22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ε.ΔΗ.Κ. : Η ανακάλυψη της πυρίτιδας και ο εκκλησιαστικός φόρος

Ημερομηνία:

Αν κάτι μας χαροποιεί ιδιαίτερα στην Ε.ΔΗ.Κ. είναι η υιοθέτηση των απόψεων και προτάσεών μας στον δημόσιο λόγο. Το κρίμα είναι ότι η ανακάλυψη της πυρίτιδας έρχεται με καθυστέρηση δεκαετιών… Η εξαιρετικά παλιά πρότασή μας για εκκλησιαστικό φόρο σε κάθε πολίτη υπέρ του δόγματος της επιλογής του, ήρθε στην επικαιρότητα. Σύμφωνα με την δική μας πρότασή μας η Πολιτεία θα έθετε το φοροσυλλεκτικό της μηχανισμό και την εμπιστευτικότητα που τον διακρίνει, με έναν μοναδικό αριθμό για κάθε πολίτη, στη διαδικασία συλλογής ενός συμβολικού ποσού υπέρ των διάφορων δογμάτων που θα επέλεγαν οι πολίτες.

Η διαδικασία αυτή έχει υιοθετηθεί από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεωρούμε πρωτοπόρα σε ζητήματα πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Η συγκεκριμένη πρόταση θα έδινε λύση και στο ζήτημα της δήλωσης των θρησκευτικών πεποιθήσεων μέσω των ταυτοτήτων, αφού με αυτόν τον τρόπο ο πολίτης ενεργητικά θα μπορεί να στηρίξει το θρησκευτικό δόγμα της επιλογής του και να έχουμε σε πανελλαδικό επίπεδο μια σύγχρονη καταγραφή.

Ακόμη, όσοι πολίτες το επιθυμούν θα μπορούν να δηλώνουν άθεοι ή άθρησκοι και το ποσό αυτής της επιλογής να διατίθεται υπέρ κοινωφελών ιδρυμάτων.

Η παραπάνω λύση φυσικά αφορά το μέλλον της μισθοδοσίας των θρησκευτικών λειτουργών και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την ανάγκη διευθέτησης των ζητημάτων είτε αποζημίωσης είτε επιστροφής του τμήματος εκείνου της εκκλησιαστικής περιουσίας, που απαλλοτριώθηκε προκειμένου να αναλάβει, μεταξύ άλλων, η Πολιτεία αυτήν την υποχρέωση.

Και για να υπάρξουμε για μια ακόμα φορά προφήτες, επαναφέρουμε την πρότασή μας και για εκλογή των Μητροπολιτών από το λαό, προκειμένου η Εκκλησία της Ελλάδος να επιστρέψει στο αρχαίο έθος…

(Γραφείο Τύπου Ε.ΔΗ.Κ.)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

100 φωνές τραγουδούν για τον Μάνο Λοΐζο

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακές Ενότητες Χανίων & Ρεθύμνου,...

Η συγγραφέας Ουλρίκε Ράιλανς στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Το Ινστιτούτο Γκαίτε, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης...