17.8 C
Chania
Τετάρτη, 18 Μαρτίου, 2026

Ερώτηση 45 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις «Έξυπνες Γέφυρες» και το Εθνικό Σύστημα Εποπτείας

Ημερομηνία:

Ερώτηση κατέθεσαν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αίτημα κατάθεσης εγγράφων, για την πορεία υλοποίησης των έργων «Έξυπνες Γέφυρες Περιφερειών» και «Εθνικό Σύστημα Εποπτείας Γεφυρών».

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των γεφυρών της χώρας κατασκευάστηκε στις δεκαετίες 1950 έως 1980 και οδεύει σήμερα προς το τέλος της θεωρητικής ζωής του. Οι κανονισμοί με τους οποίους σχεδιάστηκαν οι γέφυρες κρίνονται σήμερα παρωχημένοι, καθώς δεν περιείχαν ιδιαίτερες προβλέψεις ως προς την ανθεκτικότητα, την αντισεισμικότητα και τον τρόπο κατασκευής τους. Ταυτόχρονα, οι εν λόγω γέφυρες δέχονται ολοένα αυξανόμενη τάση κυκλοφοριακού φόρτου αλλά και μεγέθους μεταφερόμενων φορτίων, σε μία σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ερώτηση, το Μάρτιο του 2022 με το άρθρο 15 του ν.4903 παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να εγκρίνει τον κανονισμό που διέπει τις διαδικασίες για την επιθεώρηση και τη συντήρηση των γεφυρών της χώρας με άνοιγμα μήκους άνω των έξι μέτρων. Συστήνεται επίσης η Διοικητική Αρχή Γεφυρών, με αρμοδιότητα τη διασφάλιση της τήρησης των διαδικασιών του κανονισμού. Τον Νοέμβριο του 2023 εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 321681 υπουργική απόφαση, με θέμα την Έγκριση Κανονισμού Επιθεώρησης και Συντήρησης Γεφυρών, με την οποία προβλέφθηκε η ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος, επονομαζόμενου «Εθνικό Μητρώο Γεφυρών».

Στις 5 Νοεμβρίου 2024 συγκροτήθηκε η Επιτροπή για την άσκηση των καθηκόντων της Διοικητικής Αρχής Γεφυρών, με τετραετή θητεία που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2027. Η Κοινωνία της Πληροφορίας ως αναθέτουσα αρχή, αποφάσισε στις 12 Μαΐου 2025 τη διενέργεια ηλεκτρονικού ανοικτού άνω των ορίων διαγωνισμού για το έργο «Εθνικό Σύστημα Εποπτείας Γεφυρών» του οποίου κύριος είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 496.248,00 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., που σε περίπτωση άσκησης των δικαιωμάτων προαίρεσης ανέρχεται σε 744.372,00 €.

Παράλληλα, η δράση «Έξυπνες γέφυρες» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει το Υπό-έργο 3: «Έξυπνες γέφυρες Περιφερειών» που εντάχθηκε στις 26 Απριλίου 2023, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 120.230.524 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. και με δικαίωμα προαίρεσης 50%. Φορέας υλοποίησης ορίστηκε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Σύμφωνα με τη συμφωνία – πλαίσιο, θα αναπτυχθούν έξυπνες υποδομές γεφυρών για την παρακολούθηση της δομικής απόκρισης 260 επιλεγμένων γεφυρών, στις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας, σε πραγματικό χρόνο μέσω σύγχρονων συστημάτων και μεθοδολογιών ενόργανης παρακολούθησης με αισθητήρες τεχνολογίας IoT. Η διάρκεια της Συμφωνίας Πλαίσιο ορίζεται έως την εξάντληση του προϋπολογισμού της και κατά ανώτατο διάστημα σε τριάντα μήνες από την υπογραφή της, με καταληκτική προθεσμία ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Τον Νοέμβριο του 2023 κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός στις εταιρείες «ΓΚΛΟΜΠΙΤΕΛ Εμπορία, Ανάπτυξη Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων Ανώνυμη Εταιρεία» (94.536.097,50 €), «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» (95.020.898,00 €) και «ΤΕΡΝΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣ

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ(μ-λ)-για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Πολιτική εκδήλωση για τις εξελίξεις στη Μ.Ανατολή, την εμπλοκή...

Στην Αθήνα ο Δήμαρχος Πλατανιά για τις συνεδριάσεις της ΔΕΠΑΝ

Στην Αθήνα θα βρίσκεται έως και την Παρασκευή 20...

25η Μαρτίου στον Δήμο Αποκορώνου

Το πρόγραμμα εορτασμού στις δημοτικές ενότητες του Δήμου Αποκορώνου,...

H Περιφέρεια Κρήτης στη διεθνή έκθεση τουρισμού “SALON MONDIAL DU TOURISME 2026”

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στη...