16.8 C
Chania
Thursday, December 11, 2025

Ευρωζώνη και ΗΠΑ

Ημερομηνία:

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ήταν ανάξιος ν’ αναλάβει το υψηλό αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας. Εγινε πρωθυπουργός από επαγγελματίας πολιτικός, χωρίς να εργαστεί ποτέ στη ζωή του, χάριν του ονόματος κι όχι χάρη στις ικανότητές του.

Πολιτεύτηκε μαζεύοντας γύρω του φίλους και κολλητούς. Κι ενώ η Ελλάδα χρωστούσε μυθώδη ποσά, ενώ μαινόταν η κρίση στην Αμερική κι έφτασε ταχύτατα και στην Ευρώπη, πίστεψε τον Κ. Καραμανλή τον μικρό, που ισχυριζόταν ότι “έχουμε μια θωρακισμένη οικονομία”.
Για να εκλεγεί άρχισε τα συνηθισμένα “θα, θα” αλλά όταν εξελέγη στη θέση του πρωθυπουργού έκλασε μέντες, όπως θα ‘λεγε και ο Λάκης Λαζόπουλος. Δεν πιστεύω αυτό που λένε ορισμένοι, ότι ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία για να οδηγήσει την Ευρώπη στο ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν είναι το κέντρο του κόσμου αλλά μικρό μέρος, το 2,5% του ΑΕΠ ενός ευρύτερου συνόλου που είναι η ευρωζώνη. Στην ευρωζώνη κυριαρχεί η Γερμανία με βοηθό και συνένοχη τη Γαλλία. Δεν νομίζω να ερχόταν ποτέ το ΔΝΤ στην Ευρώπη αν δεν το ήθελαν οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες κυριαρχούν. Απλώς ο Γιωργάκης ο μικρός τούς έδωσε την αφορμή. Η Αμερική που ελέγχει το ΔΝΤ συμμάχησε με την Ευρώπη ή, πιο σωστά, το αμερικανικό μεγάλο κεφάλαιο συμμάχησε με το ευρωπαϊκό μεγάλο κεφάλαιο για να καθυποτάξει τους λαούς».

elet@enet.gr

Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ