25.8 C
Chania
Monday, May 20, 2024

Ερώτηση Πλακιωτάκη για την συρρίκνωση της δακοκτονίας στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Λασίθι της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: Απαράδεκτες μειώσεις των κονδυλίων για τη δακοκτονία στην Κρήτη.

κ. Υπουργέ,

Η περσινή απόφασή σας για μειώσεις στο πρόγραμμα δακοκτονίας κατά περίπου 20% προκάλεσε πληθώρα προβλημάτων στον αγροτικό κόσμο του νησιού, αφού η μη επαρκής καταπολέμηση του δάκου επέφερε σημαντικές μειώσεις στο εισόδημα των ελαιοκαλλιεργητών, καθώς και προβλήματα στην ποιότητα του ελαιολάδου που σημειωτέον αποτελεί εξαγώγιμο προϊόν.

Ενώ, λοιπόν, περίμενε κανείς ότι θα μαθαίνατε από τα λάθη σας και θα διορθώνατε το περυσινό σας ατόπημα, στις 29 Μαΐου με εγκύκλιο σας γνωστοποιείτε περεταίρω μειώσεις, της τάξης του 50%, στο προσωπικό που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα δακοκτονίας, με αναμφισβήτητες τραγικές επιπτώσεις.

Ωστόσο, με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών γεωπόνων, αλλά και του ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Κρήτης, η περικοπή των δαπανών πρόκειται να οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών της δακοπροσβολής της οποίας οι συνέπειες θα είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες των χρημάτων που θα εξοικονομήσει το Υπουργείο σας από τις περικοπές.

Παράλληλα παρόλο που το Υπουργείο σας συνολικά μέσα σε δύο (2) σχεδόν χρόνια έχει προβεί σε μειώσεις που αγγίζουν συνολικά το 75%, οι ελαιοπαραγωγοί εξακολουθούν να πληρώνουν τα ίδια χρήματα για το πρόγραμμα δακοκτονίας.

Κατόπιν τούτου ερωτάται ο κ. Υπουργός:

–         Αντιλαμβάνεστε ότι με την απόφαση σας αυτή μειώνετε το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών του νησιού σε μια περίοδο μάλιστα που δέχονται το ένα οικονομικό πλήγμα μετά το άλλο;

–         Αντιλαμβάνεστε τις επιπτώσεις της υποβάθμισης της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου;

–         Σκοπεύετε -έστω και τώρα- να διορθώσετε αυτή την άδικη και λανθασμένη απόφαση σας η οποία εκπορεύεται αποκλειστικά και μόνο από την τακτική οριζόντιας περικοπής δαπανών χωρίς να συνυπολογίζετε τις ανάγκες της περιοχής και τον κατοίκων της;

–         Γιατί οι ελαιοπαραγωγοί εξακολουθούν να πληρώνουν τα ίδια χρήματα για το πρόγραμμα δακοκτονίας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης: Επέκταση σε νέα προϊόντα με παραγωγική μονάδα στην Αττική

Η αξιοποίηση του παλιού εργοστασίου της Κατσέλης, η πορεία...

Καλλιτέχνες της Κρητικής Μουσικής | Μέρος 3ο

Συνεχίζουμε να σας παρουσιάζομε εκλεκτούς καλλιτέχνες της Κρητικής μουσικής...