15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης για τις ενέργειες της Περιφέρειας για τη δημιουργία και λειτουργία «Μουσείου Μίκη & Γιάννη Θεοδωράκη» στο Γαλατά Χανίων

Ημερομηνία:

Με ερώτηση που κατάθεση η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης που απευθύνεται προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες της Περιφέρειας για τη δημιουργία και λειτουργία «Μουσείου Μίκη & Γιάννη Θεοδωράκη» στο Γαλατά Χανίων και άλλα θέματα σχεδιασμού για την «ανάδειξη και αξιοποίηση του πολιτιστικού κεφαλαίου Μίκης Θεοδωράκης στην Κρήτη».

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Μετά τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, πριν περίπου ένα χρόνο, πραγματοποιήθηκε στα Χανιά η Γενική Συνέλευση του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, στην οποία προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι των Χανίων.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης, με την απόφασή του να έχει στην Κρήτη την αιώνια κατοικία του και να κλείσει το κύκλο της ζωής του δένοντάς την με την ιστορία και τον πολιτισμό της, πρόσφερε ένα πολύ μεγάλο δώρο, έναν άυλο θησαυρό στον τόπο μας και όλοι μας καλούμαστε να φανούμε αντάξιοί του». Και ότι ο τόπος μας βρίσκεται «στο επίκεντρο της προσοχής σ’ όλο τον κόσμο, καθ’ όσον το όνομα Θεοδωράκης, αντιπροσωπεύει μια υψηλή αξία, αναγνωρισμένη διεθνώς».

Στην απόφαση της Γ.Σ. αναφέρονται οι ευθύνες που πρέπει να αναλάβουν άμεσα ο Δήμος Χανίων και η Περιφέρεια Κρήτης για την προώθηση των θεμάτων «Θεοδωράκη» και ότι πρέπει στο εξής να ανταποκριθούν με πολύ συγκεκριμένες και δεσμευτικές ενέργειες, μέσα σ’ ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Τα θέματα αυτά -όπως αναφέρεται- κυρίως αφορούν: την ολοκλήρωση των πολιτιστικών υποδομών που έχουν σχεδιαστεί προ 15ετίας και με την συμμετοχή του ιδίου του Μίκη Θεοδωράκη και για τις οποίες παλεύει ο Παγκρήτιος  Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη να υλοποιηθούν.

Πιο συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρεται στη: «δημιουργία του «Μουσείου Μίκη & Γιάννη Θεοδωράκη» στον Γαλατά, όπου βρίσκεται και ο τάφος του, το οποίο θα αποτελέσει στο μέλλον το κεντρικό σημείο αναφοράς για τον Μίκη Θεοδωράκη, για το οποίο «απαιτείται ένας ολικός επανασχεδιασμός του έργου, που να περιλαμβάνει την απόκτηση του συνολικού πατρικού οικοπέδου (2 στρεμ.), τη δημιουργία άμεσης πρόσβασης με το οδικό δίκτυο ανατολικά και χώρου στάθμευσης εντός του οικοπέδου, τη διαμόρφωση συνολικά του περιβάλλοντος χώρου, την ολοκλήρωση των αναστηλώσεων των κτισμάτων και τη δημιουργία του μουσείου στη βάση της μουσειολογικής μελέτης που έχει υποβληθεί στο Δήμο από τον  Σύλλογο το 2015. Υπόψη ότι ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή «με το παράπονο ότι δεν πρόφτασε να δει το Μουσείο τελειωμένο».

Επίσης, συμπληρωματικά αναφέρεται στην ανάγκη άμεσης σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ  της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανίων, του Συλλόγου των Φίλων και όποιου άλλου φορέα κριθεί αναγκαίος, για τη διαχείριση των άμεσων θεμάτων, μεταξύ των οποίων της λειτουργίας του πατρικού Θεοδωράκη στον Γαλατά και της ξενάγησης των επισκεπτών, καθόσον ήδη η κατάσταση είναι πιεστική σ’ αυτό.

Για τα παραπάνω, απ’ ότι πληροφορούμαστε, εκτός από την άμεση συμμετοχή Περιφερειακών Συμβούλων στη συζήτηση, η Περιφέρεια έχει και εγγράφως ενημερωθεί, χωρίς όμως να έχει κάνει οτιδήποτε. Αντιθέτως παρατηρούμε σε άλλες περιοχές οι φορείς να συνεργάζονται, να προωθούν, να υλοποιούν και να χρηματοδοτούν τέτοια έργα και τέτοιες δράσεις είτε για τον Μίκη Θεοδωράκη, είτε για άλλους καλλιτέχνες, ενώ εδώ στον τόπο που βρίσκεται ο ίδιος υπάρχει πλήρης απραξία.

Κατόπιν αυτών και με δεδομένο ότι το θέμα «Μίκης Θεοδωράκης» αποτελεί ένα από τα κεντρικά θέματα για την Κρήτη και για την Περιφέρεια Κρήτης,

Ρωτούμε ποιες θα είναι οι ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής:

  • Για τη δημιουργία και λειτουργία «Μουσείου Μίκη & Γιάννη Θεοδωράκη» στο πατρικό του στον Γαλατά Χανίων.
  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης για τα έργα, τις δράσεις και την οργάνωση «ανάδειξης και αξιοποίησης του πολιτιστικού κεφαλαίου Μίκης Θεοδωράκης στην Κρήτη». Επ’ αυτού ζητείται μια ειδική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την συμμετοχή του Γιώργου Αγοραστάκη, εντολοδόχου του Μίκη Θεοδωράκη.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ,  ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗ ΓΕΝΟΒΕΦΑ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ