Θετική απήχηση στη Γερμανία έχει η πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σύσταση κοινού ευρωπαϊκού στρατού. Δεν θα είναι ανταγωνιστικός προς το ΝΑΤΟ, αλλά που θα ενισχύσει την αμυντική ικανότητα της ΕΕ.
Αιτιολογώντας την πρότασή του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, υποστηρίζει ότι κατά αυτόν τον τρόπο η ΕΕ θα ήταν σε θέση να αντιδράσει σε απειλές ενάντια σε κράτος μέλος ή φιλικής γειτονικής χώρας. Με αναφορά στην Ουκρανία ο κ. Γιουνκέρ τονίζει ότι ο κοινός ευρωπαϊκός στρατός θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία να καταλάβει ότι η ΕΕ το εννοεί στα σοβαρά με την υπεράσπιση των αξιών της. Εκτός αυτού, μια στενή συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών για την ανάπτυξη και αγορά νέων οπλικών συστημάτων θα μπορούσε να συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων.
Θετική απήχηση
Όπως ακόμη διευκρίνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt, ο νέος ευρωπαϊκός στρατός δεν θα πρέπει να είναι ανταγωνιστής του ΝΑΤΟ. Στόχος του είναι η συμβολή στην ανάπτυξη μιας κοινής εξωτερικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ, όπως αυτό προβλέπεται από τη συνθήκη του Μάαστριχτ και που είναι ο δεύτερος πυλώνας δίπλα στη συνεργασία στον οικονομικό τομέα και στην εσωτερική πολιτική και στη δικαιοσύνη.
Στη Γερμανία, οι προτάσεις Γιουνκέρ βρίσκουν θετική απήχηση. Αυτό ισχύει τόσο για την υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και για τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, οι οποίοι ανήκουν στα κυβερνητικά κόμματα. “Τα περασμένα δέκα χρόνια δεν έφεραν για την Ευρώπη ελάχιστα για την άμυνά της, χρειάζεται τώρα νέα ώθηση”, δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης Χανς Πέτερ Μπάρτελς, ειδικός σε αμυντικά θέματα.
Πόρισμα
Βέβαια για τη Γερμανία αυτή η μορφή συνεργασίας δεν είναι καινούργια, δεδομένου ότι εδώ και χρόνια διατηρεί κοινά στρατεύματα με σειρά από χώρες, όπως τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Πολωνία. Τέλος, ας σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Γιουνκέρ γίνονται μια μέρα πριν την παρουσίαση σχετικού πορίσματος διεθνούς επιτροπής ειδικών υπό την αιγίδα του πρώην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και αργότερα Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην έκθεση που θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες η επιτροπή πρόκειται να προτείνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αρχηγείου αλλά και προϋποθέσεων για αυτόνομες “επιχειρήσεις παρέμβασης” εκτός ευρωπαϊκών συνόρων.
Deutsche Welle
Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
This website uses cookies.