14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ευρωπαϊκή διάκριση Καινοτομίας στο ΙΤΕ

Ημερομηνία:

Από τον θεσμό “Innovation Radar” που αναζητά, αναγνωρίζει και επιβραβεύει τις καινοτόμες τεχνολογίες αιχμής που μπορεί να αλλάξουν δραστικά την κοινωνία του μέλλοντος.

Το Ευρωπαϊκό έργο NANOPOLY (FETOPEN 2019 – 2022) του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) διακρίθηκε σε διεθνές επίπεδο με τον χαρακτηρισμό “Key Innovator” από τον Ευρωπαϊκό θεσμό “Innovation Radar” (https://www.innoradar.eu/resultbykeyword/nanopoly). Το “Innovation Radar” αναζητά, αναγνωρίζει και επιβραβεύει τις καινοτόμες τεχνολογίες αιχμής που μπορεί να αλλάξουν δραστικά την κοινωνία του μέλλοντος.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ιδρύματος:

“Σκοπός του έργου NANOPOLY (https://project-nanopoly.com), το οποίο χρηματοδοτείται από το εξόχως ανταγωνιστικό πλαίσιο FETOPEN, είναι η αναζήτηση καινοτόμων μεθόδων για τη ανάπτυξη  μικρότερων, ταχύτερων και πιο αποδοτικών ηλεκτρονικών στοιχείων, τα οποία αξιοποιούν μεταϋλικά, και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ασύρματα ηλεκτρονικά, μια ιδέα που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει δοκιμασθεί συστηματικά σε παγκόσμιο επίπεδο.  Στο έργο πρωταγωνιστούν δύο ομάδες του ΙΗΔΛ: η ομάδα μικρο/νανο-ηλεκτρονικής, με τη δραστηριότητα δισδιάστατων ηλεκτρονικών (https://www.iesl.forth.gr/en/research/MRG_flatland), και η ομάδα φωτονικών, φωνονικών και μεταϋλικών (https://www.iesl.forth.gr/en/research/PPM). Η διάκριση μάλιστα για το έργο είναι τριπλή, μιας και το συγκεκριμένο έργο κέρδισε ταυτόχρονα τρεις τέτοιες διακρίσεις, με τις άλλες δυο να αφορούν πτυχές του έργου που εξελίσσονται στην Ιταλία και στη Γαλλία αντίστοιχα.

Το συγκεκριμένο αντικείμενο έρευνας, πέραν της αρχικής χρηματοδότησης, έχει προσελκύσει και επιπλέον χρηματοδότηση για την ταχεία εφαρμογή των αποτελεσμάτων της σε τελικό προϊόν, με το επίσης Ευρωπαϊκό έργο SMARTWAVE στο πλαίσιο της χρηματοδότησης FET-PROACTIVE που ξεκινά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στην τελευταία μάλιστα, το ΙΤΕ είναι ο μόνος ακαδημαϊκός φορέας που συμμετέχει, με τη Γαλλική THALES να ηγείται του προγράμματος και ακόμη 4 Ευρωπαϊκές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας να συμμετέχουν.

Με την παρούσα βράβευση επιβεβαιώνεται, για μία ακόμα φορά, πως έργα όπως το πολλά υποσχόμενο NANOPOLY, εδραιώνουν την καινοτόμα δραστηριότητα, τις πρωτοποριακές ιδέες και την ανταγωνιστικότητα του ΙΤΕ στα Ευρωπαϊκά – και όχι μόνο – ερευνητικά δρώμενα”.

ΙΤΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ