21.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Ευρωβαρόμετρο: Γυρίζουν την πλάτη σε πολιτικό σύστημα και θεσμούς οι Έλληνες

Ημερομηνία:

Απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας, αλλά και δυσπιστία προς τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα εκφράζουν οι Έλληνες, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα τουευρωβαρόμετρου για τον Νοέμβριο του 2015.

Ειδικότερα, έξι στους 10 Έλληνες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την καθημερινή τους ζωή, ένα ποσοστό που θεωρείται το μεγαλύτερο στην ΕΕ των 28. Αμέσως, μετά βρίσκεται ηΒουλγαρία με 54% δυσαρέσκεια. Ως προς το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό θεωρείται ηκατάσταση της απασχόλησης σε ποσοστό… 99%.

Παράλληλα, οι Έλληνες εμφανίζονται ως ο ποιο απαισιόδοξος λαός, καθώς το 70% εκτιμά πως τα χειρότερα για την οικονομία έπονται, ενώ οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 82% πως η χώρα δεν παρέχει ικανοποιητικές συνθήκες ζωής. Αυτό το ποσοστό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, έπειτα από τη Βουλγαρία (89%).

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό εύρημα που δείχνει την κατάσταση των πολιτών είναι και το γεγονός ότι το 83% των ερωτηθέντων στη χώρα μας εκφράζει ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το προσωπικό του μέλλον.

Εξάλλου, το 63% των πολιτών εμφανίζεται απαισιόδοξο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι 58% των ερωτηθέντων στην Κύπρο και 41% που είναι ο Ευρωπαϊκός Μέσος Όρος.

Τι απαντούν οι Έλληνες για τους θεσμούς

Δυσπιστία εκφράζουν οι πολίτες για την ΕΕ, για τους εθνικούς θεσμούς αλλά και για τακόμματα. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό δυσπιστίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 82%, των ώρα που το ποσοστό στην Κύπρο ανέρχεται σε 72% και ο ΜΟ στην ΕΕ των 28, είναι 55%.

Επίσης οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα σε ποσοστό 92%, τη Βουλή σε ποσοστό 83%, την κυβέρνηση σε ποσοστό 82% και τις περιφερειακές αρχές σε 82%.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Έλληνες, φαίνεται να εκφράζουν δυσπιστία και για τα ελληνικά ΜΜΕ. Ειδικότερα, οι πολίτες εκφράζονται αρνητικά για την τηλεόραση σε ποσοστό 80%, για τονγραπτό Τύπο σε ποσοστό 65% και για το ραδιόφωνο σε ποσοστό 61%. Από την άλλη, το 43% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται το διαδίκτυο, αν και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσηςεκφράζεται δυσπιστία σε ποσοστό 55%.

Ειδικότερα για την ΕΕ, το 69% των πολιτών εκτιμά πως έχει πάρει τον λάθος δρόμο, ποσοστό το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Ωστόσο στο προσφυγικό, η ελληνική κοινή γνώμη αναδεικνύει το ανθρώπινό της πρόσωπο, επιμένοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθάει τους πρόσφυγες (ποσοστό 85%).  Το ελληνικό ποσοστό που προκρίνει την επιλογή της αλληλοβοήθειας, είναι το 4ο υψηλότερο της έρευνας, μετά από αυτά των Σουηδών (94%), των Ολλανδών (88%) και των Δανών (86%).

Επτά στους 10 τάσσονται εξάλλου υπέρ του ευρώ (ποσοστό αυξημένο κατά επτά μονάδες σε σχέση με το ευρωβαρόμετρο του 2014), ενώ ως τα πλέον θετικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει η ΕΕ οι Έλληνες, όπως και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι πολίτες, της αναγνωρίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση(65%), τη διασφάλιση της ειρήνης που επικρατεί μεταξύ των κρατών-μελών της και απολαμβάνουν οι πολίτες της (61%) και το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ (22%).

"google ad"

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα

 

newpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποτροπιασμός: Τρεις οι ανήλικοι της σεξουαλικής κακοποίησης από τον νονό και δάσκαλο μουσικής στο Ηράκλειο!

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου,...

Ευχαριστήρια επιστολή στο προσωπικό των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Χανίων

Κύριε δ/ντά, Θέλω με την παρούσα, μέσω της έγκριτης εφημερίδας...

Π. Πολάκης: Κλίκα εντός ΕΚΠΑ επιμένει για Βραχνή

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, σοβαρό ζήτημα προκύπτει...