Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υγείας κ. Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη και Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, με θέμα «Συμπληρώματα διατροφής», κατέθεσε Χ Πέμπτη 24/4/2014 ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης.
Στην ερώτησή του ο κ. Βιρβιδάκης αναφέρει:
«Με την αριθμ. Υ1/Γ.Π. 127962/03/18-2-2004 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας έγινε εναρμόνιση της Εθνικής Νομοθεσίας προς την αντίστοιχη Κοινοτική ΟΔ/2002/46/ΕΚ «Σχετικά με τα Συμπληρώματα Διατροφής». Με την Γ.Π. οικ. 103499/8-11-2013 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Υγείας τροποποιήθηκε η παραπάνω απόφαση.
Σε μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε, από τον Οκτώβριο του 2000 έως τον Νοέμβριο του 2001, με χρηματοδότηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) από το διαπιστευμένο από την ΔΟΕ Εργαστήριο Βιοχημείας της Κολωνίας της Γερμανίας διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής:
Από τα 634 δείγματα συμπληρωμάτων διατροφής που εξετάστηκαν, 94 (ποσοστό 14,8%) περιείχαν προορμόνες οι οποίες δεν αναφέρονταν στην ετικέτα, ενώ άλλα 66 (ποσοστό 10,4%) έδωσαν οριακά αποτελέσματα για διάφορες μη αναγραφόμενες ουσίες. Από τα θετικά δείγματα 23(ποσοστό 24,5%) περιείχαν προορμόνες της νανδρολόνης και της τεστοστερόνης, 64 δείγματα (ποσοστό 68,1%) περιείχαν προορμόνες της τεστοστερόνης, ενώ 7 δείγματα (ποσοστό 7,5%) περιείχαν προορμόνες της νανδρολόνης.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα προέλευσης τα περισσότερα θετικά συμπληρώματα διατροφής αγοράστηκαν στην Ολλανδία (25,8%) την Αυστρία (22,7%) το Ηνωμένο Βασίλειο(18,8%) και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής(18,8%).
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να περιέχουν μη αναγραφόμενες στην ετικέτα ουσίες και συγκεκριμένα προορμόνες.»
Καταλήγοντας ο κ. Βιρβιδάκης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:
‘‘Επειδή στο παρελθόν έχουν αναφερθεί θετικά δείγματα doping σε αθλητές για τα οποία έχει ενοχοποιηθεί και η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, το υπάρχον νομικό πλαίσιο που αφορά τα συμπληρώματα διατροφής, θωρείται επαρκές για την διασφάλιση της υγείας των πολιτών και την αποφυγή κρουσμάτων doping στους αθλητές ή απαιτούνται συμπληρωματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και ποιες;’’
Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
This website uses cookies.