25.8 C
Chania
Sunday, September 8, 2024

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεξελέγη η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν με 401 ψήφους

Ημερομηνία:

Με την επανεκλογή της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν στη θέση της προέδρου της Κομισιόν ολοκληρώθηκε η μυστική ψηφοφορία, που ξεκίνησε στις 14:00 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η φον ντερ Λάιεν επανεξελέγη με 401 ψήφους,  από το σύνολο των 707 ευρωβουλευτών που ψήφισαν. Κατά ψήφισαν 284 ευρωβουλευτές και 15 ψήφισαν αποχή. Υπήρχαν και 7 άκυρα. Η ψηφοφορία ήταν μυστική και με κάλπη.

Η επανεκλογή της ήταν αναμενόμενη καθώς εξασφάλισε και τις θετικές ψήφους της ομάδας των Πρασίνων, που έδωσαν την επίσημη στήριξή τους στο πρόσωπό της.

Καθοριστικές οι ψήφοι των Πρασίνων

Όπως επισημαίνει το Politico, η εκλογή της με 401 ψήφους σημαίνει ότι οι 45 περίπου Πράσινοι που ψήφισαν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν πράγματι η κοινοβουλευτική ομάδα των ευρωβουλευτών που πέτυχαν την εκλογή της για δεύτερη θητεία. Οι τελικοί αριθμοί, που υποδηλώνουν περιορισμένη υποστήριξη από την ομάδα ECR της Giorgia Meloni, δίνουν ένα ισχυρό επιχείρημα ότι οι Πράσινοι ψήφισαν υπέρ της φον ντερ Λάιεν.

Νωρίτερα οι Πράσινοι έγραψαν στο Χ:

«Ως μέρος της τετρακομματικής πλειοψηφίας, έχουμε εξασφαλίσει δεσμεύσεις για την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία της δημοκρατίας. Κρατάμε την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία. Αλλά το έργο μας αρχίζει μόλις τώρα. Πρέπει να βάλουμε τέλος στην εποχή των ορυκτών καυσίμων. Και θα σταθούμε δυνατοί για να παράσχουμε προστασία σε όσους φεύγουν για τον πόλεμο. Μαζί, είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρότεινε τον επαναδιορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παρουσίασε τις προτεραιότητες για την επόμενη πενταετία

Λίγο πριν την ψηφοφορία για την επανεκλογή της η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογραμμισε την ανάγκη οικοδόμησης μιας «ισχυρής Ευρώπης» σε μια «εποχή υψηλής αβεβαιότητας» , παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τον οδικό χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την πενταετία (2024-2029).

«Δεν θα αφήσω ποτέ την ακραία πόλωση των κοινωνιών μας να γίνει αποδεκτή. Και δεν θα δεχτώ ποτέ δημαγωγούς και εξτρεμιστές να καταστρέφουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας. Είμαι εδώ σήμερα έτοιμη να ηγηθώ αυτού του αγώνα με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις», δήλωσε, ζητώντας την εμπιστοσύνη και την «ψήφο» των ευρωβουλευτών για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρώτη προτεραιότητα, τόνισε, θα είναι η «Ευημερία και η Ανταγωνιστικότητα»«Αυτό σημαίνει να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε την επιχειρηματικότητα, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη πίστη», δήλωσε, τονίζοντας ότι προτίθεται να διορίσει έναν αντιπρόεδρο της Επιτροπής που θα συντονίσει το έργο της Ανταγωνιστικότητας«Τα θεμελιώδη στοιχεία της παγκόσμιας οικονομίας αλλάζουν. Όσοι μένουν στάσιμοι, θα μείνουν πίσω. Όσοι δεν είναι ανταγωνιστικοί, θα είναι εξαρτημένοι. Ο αγώνας είναι σε εξέλιξη και θέλω η Ευρώπη να αλλάξει ταχύτητα», δήλωσε.

Επιπλέον, τόνισε ότι θα προτείνει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για «οικονομικά προσιτή στέγαση»«Οι άνθρωποι αγωνίζονται να βρουν οικονομικά προσιτά σπίτια. Γι’ αυτό για πρώτη φορά θα διορίσω Επίτροπο με άμεση ευθύνη για τη στέγαση. Και θα αναπτύξουμε ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Προσιτής Στέγασης», τόνισε. «Θέλω αυτή η Επιτροπή να υποστηρίξει τους ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Αν έχει σημασία για τους Ευρωπαίους, έχει σημασία για την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Δεσμεύτηκε, επίσης, να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας «πραγματικής ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης» και μιας «ενιαίας αγοράς άμυνας». Συγκεκριμένα, είπε ότι η Επιτροπή θα προτείνει μια σειρά αμυντικών έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ξεκινώντας με μια ευρωπαϊκή αεροπορική ασπίδα και άμυνα στον κυβερνοχώρο, ενώ δεσμεύτηκε να διορίσει έναν επίτροπο για την Άμυνα.

Σε ό,τι φορά τη διαχείριση των συνόρων της ΕΕ, είπε ότι αν κερδίσει μια δεύτερη πενταετή θητεία στην προεδρία της Επιτροπής, θα προτείνει να τριπλασιαστεί ο αριθμός των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων (Frontex) σε 30.000. Δεσμεύτηκε, επίσης, να προτείνει μια νέα προσέγγιση για την επιστροφή των μεταναστών«Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε όσους απειλούν την ασφάλεια των συνόρων μας και τους πολίτες μας με υβριδικές επιθέσεις», είπε. «Εχθρικοί παράγοντες που σπρώχνουν ανθρώπους πέρα από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για πολιτικούς σκοπούς θα πρέπει να αναγνωριστούν ως απειλή για την ασφάλειά μας και θα πρέπει να τιμωρηθούν». Ανέφερε ότι θα διορίσει επίτροπο για τις σχέσεις με τη Μεσόγειο.

Επίσης, δεσμεύτηκε η επόμενη Επιτροπή να προτείνει ένα «νέο σύμφωνο καθαρών βιομηχανιών που θα βοηθήσει στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας», των οποίων «οι υψηλές τιμές εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητά μας», όπως είπε. Τόνισε, επίσης, ότι θα ενισχύσει τις προσπάθειες για καθαρή μείωση κατά 90% έως το 2040 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ σε σύγκριση με το 1990, ως βασικό βήμα προς την επίτευξη της ουδετερότητας των εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Εξαγγελία 45 μέτρων και επίκληση στην σταθερότητα

Με έμφαση στις 1.000 ημέρες που έχει ακόμα διάρκεια...

Η κίνηση του πατέρα Κασσελάκη στην ΚΕ που ξεσήκωσε το Twitter

Κύμα σχολιασμού στα social media επέφερε η παρουσία του πατέρα...

Τέμπη: Νέα «πυρά» της Καρυστιανού κατά Μητσοτάκη

Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023...

Χανιά: Οι διάλογοι σοκ του ιερέα με την σύζυγό του μπροστά σε Μητροπολίτη

Δεν σταματούν να έρχονται στη δημοσιότητα οι αποκαλύψεις για...