Απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας, αλλά και δυσπιστία προς τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα εκφράζουν οι Έλληνες, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα τουευρωβαρόμετρου για τον Νοέμβριο του 2015.
Ειδικότερα, έξι στους 10 Έλληνες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την καθημερινή τους ζωή, ένα ποσοστό που θεωρείται το μεγαλύτερο στην ΕΕ των 28. Αμέσως, μετά βρίσκεται ηΒουλγαρία με 54% δυσαρέσκεια. Ως προς το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό θεωρείται ηκατάσταση της απασχόλησης σε ποσοστό… 99%.
Παράλληλα, οι Έλληνες εμφανίζονται ως ο ποιο απαισιόδοξος λαός, καθώς το 70% εκτιμά πως τα χειρότερα για την οικονομία έπονται, ενώ οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 82% πως η χώρα δεν παρέχει ικανοποιητικές συνθήκες ζωής. Αυτό το ποσοστό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, έπειτα από τη Βουλγαρία (89%).
Ακόμη ένα χαρακτηριστικό εύρημα που δείχνει την κατάσταση των πολιτών είναι και το γεγονός ότι το 83% των ερωτηθέντων στη χώρα μας εκφράζει ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το προσωπικό του μέλλον.
Εξάλλου, το 63% των πολιτών εμφανίζεται απαισιόδοξο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι 58% των ερωτηθέντων στην Κύπρο και 41% που είναι ο Ευρωπαϊκός Μέσος Όρος.
Τι απαντούν οι Έλληνες για τους θεσμούς
Δυσπιστία εκφράζουν οι πολίτες για την ΕΕ, για τους εθνικούς θεσμούς αλλά και για τακόμματα. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό δυσπιστίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 82%, των ώρα που το ποσοστό στην Κύπρο ανέρχεται σε 72% και ο ΜΟ στην ΕΕ των 28, είναι 55%.
Επίσης οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα σε ποσοστό 92%, τη Βουλή σε ποσοστό 83%, την κυβέρνηση σε ποσοστό 82% και τις περιφερειακές αρχές σε 82%.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Έλληνες, φαίνεται να εκφράζουν δυσπιστία και για τα ελληνικά ΜΜΕ. Ειδικότερα, οι πολίτες εκφράζονται αρνητικά για την τηλεόραση σε ποσοστό 80%, για τονγραπτό Τύπο σε ποσοστό 65% και για το ραδιόφωνο σε ποσοστό 61%. Από την άλλη, το 43% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται το διαδίκτυο, αν και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσηςεκφράζεται δυσπιστία σε ποσοστό 55%.
Ειδικότερα για την ΕΕ, το 69% των πολιτών εκτιμά πως έχει πάρει τον λάθος δρόμο, ποσοστό το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
Ωστόσο στο προσφυγικό, η ελληνική κοινή γνώμη αναδεικνύει το ανθρώπινό της πρόσωπο, επιμένοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθάει τους πρόσφυγες (ποσοστό 85%). Το ελληνικό ποσοστό που προκρίνει την επιλογή της αλληλοβοήθειας, είναι το 4ο υψηλότερο της έρευνας, μετά από αυτά των Σουηδών (94%), των Ολλανδών (88%) και των Δανών (86%).
Επτά στους 10 τάσσονται εξάλλου υπέρ του ευρώ (ποσοστό αυξημένο κατά επτά μονάδες σε σχέση με το ευρωβαρόμετρο του 2014), ενώ ως τα πλέον θετικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει η ΕΕ οι Έλληνες, όπως και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι πολίτες, της αναγνωρίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση(65%), τη διασφάλιση της ειρήνης που επικρατεί μεταξύ των κρατών-μελών της και απολαμβάνουν οι πολίτες της (61%) και το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ (22%).
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…
«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…
Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…
Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…
Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…
This website uses cookies.