Την ευγνωμοσύνη των Παλαιστινίων εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO, Χουσεϊν αλ-Σέικ, για την απόφαση των κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης.
«Ιστορικές στιγμές, στις οποίες ο ελεύθερος κόσμος θριαμβεύει για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, ύστερα από δεκαετίες εθνικού παλαιστινιακού αγώνα, πόνου, κατοχής, ρατσισμού, δολοφονιών, καταπίεσης, κακομεταχείρισης και καταστροφής που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Χουσεϊν αλ-Σέικ, προσθέτοντας: «Ευχαριστούμε τις χώρες του κόσμου που έχουν αναγνωρίσει και θα αναγνωρίσουν το ανεξάρτητο Κράτος της Παλαιστίνης».
Ο Μουσταφά Μπαργούτι, ο βετεράνος Παλαιστίνιος πολιτικός που χαίρει τεράστιας εκτίμησης στη διεθνή κοινότητα, δήλωσε στο al Jazeera ότι η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους είναι «ένα πανίσχυρο πολιτικό και μεγάλης σημασίας συμβολικό βήμα» που φέρνει πιο κοντά την επίτευξη του στόχου «της ελευθερίας και της δικαιοσύνης» για τον Παλαιστινιακό λαό.
«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αναγνώριση του δικαιώματος του Παλαιστινιακού λαού – του λαού μας – στην αυτοδιάθεση», πρόσθεσε ο Μπαργούτι. «Επίσης εξαλείφει πολλά από τα defacto τετελεσμένα που δημιουργεί το Ισραήλ με τον εποικισμό των εδαφών, επιβεβαιώνοντας ότι η Παλαιστίνη σήμερα είναι ένα κράτος υπό κατοχή. Έτσι οι όποιες προσπάθειες της κατοχικής δύναμης να αλλάξει τα δεδομένα επί τόπου είναι χωρίς νόημα και δεν θα έχουν αντίκτυπο μακροπρόθεσμα», τόνισε.
Ο Μουσταφά Μπαργούτι επισήμανε εξάλλου ότι «αυτό είναι ένα πλήγμα στον Νετανιάχου και την εξτρεμιστική κυβέρνησή του και στους φασίστες που είναι στην κυβέρνηση… σημαίνει ότι οι φασιστικές και εξτρεμιστικές ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης δεν έχουν μέλλον».
Ο Ακίβα Ελντάρ, πολιτικός αναλυτής στην ισραηλινή Haaretz, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης από τη Νορβηγία, την Ισπανία και την Ιρλανδία «είναι ενάντια στην φιλοσοφία του Νετανιάχου και της πλειοψηφίας στην ισραηλινή Κνεσέτ να μην συμφωνήσουν ποτέ στη δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους».
«Μόλις πριν από μερικούς μήνες η πλειοψηφία της Κνεσέτ ενέκρινε μια πολύ σκληρή απόφαση εναντίον οποιασδήποτε μονομερούς αναγνώρισης ενός Παλαιστινιακού Κράτους», σημείωσε ο Ελντάρ, επισημαίνοντας όμως ότι ο Νετανιάχου θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την απόφαση αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους «ως άλλη μία απόδειξη του αντισημιτισμού» και θα επαναφέρει το αφήγημα ότι «ο κόσμος είναι εναντίον μας».
Χαμάς: «Σημείο καμπής για το Παλαιστινιακό» η αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους
«Σημείο καμπής για το Παλαιστινιακό ζήτημα» χαρακτήρισε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς την απόφαση της Νορβηγίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος.
Ο Μπάσεμ Ναϊμ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς δήλωσε ότι «η γενναία αντίσταση» του Παλαιστινιακού λαού οδήγησε τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες να ανακοινώσουν την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους.
«Αυτές οι διαδοχικές αναγνωρίσεις είναι το άμεσο αποτέλεσμα της γενναίας αντίστασης και της θρυλικής αντοχής του Παλαιστινιακού λαού. Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι ένα σημείο καμπής για τη θέση της διεθνούς κοινότητας στο Παλαιστινιακό ζήτημα», δήλωσε το στέλεχος της Χαμάς στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Σλοβενία και η Μάλτα έχουν αφήσει να εννοηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ότι σχεδιάζουν την επίσημη αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης, επιμένοντας ότι η λύση των δύο κρατών είναι ζωτικής σημασίας για να επιτευχθεί βιώσιμη ειρήνη στην Μέση Ανατολή.
Σημειώνεται ότι από το 2014 η Σουηδία έχει αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης και είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που έλαβε τέτοια απόφαση.
Ανασύνταξη δυνάμεων της Χαμάς
Στο μεταξύ αναφέρονται σφοδρές συγκρούσεις γύρω από τη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Γάζας, όπου έχουν εισβάλει ισραηλινές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τους απεσταλμένους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην περιοχή, σφοδρές μάχες γίνονται επίσης στην κεντρική και βόρεια Γάζα, όπου οι δυνάμεις της Χαμάς έχουν ανασυνταχθεί.
Οι ισραηλινές δυνάμεις από την άλλη πλευρά βομβαρδίζουν ανηλεώς την πόλη της Γάζας και τους καταυλισμούς Τζαμπάλια και Ζεϊτούν.
Ισραήλ: Ανακαλεί τους πρεσβευτές του σε Ισπανία, Νορβηγία, Ιρλανδία
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση του Όσλο να αναγνωρίσει από τις 28 Μαΐου ένα παλαιστινιακό κράτος και την αντίστοιχη ανακοίνωση του Δουβλίνου.
«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε αρχικά ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ, ενώ στη συνέχεια με νέα δήλωση ανακάλεσε και τους πρεσβευτές του στην Ισπανία.
Ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε, μιλώντας νωρίτερα στο Όσλο, δήλωσε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους από τη Νορβηγία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου. Το ίδιο ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και ο ΥΠΕΞ της Ιρλανδίας.
Με τη Νορβηγία και την Ισπανία τα κράτη που αναγνωρίζουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση ανέρχονται πλέον σε 145 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ
Ο Κατζ κάλεσε επίσης τους πρεσβευτές των τριών ευρωπαϊκών κρατών στο Ισραήλ για μια αυστηρή επίπληξη.
Κατζ: «Βραβεύουν με χρυσό μετάλλιο τους δολοφόνους της Χαμάς»
Κατά τη διάρκεια της συνάντηση θα προβληθεί βίντεο με την απαγωγή των ισραηλινών στρατιωτικών παρατηρητών που έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου.
«Η ιστορία θα θυμάται ότι η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία αποφάσισαν να βραβεύσουν με χρυσό μετάλλιο τους δολοφόνους και βιαστές της Χαμάς», δήλωσε ο Katz, «Η κίνησή τους θα έχει σοβαρές συνέπειες».
Νορβηγία: Η λύση δύο κρατών είναι προς όφελος του Ισραήλ
«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή αν δεν υπάρξει αναγνώριση», είπε ο Νορβηγός πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική λύση που προσφέρει πολιτική λύση τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους – δύο κράτη, που θα ζουν δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια».
Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασής του ο ίδιος δήλωσε:
«Η αναγνώριση της Παλαιστίνης μπορεί να ενισχύσει τις μετριοπαθείς δυνάμεις στην Παλαιστίνη, αυτές που εργάζονται για μια λύση δύο κρατών. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τις μετριοπαθείς δυνάμεις στην ισραηλινή πλευρά και μπορεί να δώσει ελπίδα για το μέλλον στους Παλαιστίνιους.
Αυτό στέλνει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης.
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα κατέστησε απολύτως σαφές ότι η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας πρέπει να προϋποθέτει την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.
Ο στόχος είναι να επιτευχθεί ένα Παλαιστινιακό κράτος που θα είναι πολιτικά συνεκτικό και θα προέρχεται από την Παλαιστινιακή Αρχή.
Πιστεύουμε ότι η λύση των δύο κρατών είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ».
Σάντσεθ: Ο Νετανιάχου θέτει τη λύση των δύο κρατών σε κίνδυνο
Από τη μεριά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του, δήλωσε ότι ο Ισραηλινός ομόλογός του, πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, θέτει τη λύση των δύο κρατών σε «κίνδυνο» με την πολιτική του «πόνου και της καταστροφής» στη Γάζα.
«Την ερχόμενη Τρίτη, 28 Μαΐου, το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας θα εγκρίνει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Ιρλανδία: «Είναι καιρός να πάρει η Παλαιστίνη τη θέση της ανάμεσα στα έθνη του κόσμου»
Σε ένα βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Micheal Martin λέει ότι η χώρα του έχει δηλώσει την «ξεκάθαρη υποστήριξή της για το ισότιμο δικαίωμα στην ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και την αυτοδιάθεση του παλαιστινιακού και του ισραηλινού λαού».
Πόσα κράτη έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη
Με τη Νορβηγία και την Ισπανία τα κράτη που αναγνωρίζουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση ανέρχονται πλέον σε 145 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ.
Από τα 27 μέλη της ΕΕ μέχρι πρότινος παλαιστινιακό κράτος είχαν αναγνωρίσει η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, η Σουηδία και η Κύπρος, όχι όμως η Ελλάδα
Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κράτος παρά τις πολλαπλές διπλωματικές προσπάθειες εντός του μπλοκ.
Όλα τα αφρικανικά κράτη – εκτός από το Καμερούν και την Ερυθραία – αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος.
Στα μέσα Απριλίου, οι ΗΠΑ εμπόδισαν ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα άνοιγε το δρόμο για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στο παγκόσμιο όργανο.
Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, σε μια…
Πέρασαν μόλις δύο χρόνια, από τη μοιραία εκείνη νύχτα όπου ένας ασυνείδητος οδηγός που έτρεχε…
Ο συνδυασμός του Αντώνη Ροκάκη σημείωσε σαρωτική νίκη στις εκλογές του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου…
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα καθημερινά για το σχεδιασμό του Υπουργείου Μετανάστευσης να δημιουργηθούν στην Κρήτη, δομές…
Απαντήσεις για το κύμα γαστρεντερίτιδας στα Χανιά τον περασμένο Οκτώβριο αναζητά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ζητώντας…
Συνεχίζονται οι δράσεις του Δήμου Χανίων και της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής…
This website uses cookies.