17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Ευρωβουλή: «Ωμή προδοσία» ευρωσοσιαλιστών βλέπουν οι Πράσινοι σχετικά με τη στήριξη της κεντροδεξιάς υποψήφιας

Ημερομηνία:

Για ωμή προδοσία των ευρωσοσιαλιστών κάνουν λόγο οι Πράσινοι της Ευρωβουλής, ύστερα από την απόφαση των πρώτων να στηρίξουν για νέα Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την κεντροδεξιά Ρομπέρτα Μέτσολα και όχι την υποψήφια των Πρασίνων «σπάζοντας» την προοδευτική γραμμή.

Η Μέτσολα εκλέχθηκε με τις ψήφους του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), των ευρωσοσιαλιστών και του κεντρώου Renew Europe.

Παρά τις πιέσεις για προοδευτικούς συνασπισμούς και το γεγονός ότι ψηφίζουν σε συντονισμό με τους Πράσινους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, η ομάδα των ευρωσοσιαλιστών εξέθεσε τους Πράσινους μη στηρίζοντας την υποψηφιότητά τους.

«Ήταν μια συμφωνία κεκλεισμένων των θυρών από την αρχή της θητείας αυτού του Κοινοβουλίου […] με αυτή την κίνηση υπονομεύουν σαφώς έναν προοδευτικό συνασπισμό», είπε πηγή από την ομάδα των Πρασίνων στην EURACTIV.

«Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή ηγεσία των ευρωοσιαλιστών λαμβάνει εντολές απευθείας από τη Μαδρίτη», είπε η πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επικεφαλής της ομάδας Ιράτσε Γκαρθία είναι απλώς ένα «πιόνι» του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένοι από τους χειρισμούς της Γκαρθία και μετά τη νίκη στις γερμανικές εκλογές επιδιώκουν ανατροπή στους συσχετισμούς εντός της ομάδας των Ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Σοσιαλιστική υποκρισία

Ο συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων Φίλιπ Λάμπερτς επιτέθηκε κατά των ευρωσοσιαλιστών, λέγοντας ότι η εκλογή της Μετσόλα επιβεβαιώνει την «εμπιστοσύνη» μεταξύ δεξιάς και σοσιαλιστών.

«Η μάχη θα έπρεπε να είναι για το ποιες αξίες θα έπρεπε να ενσωματώνει το Κοινοβούλιο, αλλά εν τέλει ήταν απλώς η κατανομή των θέσεων», είπε, προσθέτοντας ότι οι Σοσιαλιστές απλώς «πεινούσαν» για πολιτικές θέσεις στο Κοινοβούλιο.

Σε σχετικό χθεσινό δημοσίευμα που προκάλεσε αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, το EURACTIV επεσήμανε ότι μετά την οικονομική κρίση του 2008, οι σοσιαλιστές της Ευρώπης υπέστησαν μια σειρά από εκλογικές ήττες.

Τότε, έριξαν την ευθύνη στους «μεγάλους συνασπισμούς» που είχαν σχηματίσει με την κεντροδεξιά σε πολλές χώρες.

«Όταν οι Σοσιαλιστές αγωνίζονται για ψήφους, επικαλούνται τις πράσινες, αριστερές ρίζες τους και τους προοδευτικούς συνασπισμούς τους. Όταν ξανασταθούν στα πόδια τους, συμπεριφέρονται σαν μεταμφιεσμένη δεξιά», τονίζει το δημοσίευμα.

«Φαίνεται ότι οι Σοσιαλιστές της ΕΕ προδίδουν πάντα τους παραδοσιακούς συμμάχους τους από την αριστερά, σε αντίθεση με τις συντηρητικές και κεντροδεξιές δυνάμεις, που μένουν πάντα μαζί σε περιόδους κρίσης», προσθέτει το δημοσίευμα του EURACTIV.

Το EURACTIV επικρίνει επίσης και την στάση της Γκαρθία στο θέμα της Τουρκίας, καθώς εδώ και 2.5 χρόνια τουρκικών προκλήσεων τηρεί σιγή ιχθύος ύστερα από υποδείξεις της Μαδρίτης δεδομένου ότι οι ισπανικές εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Άγκυρα είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

"google ad"

Η EURACTIV πληροφορήθηκε επίσης ότι η ισπανική αντιπροσωπεία των σοσιαλιστών εκνευρίστηκε με την στάση του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, όταν στην πρώτη συμμετοχή του σε συνάντηση των σοσιαλιστών ηγετών τον περασμένο Δεκέμβρη, άσκησε δριμεία κριτική στην ισπανική στάση απέναντι στην Τουρκία.

Το EURACTIV προβλέπει ότι η επόμενη «υποκρισία» των ευρωσιαλιστών θα φανεί στις ερχόμενες διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και των δημοσιονομικών κανόνων.

«Εκεί δεν θα υπάρχει κάποιος εξωτερικός εχθρός όπως στο παρελθόν [πχ Σόιμπλε], αλλά θα αναγκαστούν να συγκρουστούν μεταξύ τους: η σοσιαλδημοκρατική Γερμανία με τη σοσιαλιστική Ισπανία», καταλήγει το δημοσίευμα.

Βρυξέλλες | Σαράντης Μιχαλόπουλος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...