12.8 C
Chania
Saturday, December 20, 2025

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Διώξεις σε 100 άτομα για παράνομες επιδοτήσεις – «Πάρτι»… μαϊμού ενισχύσεων στην Κρήτη – Τι λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Ημερομηνία:

Ευρείας κλίμακας έρευνα για παράνομες κοινοτικές επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ διενεργεί στη χώρας μας κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, στα δίχτυα του οποίου έπεσαν πάνω από 100 περιπτώσεις «μαϊμού» αγροτών ή κτηνοτρόφων στους οποίους ασκήθηκαν ήδη διώξεις.

Ημεγάλη έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας προκειμένου να εντοπισθούν περιπτώσεις διασπάθισης ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Το βάρος της έρευνας σε πανελλαδική έκταση το έχει επωμισθεί, η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου που υπηρετεί στο ελληνικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Ήδη η κυρία Παπανδρέου έδωσε εντολή και πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και κατασχέσεις στα γραφεία του Οργανισμού Πληρωμών Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) στην Αθήνα και στην Κρήτη.

Οι έλεγχοι ανατέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην ΕΛ.ΑΣ. και η έρευνα αφορά κυρίως την διετία 2020 – 2022.

Κατά τις εφόδους αστυνομικών κατασχέθηκαν έγγραφα, σκληροί δίσκοι υπολογιστών και άλλα έγγραφα και στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με την χορήγηση κοινοτικών επιδοτήσεων.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν καταγγελίες για χορήγηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μη δικαιούχους (δηλαδή αγρότες και κτηνοτρόφους μαϊμούδες).

Μέχρι στιγμής έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις σε περίπου εκατό άτομα για το πάρτι των παράνομων επιδοτήσεων.

Το μεγάλο πάρτι εντοπίζεται σε πολύ υψηλά ποσοστά στην περιοχή της Κρήτης, καθώς «πάνω από το 80% των μη νόμιμων επιδοτήσεων, αφορά στην Κρήτη».

Πάντως, οι έρευνες συνεχίζονται και κινούνται προς κάθε κατεύθυνση.

Τι λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Σύμφωνα με τη ανακοίνωση του Οργανισμού Πληρωμών, η διοίκηση συνεργάστηκε απόλυτα με τις ελεγκτικές και εισαγγελικές αρχές και παρέδωσε όλα τα ζητηθέντα στοιχεία, συμβάλλοντας στην απρόσκοπτη διενέργεια του ελέγχου.

«Μοναδικός στόχος της νέας Διοίκησης του Οργανισμού είναι η πλήρης αποκατάσταση της αξιοπιστίας του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., του μοναδικού διαπιστευμένου φορέα διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Γεωργικών Ταμείων (Ε.Γ.Τ.Ε.& Ε.Γ.Τ.Α.Α.), ύψους περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως» υποστηρίζει.

Παράλληλα προσθέτει ότι γίνονται όλες οι δυνατές προσπάθειες, ώστε «τυχόν σκιές του παρελθόντος να διερευνηθούν εις βάθος και να αποδοθούν ευθύνες, όπου αυτές προκύπτουν — ανεξαρτήτως ιεραρχικού επιπέδου» συμπληρώνοντας πως «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει θετική έκβαση και σε συνδυασμό με την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης, το οποίο έχει συμφωνηθεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είμαστε βέβαιοι ότι η επόμενη ημέρα θα βρει τον Οργανισμό πιο ισχυρό, πιο αξιόπιστο, ουσιαστικό υποστηρικτή του Έλληνα αγρότη».

Τέλος, ο ΟΠΕΚΕΠΕ καταλήγει «θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι αυτή η καλοδεχούμενη για εμάς έρευνα συνέπεσε με την ανάδειξη από μέρους μας, της μη αποδεκτής απόσπασης της κας Τυχεροπούλου από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Μας ξάφνιασε επίσης το γεγονός ότι παρ’ όλο η έρευνα είναι μυστική, με την άφιξη των Ευρωπαίων Εισαγγελέων και των Ελεγκτικών Οργάνων εγκαταστάθηκε τηλεοπτικό συνεργείο στην κεντρική είσοδο του Οργανισμού ενώ ταυτόχρονα πλειάδα ηλεκτρονικών μέσων αρθρογραφούσε για την πραγματοποίηση του ελέγχου».

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ντόμινο εξελίξεων – Στο στόχαστρο των Αρχών εκατοντάδες άτομα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες Αρχών σε διάφορες περιοχές...

ΟΗΕ: “Η Γάζα δεν βρίσκεται πλέον σε κατάσταση λιμού”

Η Γάζα δεν βρίσκεται πλέον σε κατάσταση λιμού, όπως...

Στη δημοσιότητα βγαίνουν τα αρχεία Έπσταϊν μετά από πολύμηνη καθυστέρηση της κυβέρνησης Τραμπ

Σήμερα, Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, αναμένεται η δημοσίευση των πολυαναμενόμενων αρχείων...