18.8 C
Chania
Friday, May 10, 2024

Ευρωπαϊκό έγγραφο για Τουρκία: Δεν τηρεί τη συμφωνία στο προσφυγικό

Ημερομηνία:

Έγγραφο  της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου που ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία αναφέρει πως η Τουρκία δεν έχει δώσει επαρκείς αποδείξεις ότι έχει καταφέρει να μειώσει τις μετακινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, δύο εβδομάδες μετά την υπογραφή συμφωνίας.

Σύμφωνα με το Reuters, το εν λόγω έγγραφο  αναφέρει ότι κατά μέσον όρο 4.000 άτομα φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα από την Τουρκία, από τις 29 Νοεμβρίου και μετά. Πρόκειται για “μικρή μείωση” έναντι των 5.000-6.000 που σημειωνόταν στις αρχές του μήνα.

Μείωση που όπως επισημαίνεται δεν οφείλεται υποχρεωτικά στη στάση της Τουρκίας ή σε μέτρα τα οποία έλαβε για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

“Η μείωση αυτή μπορεί να αποδοθεί σε άλλους παράγοντες”, σημειώνεται στο έγγραφο, το οποίο έχει αποσταλεί στους ηγέτες της ΕΕ, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ σήμερα στιςΒρυξέλλες.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και άλλους ηγέτες πριν από τη σύνοδο προκειμένου να συζητήσουν το πιθανό σχήμα μεταφοράς απ’ ευθείας από την Τουρκία Σύρων προσφύγων.

Ωστόσο, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες εχουν τονίσει ότι κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από τις αποδείξεις που θα προσκομίσει η Τουρκία ότι εμποδίζει τους διακινητές να βάζουν τον κόσμο στη θάλασσα για την Ευρώπη.

Απ’ αυτό θα εξαρτηθεί επίσης η διάθεση των 3 δις ευρώ προς την Αγκυρα και η χαλάρωση των όρων για την έκδοση βίζας προς τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Τσίπρας σε Νταβούτογλου: Ζωτικής σημασίας η συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας στο προσφυγικό

Νωρίτερα το προσφυγικό είχε βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργούΑλέξη Τσίπρα με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ζωτικής σημασίας ζήτημα, αναφερόμενος στην ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών, για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών.

«Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, για την Ευρώπη και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις» υπογράμμισε.Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι δίνεται η ακόμη μια ευκαιρία στους δύο ηγέτες να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις, ενώ αναφέρθηκε στις συνεχείς ελληνοτουρκικές επαφές που θα έχουν Ελλάδα-Τουρκία τους επόμενους τρεις μήνες.

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

Διαπίστωσα χθες την πρόοδο στην κατασκευή των hotspotsκαι είμαι σήμερα στις Βρυξέλλες για μια δύσκολη Σύνοδο, αλλά πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις. Όπως γνωρίζετε έχουμε ένα βεβαρημένο πρόγραμμα ελληνοτουρκικών επαφών για τους επόμενους τρεις μήνες.

Πρώτον, όσον αφορά τη συνεργασία μας με στόχο να μειωθούν οιπροσφυγικέςροές και ιδίως οι μη προσφυγικές ροές (μεταναστευτικές). Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, για την Ευρώπη και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

"google ad"

Ταυτόχρονα, έχουμε μια πολύ γεμάτη ατζέντα όσον αφορά τιςδιμερείς μας σχέσεις, τον ευρύτερο διάλογό μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μια ατζέντα που είναι ακόμα πιο σημαντική δεδομένης της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή μας. Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις.

newpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι σεισμόπληκτοι

Και με τη "βούλα" απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι σεισμόπληκτοι και στην Κρήτη,...

Αναβαθμίζεται το 112 – Ποιες νέες υπηρεσίες θα περιλαμβάνει

Οευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 αναβαθμίζεται και εξελίσσεται και προσφέρει νέες δυνατότητες στους κατόχους κινητών και τάμπλετ. Σύμφωνα...

Roger Waters: “Δεν θα υποχωρήσουμε! Ο Σιωνισμός τελείωσε!”

Ο Roger Waters, γνωστός ως συνιδρυτής του ροκ συγκροτήματος...