18.8 C
Chania
Tuesday, April 30, 2024

Ευρωπαϊκή Ένωση της λιτότητας και με στρατό: Υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού ο Γιούνκερ – Θετική η Γερμανία

Ημερομηνία:

Θετική απήχηση στη Γερμανία έχει η πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σύσταση κοινού ευρωπαϊκού στρατού. Δεν θα είναι ανταγωνιστικός προς το ΝΑΤΟ, αλλά που θα ενισχύσει την αμυντική ικανότητα της ΕΕ.

Αιτιολογώντας την πρότασή του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, υποστηρίζει ότι κατά αυτόν τον τρόπο η ΕΕ θα ήταν σε θέση να αντιδράσει σε απειλές ενάντια σε κράτος μέλος ή φιλικής γειτονικής χώρας. Με αναφορά στην Ουκρανία ο κ. Γιουνκέρ τονίζει ότι ο κοινός ευρωπαϊκός στρατός θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία να καταλάβει ότι η ΕΕ το εννοεί στα σοβαρά με την υπεράσπιση των αξιών της. Εκτός αυτού, μια στενή συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών για την ανάπτυξη και αγορά νέων οπλικών συστημάτων θα μπορούσε να συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων.

Θετική απήχηση

Όπως ακόμη διευκρίνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt, ο νέος ευρωπαϊκός στρατός δεν θα πρέπει να είναι ανταγωνιστής του ΝΑΤΟ. Στόχος του είναι η συμβολή στην ανάπτυξη μιας κοινής εξωτερικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ, όπως αυτό προβλέπεται από τη συνθήκη του Μάαστριχτ και που είναι ο δεύτερος πυλώνας δίπλα στη συνεργασία στον οικονομικό τομέα και στην εσωτερική πολιτική και στη δικαιοσύνη.

Στη Γερμανία, οι προτάσεις Γιουνκέρ βρίσκουν θετική απήχηση. Αυτό ισχύει τόσο για την υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και για τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, οι οποίοι ανήκουν στα κυβερνητικά κόμματα. “Τα περασμένα δέκα χρόνια δεν έφεραν για την Ευρώπη ελάχιστα για την άμυνά της, χρειάζεται τώρα νέα ώθηση”, δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης Χανς Πέτερ Μπάρτελς, ειδικός σε αμυντικά θέματα.

Πόρισμα

Βέβαια για τη Γερμανία αυτή η μορφή συνεργασίας δεν είναι καινούργια, δεδομένου ότι εδώ και χρόνια διατηρεί κοινά στρατεύματα με σειρά από χώρες, όπως τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Πολωνία. Τέλος, ας σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Γιουνκέρ γίνονται μια μέρα πριν την παρουσίαση σχετικού πορίσματος διεθνούς επιτροπής ειδικών υπό την αιγίδα του πρώην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και αργότερα Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην έκθεση που θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες η επιτροπή πρόκειται να προτείνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αρχηγείου αλλά και προϋποθέσεων για αυτόνομες “επιχειρήσεις παρέμβασης” εκτός ευρωπαϊκών συνόρων.

Deutsche Welle

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κέρδη-μαμούθ και τζίρος 100 δισ. για 15 εισηγμένες εταιρίες και σούπερ μάρκετ

Τζίρος και κέρδη-μαμούθ αποτυπώνονται στους ισολογισμούς των 17 μεγαλύτερων...

ΠΑΣΟΚ: Βλέπουν «στοχευμένη και συντονισμένη επίθεση» από την ΝΔ -«Θέλουν αντίπαλο τον Κασσελάκη»

Συντονισμένες επιθέσεις της Νέας Δημοκρατίας κατά του ΠΑΣΟΚ, βλέπουν...

Ερυθρά Θάλασσα: Επίθεση Χούθι στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο Cyclades με βαλλιστικούς πυραύλους και drone

Επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και drone κατά ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου που ταξίδευε στην Ερυθρά...