναγκαιότητα ένταξης του έργου στο ενεργειακό σύστημα της Κρήτης ούτε η ωφέλεια της περιοχής σε σχέση με τις μεγάλες περιβαλλοντικές συνέπειες.

Επειδή το έργο θα επιβαρύνει αθροιστικά την ισορροπία των υδροφορέων της περιοχής και θα επιδεινώσει το ήδη έντονο πρόβλημα ερημοποίησης της περιοχής

Επειδή το έργο δεν συνάδει με το εν εξελίξει έργο δημιουργίας ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ που θα έχει εξαιρετικά θετικές συνέπειες στην ανάπτυξη της περιοχής.

Επειδή δεν λαμβάνονται υπόψη οι αθροιστικές επιπτώσεις από όλες τις κατηγορίες έργων ΒΑΠΕ στο Δήμο Σητείας, ούτε ο Χωροταξικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

– προτίθεται να λάβει υπόψη τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις των τοπικών φορέων

και της Περιφέρειας Κρήτης για τη δημιουργία νέου ηλιοθερμικού εργοστασίου στη Σητεία και να αναθεωρήσει την απόφασή του ;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης

Μαρία Διακάκη

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Ιωάννης Μιχελογιαννάκης

Ανδρέας Ξανθός

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ