21.8 C
Chania
Thursday, September 19, 2024

Ευρωεκλογές: Πρώτη, αλλά πληγωμένη η ΝΔ, όρθιος ο ΣΥΡΙΖΑ, στασιμότητα ΠΑΣΟΚ, κάζο ΝΕΑΡ, μάχες στην ουρά, αποχή ρεκόρ

Ημερομηνία:

Με μία νίκη, που συνοδεύεται όμως από πτώση η οποία ηχεί σαν καμπανάκι και σίγουρα αποτελεί πλήγμα για την κυριαρχία της, βγαίνει η ΝΔ από τη μάχη των ευρωεκλογών, η οποία χαρακτηρίζεται πέραν των άλλων από την τεράστια αποχή στα επίπεδα ρεκόρ του 60%.

Η ΝΔ όχι μόνο είναι μακριά από το περσινό 41% των εθνικών εκλογών, αλλά έχασε και τον πήχη του 33% που είχε βάλει η ηγεσία της, καθώς αυτό το ποσοστό είχε στις ευρωεκλογές του 2019.

Σύμφωνα με το exit poll η ΝΔ θα κινηθεί από το 28% έως το 32% και ειδικά εάν πέσει στην περιοχή του 30% ή και πιο κάτω, θα πρόκειται για ένα ηχηρό μήνυμα για αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και στα πρόσωπα.

Σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση για το κυβερνητικό έργο αυτού του χρόνου από τις περσινές εκλογές, είναι αρνητική.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτά τη δεύτερη θέση με άνεση από το ΠΑΣΟΚ, διασώζεται σαφώς από την πολλαπλή εσωτερική κρίσης και τις διασπάσεις και κινείται κοντά στα επίπεδα της εθνικής αναμέτρησης. Έχει τον πρώτο λόγο στην κεντροαριστερά και μπορεί να ελπίζει ότι θα θέσει τις βάσεις για μία πολιτική αντεπίθεση. Αλλά παραμένει μακριά από τη ΝΔ και αυτό απαιτεί απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση ο Στέφανος Κασσελάκης εδραιώνεται στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ΠΑΣΟΚ οι ερμηνείες είναι δύσκολες. Κινείται ουσιαστικά στην περιοχή ή λίγο πάνω από το 11,8% που έλαβε πέρσι στις εθνικές εκλογές, έχασε τη δεύτερη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ, απέχοντας από τον Στέφανο Κασσελάκη με περίπου τέσσερις μονάδες και το μέλλον μοιάζει αβέβαιο, αν και όχι δυσοίωνο.

Το αποτέλεσμα μοιάζει να επιδέχεται πολλών ερμηνειών, εφόσον περάσει βέβαια το ΠΑΣΟΚ το ποσοστό των εθνικών εκλογών. Θα υπάρχει μεν αύξηση, αλλά ταυτόχρονα θα πρόκειται και για στασιμότητα.

Ενδιαφέρον έχει η μάχη για την τέταρτη θέση, όπου το ΚΚΕ μοιάζει να έχει δυναμική, έναντι της Ελληνικής Λύσης, η οποία δεν δείχνει να φτάνει στο διψήφιο ποσοστό, με το οποίο φλέρταρε σε παλαιότερες δημοσκοπήσεις.

Η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας, έχουν κατά σειρά τις ισχυρότερες πιθανότητες να περάσουν το όριο του 3% και να κερδίσουν έδρα στην ευρωβουλή, αλλά από κει και μετά υπάρχει μεγάλη αγωνία για το Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη και τη Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Η απογοήτευση των ευρωεκλογών είναι σαφώς η Νέα Αριστερά, η οποία καίτοι διαθέτει 11 βουλευτές, δεν κατάφερε στην πρώτη αυτόνομη εκλογική κάθοδο να κερδίσει έδρα στην ευρωβουλή.

Αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι στους χαμένους της αναμέτρησης, αφού δεν πέτυχε το στόχος του, ούτε όμως και ο Πέτρος Κόκκαλης που προσπάθησε, αποχωρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει το δικό του χώρο.

Ερώτημα αποτελεί η επίδοση των Πατριωτών του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, που δεν καταγραφόταν στις δημοσκοπήσεις, αλλά στο exit poll δείχνει ικανό να προσεγγίσει το 2,8%.

Οι διάφορες εκφάνσεις της ακροδεξιάς φαίνεται να κινούνται αθροιστικά στην περιοχή του 16%-18%, αρκετά πάνω από το 13% των περσινών εθνικών εκλογών.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ