16.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Εσιγανέψαν Οι Καιροί: Τραγούδια και Σκοποί της Κρήτης

Ημερομηνία:

Κριτική από: Χάρης Σαρρής

Δίσκος-αφιέρωμα στις μουσικές της Μεγαλονήσου με τραγούδια που χωρίζονται σε τρεις ενότητες, αφιερωμένες στις ισάριθμες μεγάλες μουσικές παραδόσεις του νησιού: αυτές της δυτικής, της κεντρικής και της ανατολικής Κρήτης.

Στη δυτική Κρήτη επικρατεί το βιολί και η οργανική μουσική φέρει τη σφραγίδα της μακραίωνης αστικής παράδοσης της περιοχής. Η προφορική παράδοση έχει διασώσει και ονόματα αρκετών ξακουστών “βιολατόρων” -πολλοί έζησαν το 18ο και το 19ο αιώνα-, οι οποίοι φέρονται να πρωτοεισήγαγαν κάποιους σκοπούς.

Από πλευράς ρεπερτορίου, κυριαρχούν οι “χανιώτικοι συρτοί”, οι οποίοι, όπως φανερώνει και το όνομά τους, προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του νομού Χανίων. Οι μεγάλες δεξιοτεχνικές δυνατότητες του βιολιού διακρίνονται στην επεξεργασία των φράσεων, που πραγματοποιούνται με μεγάλη μαεστρία και εκφραστικότητα.

Στην κεντρική Κρήτη το σκηνικό αλλάζει, καθώς το παλαιό ρεπερτόριο (σούστες, πεντοζάλια) παραπέμπει περισσότερο στις μουσικές του Αιγαίου. Εδώ κυριαρχεί η λύρα, στη σύγχρονη εκδοχή της, η οποία έχει επηρεαστεί από την κατασκευή του βιολιού.

Στο CD υπάρχει και ένα δείγμα χορού με ασκομαντούρα (κρητικός τύπος τσαμπούνας), όργανο που στις μέρες μας έχει πλέον σιγήσει. Ακούστε τη ρεθυμνιώτικη σούστα, δείγμα του παλαιού ρεπερτορίου, το μελωδικότατο τραγούδι της νύφης και τον “Μαλεβυζιώτη”.

Η οργανική παράδοση της ανατολικής Κρήτης, τέλος, χαρακτηρίζεται από το “λυρισμό” των μελωδιών. Και εδώ κυριαρχεί το βιολί. Χαρακτηριστικές είναι οι “κοντυλιές του Καλογερίδη”, ενός κρητικού βιολονίστα με σπουδές στο… κονσερβατουάρ του Παρισιού.

Τα κομμάτια αυτά, παρ’ ότι φέρουν έντονη τη σφραγίδα της δυτικής μελωδικής γραφής, όχι μόνο εντάχθηκαν στο ρεπερτόριο του νησιού, αλλά αποτέλεσαν και σημείο αναφοράς και επίδειξης δεξιοτεχνίας από τους λαϊκούς μουσικούς.

Συνολικά, ένας πολύ ενδιαφέρων δίσκος με υλικό που έως τώρα είχε μείνει στη σκιά της “επίσημης” κρητικής δισκογραφίας, στον οποίο επιχειρείται μια, κατά το δυνατόν, σφαιρική παρουσίαση της μουσικής παράδοσης της Κρήτης.

entertainment.in.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...