20.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Εφορία: Βαρύς «λογαριασμός» 4 δισ. σε τρεις ημέρες

Ημερομηνία:

Ενα φορολογικό λογαριασμό που συνολικά φθάνει τα 4 δισ. ευρώ καλούνται να εξοφλήσουν οι φορολογούμενοι τις τρεις τελευταίες εργάσιμες ημέρες του έτους και συγκεκριμένα μέχρι την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου και ήδη στις τράπεζες αλλά και τις εφορίες έχουν αρχίσει να σχηματίζονται ουρές.

Τέταρτη δόση ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, μηνιαία δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, γονικές παροχές ή δωρεές χρηματικών ποσών και κατάθεση πινακίδων για άρση ακινησίας οχημάτων πρέπει να πραγματοποιηθούν έως και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, ειδάλλως από την Πρωτοχρονιά έρχονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης χαρακτήρισε τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων έως το τέλος του έτους, υπέρμετρες και υπέρογκες, ενώ επισήμανε ότι τις επόμενες εργάσιμες ημέρες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, πρέπει να ανταποκριθούν σε ένα συνολικό λογαριασμό, που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ο μηνιαίος τζίρος της εορταστικής αγοράς του Δεκεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι καλούνται το αργότερο έως την Παρασκευή να τακτοποιήσουν τις ακόλουθες φορολογικές εκκρεμότητες:

1 Τέλη κυκλοφορίας του 2017. Τα τέλη δεν έχουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι, εκτός από τις περιπτώσεις εισαγόμενων μεταχειρισμένων, αφού από φέτος ως έτος πρώτης κυκλοφορίας θεωρείται το έτος που πήραν για πρώτη φορά πινακίδες σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν περισσότεροι από 5 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων για τα τέλη ανέρχεται περίπου στα 1,1 δισ. ευρώ.

Τα τέλη τα οποία ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας κυμαίνονται:

• Από 22 – 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.

• Από 22 – 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005.

• Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010.

Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας γίνεται στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ ή μέσω e-banking με τον κωδικό πληρωμής που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.

Από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι δεν θα δοθεί παράταση για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας. Σε περίπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης είναι ισόποσο των τελών που αναλογούν στο όχημα. Έτσι, από την Πρωτοχρονιά και μετά τα τέλη κυκλοφορίας διπλασιάζονται.

ΕΝΦΙΑ 2016: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν την τέταρτη και προτελευταία δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ.

3  Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξοφλήσουν τη τελευταία δόση του φετινού φόρου εισοδήματος. Το συνολικό ποσό της δόσης που καλούνται να πληρώσουν ανέρχεται στα περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

"google ad"

ΦΠΑ: Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή να υποβάλουν την περιοδική δήλωση ΦΠΑ για τον Νοέμβριο και να αποδώσουν στο Δημόσιο το ΦΠΑ.

Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο πρέπει να εξοφλήσουν μία ακόμη μηνιαία δόση των ρυθμίσεών τους. Πολλοί από αυτούς υποχρεούνται να πληρώσουν ταυτόχρονα και τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας στην ίδια προθεσμία.

Γονικές παροχές ή δωρεές χρηματικών ποσών. Φορολογούμενοι που κινδυνεύουν με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2017, να πιαστούν στην «παγίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης μπορούν να γλιτώσουν από την επιβολή έξτρα φόρου. Αρκεί να χρησιμοποιήσουν για τη κάλυψη των τεκμηρίων δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών που θα πρέπει όμως να γίνουν μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου.

 

businessnews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...