23.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Ερώτηση Κ. Βιρβιδάκη για τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαγδαληνής Χαλέπας

Ημερομηνία:

Ερώτηση με θέμα «Ιερός Ναός της Αγίας Μαγδαληνής Χαλέπας Χανίων» προς τους Υπουργούς Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Νικόλαο Δένδια και Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, κατέθεσε την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014, ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Στην ερώτησή του ο κ. Βιρβιδάκης αναφέρει:

«Η εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής, «ο ηγεμονικός ναός», κτίστηκε όταν ο ΄Υπατος Αρμοστής Κρήτης Πρίγκιπας Γεώργιος προσέφερε στις αρχές του 1901 δέκα χιλιάδες ρούβλια και τα σχέδια για την ανέγερση μιας εκκλησίας αφιερωμένης στη Μαρία Μαγδαληνή, σε ανάμνηση της διαμονής στα Χανιά της αδελφής του Μαρίας, συζύγου του Μεγάλου Δούκα της Ρωσίας Γεωργίου.

Τα χρήματα κατέθεσε ο Πρίγκιπας Αρμοστής στην Τράπεζα Κρήτης και τα σχέδια που είχαν εκπονηθεί στη Ρωσία παραδόθηκαν στο διευθυντή των Δημοσίων Έργων Παντζείρη για να τα μελετήσει. Πρόκειται για ιδιόρρυθμο αρχιτεκτονικό τύπο ναού με ευρυγώνια αίθουσα που καταλήγει σε διακοσμητικό τρούλο ρωσικής μορφής και περιβάλλεται από περιμετρική στοά. Τελικά αποφασίστηκε η νέα εκκλησία, δυναμικότητας 80 ατόμων, ν’ ανεγερθεί απέναντι από τα Ανάκτορα και σ’αυτή να λειτουργεί ορθόδοξος ιερέας. Την επίβλεψη για την εκτέλεση του έργου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Χρήστος Τσολίνας.

Στις 6 του Γενάρη του 1903 τελέσθηκαν τα εγκαίνια σε πολύ στενό κύκλο με παρουσία της βασίλισσας Όλγας της Ελλάδος, του Μητροπολίτη Κρήτης Ευγένιου και του Πρίγκιπα Γεώργιου, του υπασπιστή του πρίγκιπα Λεμπέση και του ιδιαιτέρου

γραμματέα Παπαδιαμαντόπουλου και της γυναίκας του.

Ο Πρίγκιπας μετά την αναχώρηση του από την Κρήτη, προσέφερε το ναό τον Μάιο του 1909, στο Δήμο Χανίων και στη Χαλέπα, σε ανάμνηση των ημερών που πέρασε στην Κρήτη και της αγάπης με την οποία τον περιέβαλε η κοινότητα της Χαλέπας.

Ο Δήμος Χανίων, επί Δημαρχίας μου, υλοποίησε το έργο «Ανάπλαση Περιβάλλοντος χώρου Αγίας Μαγδαληνής» στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και συγκεκριμένα του Μέτρου 4.2 « Αναβάθμιση Αστικού Περιβάλλοντος και Ποιότητα Ζωής». Η χρηματοδότηση έγινε κατά 80% από το ΕΤΠΑ και κατά 20% από Εθνικούς Πόρους. Το έργο αυτό προϋπολογισμού 560.000 ευρώ και τελικού κόστους 381.846, 85 ευρώ, το συμφωνητικό του οποίου έγινε στις 5/3/2008 είθχε στόχο την ανάδειξη του μνημείου και ταυτόχρονα την παρέμβαση στους χώρους πρασίνου για να γίνει ο κήπος περισσότερο λειτουργικός στους επισκέπτες.

Έτσι τονίστηκε ο κεντρικός διάδρομος εισόδου από την οδό Δαγκλή προς την εκκλησία με πεσσούς από συμπαγές τούβλο και ξύλινη πέργκολα, δημιουργήθηκαν διάδρομοι περιπάτου περιμετρικά του κήπου, ενώ κατά διαστήματα δημιουργήθηκαν μικρά καθιστικά.

Μπροστά από την εκκλησία, στη δυτική πλευρά, διευρύνθηκε ο υφιστάμενος διάδρομος και δημιουργήθηκε πλάτωμα για την ανάδειξη του μνημείου, αλλά και για την εξασφάλιση ζωτικού χώρου για τη τέλεση μυστηρίων κατά τους θερινούς μήνες.

 

Έγινε στερέωση και αποκατάσταση της αναλημματικής ξηρολιθοδομής στο Βόρειο όριο, όπως και αποκατάσταση της αργολιθοδομής περίφραξης στο Νότιο όριο. Στην ίδια περιοχή δημιουργήθηκε δεύτερη αναλημματική ζώνη σε συνδυασμό με κτιστά καθιστικά για την μείωση του ύψους του αναλημματικού τοίχου που βρίσκεται στο όριο.

Στο βόρειο όριο του κήπου κατασκευάστηκαν χώροι υγιεινής, (ανδρών, γυναικών και ΑΜΕΑ), πλήρως εξοπλισμένοι, και αποκαταστάθηκε ο χώρος γύρω από το γραφείο της εκκλησίας, με μπάζωμα της περιοχής στα δυτικά του γραφείου, που ήταν χαμηλότερα από τον υπόλοιπο περιβάλλοντα χώρο, και δημιουργήθηκε αυλή ανατολικά.

Έγινε αποκατάσταση των υφισταμένων δαπέδων που βρίσκονται γύρω από την εκκλησία, των στηθαίων περίφραξης και των αυλοθύρων. Αντικαταστήθηκε το πρόχειρο πλέγμα που βρισκόταν στην περίφραξη ανατολικά και δυτικά πάνω στο στηθαίο, με μεταλλικό κιγκλίδωμα από συμπαγείς ράβδους παρόμοιο μορφολογικά με το κιγκλίδωμα των αυλοθύρων. Τα υλικά που επιλέχθηκαν είναι φυσικά. Οι διάδρομοι έγιναν από φυσικές πλάκες ακανόνιστες και ανά διαστήματα διακόπτονται από λωρίδες με συμπαγή τούβλα, υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στο ναό. Η πέργκολα που έγινε στην νοτιοανατολική γωνία του κήπου, κατασκευάστηκε από πεσσούς με συμπαγή τούβλα και ξύλινη στέγαση με κεραμίδια. Κατασκευάστηκαν δύο κρήνες, η μία εκεί που υπήρχε ήδη, στον κεντρικό διάδρομο, και η άλλη στην επέκταση του κωδωνοστασίου, μαζί με κτιστά καθιστικά. Έγινε ενίσχυση και επέκταση φωτισμού περιβάλλοντα χώρου. Επίσης έγινε επέκταση του πρασίνου και τοποθετήθηκε σύστημα άρδευσης. Ο εξοπλισμός του περιβάλλοντος χώρου είναι: παγκάκια, δοχεία απορριμμάτων και φωτιστικά. Η μελέτη είχε εγκριθεί από την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Πέραν της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Ναού, ο Δήμος Χανίων, επί Δημαρχίας μου, ανέθεσε από δικά του χρήματα, (ΣΑΤΑ), και με βάση την υπ΄ αριθμόν 40262/7-8-2009 προγραμματική σύμβαση στην 28η ΕΒΑ, και για ποσόν ύψους 70.000 €, την αποκατάσταση του ίδιου του Ιερού Ναού.

Οι εργασίες που προβλέπονταν στη σύμβαση ήταν οι εξής: Καθαίρεση του χάλκινου τρούλου και του αλεξικέραυνου, καθαίρεση των φθαρμένων λίθινων και διακοσμητικών στοιχείων του τρούλου και του ναού, καθαίρεση των κεραμιδιών της στέγης, και φθαρμένων διακοσμητικών πλακιδίων, όπως και των φθαρμένων επιχρισμάτων, κονιαμάτων και δαπέδων, συντήρηση

και καθαρισμός όλου του υφιστάμενου λίθινου διάκοσμου και του τρούλου.

Στη συνέχεια, προβλεπόταν η επανατοποθέτηση του τρούλου, η αντικατάσταση των φθαρμένων λίθινων στοιχείων με νέα που θα λαξευτούν ειδικά για το σκοπό αυτό, η ανακεράμωση της στέγης, και η αντικατάσταση των φθαρμένων επιχρισμάτων – κονιαμάτων. Τέλος, η σύμβαση προέβλεπε την αντικατάσταση του υφιστάμενου δαπέδου του ναού με νέο μαρμάρινου.

Οι εργασίες αποκατάστασης του Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος αλλά δεν ολοκληρώθηκαν με αποτέλεσμα ο Ιερός Ναός να μην έχει στεγανοποιηθεί και κατά τους χειμερινούς μήνες τα νερά της βροχής να εισέρχονται στον Ιερό Ναό με κίνδυνο να υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Το πρόβλημα είναι γνωστό και στο Δήμο και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιλυθεί. Εάν δε, δεν αντιμετωπιστεί κατά τους θερινούς μήνες η αποκατάσταση είναι πρακτικά αδύνατη κατά τους χειμερινούς μήνες με αποτέλεσμα να απειλείται η ακεραιότητα του ιστορικού Ιερού Ναού της Αγίας Μαγδαληνής.»

Κατόπιν των παραπάνω, ο κ. Βιρβιδάκης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν άμεσα για την έγκαιρη αντιμετώπιση του προαναφερθέντος προβλήματος.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ