13.8 C
Chania
Monday, December 8, 2025

Εφορία: Στο «αρχείο» χρέη 10 δισ. ευρώ ως ανεπίδεκτα είσπραξης

Ημερομηνία:

Μπορεί στα «χαρτιά» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία να ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, ωστόσο με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το ποσό που μπορεί να εισπραχθεί είναι πολύ μικρότερο.

Γι’ αυτό το λόγο, για φέτος η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να προχωρήσει σε ένα ξεκαθάρισμα εκείνων που κρίνονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης. Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Αρχής, εντός του έτους σχεδιάζει να προχωρήσει «στον χαρακτηρισμό 10 δις. ευρώ εκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης ως ανεπίδεκτων είσπραξης».

Πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους οι οποίες δεν έχουν εισπραχθεί για πολλά χρόνια ενώ έχουν εξαντληθεί όλα τα διαθέσιμα μέσα αναγκαστικής είσπραξης. Ωστόσο δεν σημαίνει ότι διαγράφονται. Τα συγκεκριμένα χρέη καταγράφονται στα βιβλία ανεπίδεκτων είσπραξης χωρίς να παραγράφονται.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, υπεύθυνοι για τις αποφάσεις χαρακτηρισμού μίας οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης ανάλογα με το ύψος του χρέους ορίζεται ως εξής:

  • Για ποσό έως 300.000 ευρώ, η απόφαση λαμβάνεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ ή τελωνειακής αρχής.
  • Για ποσά από 300.000 ευρώ έως 3 εκατ. ευρώ, απαιτείται απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, ύστερα από σχετική εισήγηση των προϊσταμένων των μεγάλων μονάδων ελέγχου και είσπραξης.
  • Για ποσά άνω των 3 εκατ. ευρώ, η εισήγηση γίνεται πλέον αποκλειστικά από την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ), διασφαλίζοντας κεντρική εποπτεία και αυστηρό έλεγχο.

Βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, το διάστημα κατά το οποίο το χρέος έχει ενταχθεί στα ανεπίδεκτα είσπραξης, ο οφειλέτης δεν μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα ή να μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία, δεσμεύονται οι τραπεζικοί – επενδυτικοί  λογαριασμοί και το περιεχόμενο των θυρίδων του ίδιου ή των συνυπόχρεων. Στην περίπτωση μάλιστα που προκύψει περιουσιακό στοιχείο ή εισόδημα, το Δημόσιο έχει πλήρες δικαίωμα να ενεργοποιήσει εκ νέου την υπόθεση και να διεκδικήσει το ποσό, ακόμη και πριν την παρέλευση της δεκαετίας.

Με τον τρόπο αυτό η εφορία έχει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί σε εκείνες τις οφειλές οι οποίες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες είσπραξης είτε μέσω ρύθμισης αυτών είναι με την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 108,5 δις. ευρώ που είναι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, το 76,5% αυτών, δηλαδή σχεδόν 83 δισ. ευρώ αφορά λιγότερα από 10.000 ΑΦΜ. Πρόκειται για διάφορες περιπτώσεις όπως επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει ή είναι ανύπαρκτες, οι οφειλέτες έχουν αποβιώσει ή δεν έχουν περιουσία.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Οι τίμιοι αγρότες θα πληρωθούν»!!!

Της Γεωργίας Θάνου * Δεν υπάρχει δήλωση του πρωθυπουργού και...