Γράφει ο Νίκος Αγγελάκης
Τα τελευταία χρόνια οι ευκάλυπτοι που κοσμούσαν κεντρικούς δρόμους της πόλης των Χανίων όπως: Λεωφόρος Καραμανλή (Σούδας), Χρυσοπηγής, λεωφόρος Καζαντζάκη και ο δρόμος στο Βλητέ (από Βλητέ προς Ακρωτήρι) έχουν μπει στο στόχαστρο αρμόδιων και αναρμόδιων.
Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων (η Διεύθυνση Οδικών Έργων) της αντπιπεριφέρειας «εκτελεί» με τις βαθιές κορμοτομές τις «θανατικές» επεμβάσεις σε όλους τους δρόμους που προαναφέραμε.
Τα ερωτήματα που απευθύνονται στη Διεύθυνση Δασών Χανίων που εκτιμούμε ότι είναι η πλέον αρμόδια υπηρεσία είναι:
– Γιατί αφού διαπιστωμένα και αποδεδειγμένα με τον εγκληματικό τρόπο που δήθεν κλαδεύουν τα δέντρα τα οδηγούν σίγουρα στην ξήρανση δεν επεμβαίνει κανείς να τους καθοδηγήσει ή να τιμωρήσει για το συντελούμενο διαχρονικό έγκλημα;
– Τι κρύβεται πίσω από αυτή την αχαραχτήριστη τακτική;
– Πώς γίνεται η αμοιβή των ασύδοτων κορμοκοφτών;
– Πού οδεύουν οι τεράστιες ποσότητες της χρυσοφόρου ξυλείας του ευκάλυπτου;
– Ακόμα και τα φύλλα χρησιμεύουν στην φαρμακευτική. Πού οδεύουν όλα τα προϊόντα των βαθειά καρατομημένων ευκαλύπτων;
Αλλά το σπουδαιότερο και το οποίο τονίζομε ξεχωριστά:
Ποιος έχει την ευθύνη για την αποξήρανση των δέντρων; Και γιατί δεν μπαίνει ένα τέλος σ’ όλο αυτό το ανοσιούργημα και γιατί δεν απομακρύνονται τα αποτρόπαια απάνθρωπα καμώματά τους;
Και συνεχίζομε:
Ποιος θα τιμωρηθεί για τη δυσφήμηση που προκαλείται στην εικόνα του τόπου μας όταν οι επισκέπτες του κατ’ εξοχήν τουριστικού νομού μας θα έρχονται αντιμέτωποι με το αποκρουστικό αυτό θέαμα των ξεραμένων δέντρων;
Ασφαλώς υπάρχουν συμφέροντα αν κρίνομε από τις αντιδράσεις των «κορμοτόμων» στην Λεωφόρο Καζαντζάκη οι οποίοι παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων συνέχισαν με προκλητικότητα ακόμα και ύβρεις το εγκληματικό τους έργο
Προχώρησαν και έκοψαν δέντρα ακόμα και 5 τουλάχιστον μέτρα μέσα στην ιδιωτική περιουσία.
Το ίδιο όπως διαπιστώσαμε έκαναν και στο Βλητέ όπου αποξήραναν δέντρα σε απόσταση τουλάχιστον 4 μέτρων από το δρόμο (όπως δείχνουν οι σχετικές φωτό)
Σημειώνεται ότι πριν λίγα χρόνια είχαν ξαναεπιχειρήσει να πετσοκόψουν τα δέντρα αλλά τότε κάτοικοι αντιστάθηκαν σθεναρά και στην λεωφόρο Καζαντζάκη και στη Χρυσοπηγή και απέτρεψαν το ανελέητο μακελειό
Συγκεκριμένα στο Λεωφόρο Καζαντζάκη γυναίκα κάτοικος της περιοχής αγκάλιασε τον ευκάλυπτο που ήταν μπροστά από το σπίτι της και τον έσωσε,.
Την ίδια αντίδραση προέβαλε και ο αείμνηστος Παναγιώτης Κλάδος δικηγόρος και αγωνιστής κατά της Χούντας μετά τη νομάρχευσή του στο Ρέθυμνο και απέτρεψε τότε την καταστροφική μανία των «κορμοκοφτών».
Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τον θάνατό του επέδραμαν και κατέκοψαν όλους τους ευκαλύπτους στην Χρυσοπηγή με ιδιαίτερη μανία. Επιτέθηκαν στους ευκάλυπτους που ο Παναγιώτης Κλάδος προστάτευε μπροστά στην οικία του (απέναντι από την είσοδο της Μονής)
Ενδεικτικό επίσης της μανίας των «κλαδευτών – ξηρευτών» είναι και ο ευκάλυπτος μπροστά στην ΕΡΑ που τελικά ξεράθηκε.
Στη συνέχεια διαβάστε ενδιαφέροντα στοιχεία για τον τρόπο κλαδέματος που ενδείκνυται καθώς επίσης και την πολυποίκιλη χρησιμότητα του ευκαλύπτου που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «δώρο Θεού»
Επίσης δείτε φωτογραφίες από τα αποτελέσματα της μανίας των «κλαδευτών» στην Λ. Καζαντζάκη, την Λ Καραμανλή και τον Βλητέ
“Οι λανθασμένες πρακτικές κλαδέματος είναι οικονομικά επιζήμιες”
Σημειώνουμε ότι σε παλιότερο κοινό τους άρθρο ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και αρχιτέκτονας κ. Νίκος Σκουτέλης και η βιολόγος – βοτανικός Constanza Dal Cin d’Agata σημείωναν σχετικά με αυτή την προβληματική πρακτική που έχει γίνει συνηθισμένο φαινόμενο στα Χανιά:
Οι λανθασμένες πρακτικές κλαδέματος των δέντρων, αλλά και διαχείρισης σε παρτέρια, συνήθως πραγματοποιούνται από άπειρο και μη επαγγελματικά καταρτισμένο προσωπικό, προκαλούν σοβαρές βιολογικές ζημιές στους φυτικούς ιστούς. Κάθε κλάδεμα είναι ένα τραύμα για το φυτό. Ο εκτεθειμένος εσωτερικός ιστός είναι πολύ ευάλωτος και διάφορα παθογόνα μπορούν να επιτίθενται στο φυτό, προκαλώντας σοβαρές αρρώστιες.
Επίσης το φυτό χρειάζεται το φύλλωμά του για να επιβιώσει και αν το κόβουμε δραστικά ή συνήθως το αφαιρέσουμε εντελώς, προσπαθεί να το ξαναβγάλει το συντομότερο δυνατόν, χρησιμοποιώντας και τα αποθέματα του, με αποτέλεσμα να εξασθενεί και να γίνεται ακόμα πιο ευάλωτο. Χωρίς το φύλλωμα του ο κορμός είναι πιο εκτεθειμένος στις ηλιακές ακτίνες με αποτέλεσμα την αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας με σοβαρές επιπτώσεις όσον αφορά στη ανάπτυξη του.
Τέλος, τα νεαρά κλαδιά που σχηματίζονται κοντά στην επιφάνεια κοπής είναι πιο αδύναμα, μεγαλώνουν με ασυμμετρία και μη φυσική μορφή και μπορούν να σπάσουν πολύ πιο εύκολα, άρα να επιφέρουν επιτάχυνση του γεγονότος το οποίο υπήρξε ο αρχικός στόχος της επέμβασης.Τα ηλικιωμένα και ταλαιπωρημένα δέντρα, που μπορεί τυχόν να προκαλέσουν ατυχήματα και να είναι επικίνδυνα για τους πολίτες, θα έπρεπε να μπουν σε ένα πρόγραμμα ανανέωσης και φύτευσης νέων. Επίσης μερικά καλλωπιστικά είδη, που είναι το αποτέλεσμα περασμένων και παλιών επιλογών, και δεν προσαρμόζονται καλά στις οικολογικές και καιρικές συνθήκες του τόπου, θα έπρεπε να αντικαθιστούν με καινούργια και πιο κατάλληλα φυτικά είδη.
Οι λανθασμένες πρακτικές κλαδέματος είναι επίσης οικονομικά επιζήμιες. Το κόστος της συντήρησης σε περίπτωση δραστικού κλαδέματος αυξάνεται, επειδή πολλές φορές δεν τελειώνει με την άμεση εργασία, αλλά προκαλεί επαναλαμβανόμενες δράσεις και έκτατες παρεμβάσεις.
Η σωστή διαχείριση των φυτών και του πρασίνου, που περιλαμβάνει την γνώση της σημερινής κατάστασης, τον προγραμματισμό των μελλοντικών έργων, την πρόληψη των κινδύνων και την χρήση επαγγελματικού προσωπικού, είναι πάντα πιο οικονομική, ασφαλής και σίγουρα πιο σεβαστή προς το περιβάλλον και προς την αισθητική αξία του.
Ευκάλυπτος
Ο ευκάλυπτος είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, ιθαγενές φυτό και ανήκει στην τάξη Μυρτώδη και στην οικογένεια των Μυρτίδων. Περιλαμβάνει 550 περίπου είδη μεγάλων ως επί το πλείστον δέντρων που καλλιεργούνται στις εύκρατες περιοχές για εμπορική εκμετάλλευση και για τη σκιά τους.
Τα φύλλα του είναι μακριά , δερματώδη και κρέμονται από το δέντρο. Ο καρπός είναι κάψα που περιβάλλεται από μία θήκη και περιέχει πολλά μικρά σπόρια ενώ τα άνθη όταν ανοίγουν ενώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα μικρό δοχείο. Τα φύλλα πολλών ειδών περιέχουν ένα έλαιο γνωστό και ως ευκαλυπτέλαιο που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική σε διάφορα σπρέι κατά της ρινικής καταρροής. Από τον κορμό κάποιων άλλων ειδών λαμβάνεται η ρητίνη, χρήσιμη στη βυρσοδεψία και στη φαρμακευτική. Τα δέντρα είναι ψηλά και μπορούν να φτάσουν σε ύψος και τα 90 μέτρα και η περιφέρεια του κορμού τα 8 μέτρα. Είναι τα ψηλότερα ανθοφόρα φυτά.
Ο φλοιός του ευκαλύπτου έχει χρήσεις στη βυρσοδεψία, ενώ το ξύλο του, επειδή έχει την ιδιότητα να είναι σκληρό και στερεό, έχει χρήσεις στη ναυπηγική σε βαριές και ελαφριές κατασκευές, στην κατασκευή αποβάθρων, στη γεφυροποιία, σε τηλεγραφικούς στύλους και σε οικοδομές. Στην Αυστραλία χρησιμοποιείται ως καύσιμο. Επίσης χρησιμοποιείται πολύ σε αναδασώσεις γιατί αναπτύσσεται πολύ γρήγορα ενώ παράλληλα δεν είναι ευαίσθητος στις διάφορες ασθένειες.
Στην Ελλάδα βρίσκουμε το είδος Ευκάλυπτος ο σφαιρικός (Eucalyptus globulus) που φτάνει σε ύψος τα 80 μέτρα. Ο ευκάλυπτος εισήχθη στην Ελλάδα από τον βοτανολόγο και λόγιο Θεόδωρο Ορφανίδη το 1862. Φυτεύθηκαν αρχικά στο Δνα απορροφήσει το νερό. Στην Κύπρο διάφορα δέντρα ευκαλύπτου, εισήχθησαν το 1894 από την Αυστραλία, από την Βρετανική αποικιακή κυβέρνηση κατά την διοίκηση του νησιού από αυτούς, στο πλαίσιο προσπάθειας αποξύρανσης των ελών, λόγο της μεγάλης απορόφυσης νερού που κάνει ο Ευκάλιπτος, με αρκετά μεγάλη επιτιχεία. Το πρώτο έλος που αποξυράθηκε με αυτό τον τρόπο ήταν στο χώρο που βρίσκεται το Δάσος Άλσος την Αγλαντζιά. Έχει ξερό φλοιό που μαδάει βγάζοντας μακριές ταινίες αφήνοντας τον κορμό λείο και το χρώμα του σταχτίλευκο. Καλλιεργείται κυρίως στη νότια Ελλάδα και στη Χαλκιδική και βρίσκεται σε δάση και κήπους.
Μερικοί τον φυτεύουν στον κήπο του σπιτιού τους αφού εκτός της σκιάς και της δροσιάς που παρέχει έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει και τα κουνούπια.
Ο γενετικός κώδικας του ευκαλύπτου έχει περισσότερα από 36000 γονίδια.
Σημείωση Α.τ.Κ: Στα Χανιά έφεραν τους ευκάλυπτους μετά την απελευθέρωση για να κοσμήσουν τους κεντρικούς δρόμους αλλά και για όλα τα άλλα το οφέλη στην υγεία του ανθρώπου
ΥΓ: Περιμένουμε τις απαντήσεις της Διεύθυνσης Δασών εγγράφως για να ενημερώσομε την κοινή γνώμη των Χανίων και όχι μόνο