«Εξαιρετικά ταραχώδη και κρίσιμη» χαρακτήρισε την κοινοβουλευτική περίοδο, που ολοκληρώθηκε, ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης, στη διάρκεια ομιλίας του στην ολομέλεια της Βουλής. Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό όσων συνέβησαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια, ο κ. Δαμιανάκης σημείωσε ότι «αναμετρηθήκαμε πάρα πολλές φορές με τη συνείδηση μας και βρεθήκαμε μπροστά σε μεγάλα διλήμματα. Νομίζω ότι πράξαμε το καθήκον μας. Τη σημασία των επιλογών μας για το μέλλον της χώρας θα την καταγράψει με ψυχραιμία ο ιστορικός του μέλλοντος γιατί, σε σχέση με τα μέτρα τα οποία κληθήκαμε να ψηφίσουμε, λειτουργώντας πάντα με βάση τη συνείδησή μας, ο αναλυτής του παρόντος νομίζω δεν είναι ακριβοδίκαιος κριτής».
Επίσης, ο κ. Δαμιανάκης επισήμανε ότι η απελθούσα Βουλή αφήνει σοβαρές παρακαταθήκες για την επόμενη: «Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα. Φτάσαμε στο τέλος αυτής της διαδικασίας των οριζόντιων περικοπών.
Πρέπει λοιπόν με αίσθημα ευθύνης όλες οι πολιτικές δυνάμεις, που θα αποτελούν την επόμενη Βουλή, να πάρουν αποφάσεις και να αναζητήσουν τρόπους ανακούφισης της κοινωνίας». Σύμφωνα με τον Χανιώτη βουλευτή, η λήψη ισοδύναμων κοινωνικών μέτρων που θα ανακουφίζουν τους πολίτες είναι επιβεβλημένη. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η αντιμετώπιση του φαινομένου της αύξησης των τιμών, που έχει ως αποτέλεσμα το καλάθι της νοικοκυράς στην Ελλάδα να είναι ακριβότερο από άλλες χώρες, την ώρα μάλιστα που μειώνονται μισθοί και συντάξεις. Για το θέμα αυτό όπως και για την αναγκαιότητα άμεσου επαναπατρισμού των καταθέσεων, έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των οποίων και ο κ. Δαμιανάκης, με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Βουλής Γρηγόρη Νιώτη.
Απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, ο κ. Δαμιανάκης υπογράμμισε ότι η επόμενη Βουλή θα κληθεί να αντιμετωπίσει το θέμα της ρύθμισης των δανείων των νοικοκυριών. Τέλος, σοβαρή παρακαταθήκη για την επόμενη Βουλή είναι, σύμφωνα με τον κ. Δαμιανάκη, η διεκδίκηση των γερμανικών κατοχικών επανορθώσεων, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά το ελληνικό κοινοβούλιο άνοιξε το θέμα, με το οποίο ασχολήθηκαν δύο διαρκείς επιτροπές, η επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και η επιτροπή Οικονομικών, έπειτα από σχετικές πρωτοβουλίες του ανεξάρτητου βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή.