25.8 C
Chania
Monday, May 20, 2024

Ευρωαραβικός διάλογος στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Ημερομηνία:

Από 12 έως και 15 Απριλίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης διεθνές συνέδριο με θέμα «Διαδικασίες μετασχηματισμού σε αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες-Διαμόρφωση ταυτοτήτων σε σύγκρουση» (Transformation processes in Arab and European Countries-Formation of Identities in Conflict).

Το συνέδριο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος υπό την ονομασία «Ευρωαραβικός διάλογος», το οποίο η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης εκτελεί σε συνεργασία με διεθνούς κύρους Ιδρύματα και Οργανισμούς, όπως η Ένωση των Ευαγγελικών Ακαδημιών της Γερμανίας και η Coptic Evangelical Organization for Social Services (CEOSS) της Αιγύπτου.

Το πρόγραμμα αυτό, καλώντας διαμορφωτές της κοινής γνώμης, κυρίως από τις Αραβικές χώρες, φιλοδοξεί να μελετήσει τις ποικίλες πολιτικές, κοινωνιολογικές, οικονομικές και θρησκευτικές διαστάσεις των σχέσεων των ευρωπαϊκών κρατών με τις αραβικές χώρες και να συμβάλει στη μεταξύ τους προσέγγιση, στην υπέρβαση των εκατέρωθεν προκαταλήψεων και στην οικοδόμηση μιας υγιούς συνεργασίας. Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, στην επίδραση των ΜΜΕ σε αυτές, αλλά και στο ρόλο της εκπαίδευσης, επίσημης και ανεπίσημης, στην προοπτική της καταλλαγής και της συμφιλίωσης. Ο απώτερος στόχος του προγράμματος είναι πραγματοποίηση συναντήσεων διακεκριμένων νέων (young leaders) από στοχευμένες ομάδες (νέων πολιτικών, δημοσιογράφων, προέδρων φοιτητικών κινημάτων, νομικών, θεολόγων κα.), έτσι ώστε να υπάρχει επιρροή και διάχυση των αποτελεσμάτων του διαλόγου αυτού στους αρχηγούς και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης του άμεσου μέλλοντος.

Στο συνέδριο της Κρήτης έλαβαν μέρος εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων, του ακαδημαϊκού και πολιτικού κόσμου, όπως και του διπλωματικού σώματος ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών. Ο έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή της Ε2 Διεύθυνσης Θρησκευτικών και Εκκλησιαστικών Υποθέσεων εξοχ. Πρέσβη κ. Ευάγγελο Δαμιανάκη, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στη διεξαγωγή της συνάντησης, εκφωνώντας εμπνευσμένο εναρκτήριο λόγο. Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ακαδημιών OIKOSNET κ. Wolfgang Lenz, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης των Ευαγγελικών Ακαδημιών της Γερμανίας Δρ. Klaus Holz και ο διευθυντής του CEOSS Δρ. Andrea Zaki. Εκ μέρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας έλαβε μέρος ο διευθυντής του Ιδρύματος Δρ. Κωνσταντίνος Κενανίδης, ο οποίος στο χαιρετισμό του στο συνέδριο, πρώτα ευχαρίστησε κυρίως τους συνέδρους από τις αραβικές χώρες, οι οποίοι αψήφησαν τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις πατρίδες τους και παρέστησαν στη συνάντηση, δηλώνοντας την σπουδαία σημασία της με την παρουσία τους. Έπειτα, υπογράμμισε τους μακραίωνους δεσμούς της Ορθοδοξίας με τον αραβικό κόσμο, τον ιδιαίτερο ρόλο της Κρήτης ως γέφυρας πολιτισμών, αλλά και την πρόδηλη επικαιρότητα της θεματικής του συνεδρίου, εν όψει των γεγονότων που εδώ και μήνες συγκλονίζουν τα αραβικά κράτη.

Στη διάρκεια των τετραήμερων εργασιών του συνεδρίου μελετήθηκαν οι διαδικασίες μετασχηματισμού παραδοσιακών πολιτισμικών και θρησκευτικών ταυτοτήτων στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και της εκκοσμίκευσης. Στόχος ήταν να κατανοηθούν οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους διαμορφώνονται ταυτότητες και το πώς αυτές συνδέονται με διαδικασίες κοινωνικού μετασχηματισμού, καθώς και με τη δημιουργία και την επίλυση συγκρούσεων. Με αφετηρία την εξέταση συγκεκριμένων περιπτώσεων από ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες μελετήθηκαν οι διαφορετικές αντιλήψεις περί κοινωνίας, κράτους και θρησκείας οι οποίες εκφράζονται στην Ευρώπη και στον αραβικό κόσμο. Το συνέδριο αναζήτησε και αξιολόγησε προτάσεις για τη δυνατότητα αμοιβαίας προσέγγισης στην προοπτική ενός κοινού μέλλοντος βασισμένου στις αξίες του αλληλοσεβασμού και της κατανόησης.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ