17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Ερώτηση της ΕΟ του ΚΚΕ για τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Οι τεράστιες καταστροφές σε Ηράκλειο και Λασίθι από τις πρόσφατη κακοκαιρία, βρέθηκε στο επίκεντρο ερώτησης από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ερώτηση τονίζεται ότι «ακόμα δύο άνθρωποι προστέθηκαν στον μαύρο κατάλογο όσων έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια από τις πλημμύρες, με το Λασίθι και το Ηράκλειο να βρίσκονται αυτή τη φορά στο επίκεντρο των τεράστιων καταστροφών».

«Εκτός από τους δύο νεκρούς, η κακοκαιρία άφησε πίσω της εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις πλημμυρισμένα, ενώ για ώρες διακόπηκε και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε διάφορες περιοχές. Είναι η πολλοστή φορά που τέτοιες καταστροφές πλήττουν το νησί της Κρήτης, που σε λιγότερο από μία τετραετία έχει θρηνήσει έξι ανθρώπους μόνο από πλημμύρες, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται έχουν χάσει κόπους μίας ολόκληρης ζωής» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ και προσθέτει στη συνέχεια: «Αποτελεί πρόκληση η επίρριψη των ευθυνών εκ μέρους των κυβερνητικών επιτελείων στα «ακραία καιρικά φαινόμενα», στις μετεωρολογικές προγνώσεις ή την «κλιματική αλλαγή».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «και σε αυτήν την κακοκαιρία, όπως και στις προηγούμενες, οι αιτίες των καταστροφών είναι οι ίδιες: παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, υποδομών, απαραίτητων έργων συντήρησης, ενώ ακόμα και οι σχετικές μελέτες, βρίσκονται σε πολλές περιπτώσεις στα συρτάρια, αφού δεν ιεραρχούνται – όπως παραδέχτηκαν και δήμαρχοι των πληγεισών περιοχών – βάσει της «πράσινης στρατηγικής μετάβασης» και της λογικής κόστους – οφέλους που διαπνέει τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά και την ίδια την ΕΕ όπως και τις χρηματοδοτήσεις της».

«Παράλληλα, τα μέτρα άμεσης ανακούφισης που διεκδικούν οι πληγέντες, όπως οι αποζημιώσεις δεν είναι… επιλέξιμα για την ΕΕ, όπως κυνικά απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε φορά στις αντίστοιχες παρεμβάσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ενώ οι ελληνικές κυβερνήσεις δίνουν αποζημιώσεις ψίχουλα, και αυτά με καθυστέρηση ετών, εμπαίζοντας τους πληγέντες», αναφέρεται στην ερώτηση.

Βάσει αυτών, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

  • στο αίτημα να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τους πληγέντες της Κρήτης αίροντας τους απαράδεκτους όρους που αφορούν στην κινητοποίησή του;
  • στο αίτημα για 100% αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες άμεσα, χωρίς χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία για την απώλεια ή τις καταστροφές περιουσιών οικιακού εξοπλισμού, τη στήριξη κι αποζημίωση αυτοαπασχολούμενων, μικροεπαγγελματιών και βιοπαλαιστών αγροτών;
  • στην ανάγκη να υπάρξουν άμεσα έκτακτες χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση οδοποιίας, δημοσίων κτιρίων μεταξύ άλλων του νοσοκομείου και της σχολικής στέγης, τοιχίων, φρακτών κι άλλων αναγκαίων υποδομών με γρήγορες διαδικασίες;».
efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ