25.8 C
Chania
Monday, June 17, 2024

Ερώτηση Κ. Βιρβιδάκη για τα συμπληρώματα διατροφής

Ημερομηνία:

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υγείας κ. Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη και Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, με θέμα «Συμπληρώματα διατροφής», κατέθεσε Χ Πέμπτη 24/4/2014 ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Στην ερώτησή του ο κ. Βιρβιδάκης αναφέρει:

«Με την αριθμ. Υ1/Γ.Π. 127962/03/18-2-2004 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας έγινε εναρμόνιση της Εθνικής Νομοθεσίας προς την αντίστοιχη Κοινοτική ΟΔ/2002/46/ΕΚ «Σχετικά με τα Συμπληρώματα Διατροφής». Με την Γ.Π. οικ. 103499/8-11-2013 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Υγείας τροποποιήθηκε η παραπάνω απόφαση.

Σε μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε, από τον Οκτώβριο του 2000 έως τον Νοέμβριο του 2001, με χρηματοδότηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) από το διαπιστευμένο από την ΔΟΕ Εργαστήριο Βιοχημείας της Κολωνίας της Γερμανίας διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής:

Από τα 634 δείγματα συμπληρωμάτων διατροφής που εξετάστηκαν, 94 (ποσοστό 14,8%) περιείχαν προορμόνες οι οποίες δεν αναφέρονταν στην ετικέτα, ενώ άλλα 66 (ποσοστό 10,4%) έδωσαν οριακά αποτελέσματα για διάφορες μη αναγραφόμενες ουσίες. Από τα θετικά δείγματα 23(ποσοστό 24,5%) περιείχαν προορμόνες της νανδρολόνης και της τεστοστερόνης, 64 δείγματα (ποσοστό 68,1%) περιείχαν προορμόνες της τεστοστερόνης, ενώ 7 δείγματα (ποσοστό 7,5%) περιείχαν προορμόνες της νανδρολόνης.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα προέλευσης τα περισσότερα θετικά συμπληρώματα διατροφής αγοράστηκαν στην Ολλανδία (25,8%) την Αυστρία (22,7%) το Ηνωμένο Βασίλειο(18,8%) και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής(18,8%).

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να περιέχουν μη αναγραφόμενες στην ετικέτα ουσίες και συγκεκριμένα προορμόνες.»

Καταλήγοντας ο κ. Βιρβιδάκης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:

‘‘Επειδή στο παρελθόν έχουν αναφερθεί θετικά δείγματα doping  σε αθλητές για τα οποία έχει ενοχοποιηθεί και η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, το υπάρχον νομικό πλαίσιο που αφορά τα συμπληρώματα διατροφής, θωρείται επαρκές για την διασφάλιση της υγείας των πολιτών και την αποφυγή κρουσμάτων doping στους αθλητές ή απαιτούνται συμπληρωματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και ποιες;’’

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΩΔΗ ΣΤΟ ΜΙΧΕΛΙΔΟΠΑΠΑ

Της Ιωάννας Σφακιανάκη 17 Ιουνίου 1771 Ημέρα μνήμης για όλους τους...

Ο σοφός λαός και η τρικυμία στα χείλη

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Πάντοτε ενοχλούμαι όταν ακούω πολιτικούς ή δημοσιολογούντες...

Αναβιώνει η κρητική καντάδα στις Πατσίδες!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατσίδων προσκαλεί στην Αναβίωση της Κρητικής...