14.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Ευρύ κάλεσμα για μποϊκοτάζ της Eurovision στο Ισραήλ

Ημερομηνία:

Προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού στη Βρετανία με επιστολή τους ζητούν από το BBC να συμμετάσχει στο μποϊκοτάζ της φετινής Eurovision και να μην μεταδώσει το διαγωνισμό τραγουδιού, επειδή πρόκειται να διεξαχθεί στο Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, περισσότερες από 60 οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ+ καλούν σε μποϊκοτάζ του διαγωνισμού, καταδικάζοντας την προσπάθεια του Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τη Eurovision μαζί με το Pride του Τελ Αβίβ για να «αποσπάσει την προσοχή από τα εγκλήματα πολέμου εναντίον των Παλαιστινίων».

Τα καλέσματα έρχονται στη δημοσιότητα την ώρα που οι χώρες που παίρνουν μέρος στο διαγωνισμό ετοιμάζονται να επιλέξουν το τραγούδι της επίσημης συμμετοχής τους. Στις 8 Φεβρουαρίου το BBC αναμένεται να μεταδώσει την εκπομπή Eurovision: You Decide (Eurovision: Εσύ αποφασίζεις) για την επιλογή του σχετικού τραγουδιού. Στην επιστολή προς το BBC αναφέρεται ότι «για κάθε καλλιτέχνη με συνείδηση, αυτό θα ήταν μια αμφιλεγόμενη τιμή» και επισημαίνεται ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν το περιθώριο να αποφασίσουν αν θα ζουν ή όχι υπό στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ.

Η επιστολή, που δημοσιεύθηκε αρχικά στον Guardian, εξηγεί ότι «η Eurovision μπορεί να είναι ένα show “ελαφριάς ψυχαγωγίας”, αλλά δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα – και δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Το BBC είναι υποχρεωμένο βάσει καταστατικού “να προασπίζει την ελευθερία της έκφρασης”. Θα πρέπει να δράσει με βάση τις αρχές του και να ασκήσει πιέσεις, ώστε η διοργάνωση να μεταφερθεί σε μια χώρα όπου δεν διαπράττονται εγκλήματα κατά της ελευθερίας».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πως κατασκευάζεται ένα (συνδεδεμένο) «πράσινο νησί»

Της Βάννας Σφακιανάκη Ξεκινώντας ενοχοποιείς τους νησιώτες λέγοντας ότι επιβαρύνουν...

Αντιπυρική προστασία: οι κομματικές φιέστες και ο λάθος προσανατολισμός

Του Λευτέρη Καρχιμάκη * Το νέο δόγμα πυρόσβεσης μας υπόσχεται...

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει τέτοιο βομβαρδισμό» – Δραματική η κατάσταση στη Ράφα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη...