15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

“Ε.Π.Μ. Ι.ΜΟΝΗΣ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ (…γιατί κ. Γενικέ;)”: Επιστολή 27 πολιτών

Ημερομηνία:

Στο θέμα της διαμάχης τους με την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής επανέρχονται 27 πολίτες με νέα επιστολή που έδωσαν στη δημοσιότητα. Στην επιστολή ζητούν να προστατευθούν τα δικαιώματά τους ενώ δηλώνουν ότι η περιοχή δεν χρειάζεται “κτηματομεσίτες”.

Η επιστολή έχει ως εξής:

κ. Διευθυντά,

με βάση τον Ν.3937/2011 αρθ. 6 παρ. 3 ” για τον χαρακτηρισμό μιας περιοχής ως προστατευόμενου τοπίου ή ως προστατευόμενου φυσικού σχηματισμού, εκδίδεται απόφαση του Γεν. Γραμματέα της αποκεντρωμένης Διοίκησης με βάση ειδική έκθεση που τεκμηριώνει την οικολογική ή άλλη φυσική αξία του προστατευτέου αντικειμένου και γνώμη του αιρετού Περιφερειάρχη”.

Με την υπ’ αριθμ.17626/7529/12/9-08-2013 γνωμοδότησή της η Περιφέρεια Κρήτης προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης απορρίπτει στην ουσία την Ε.Π.Μ. της Ι. Μονής Χρυσοπηγής, αναφέροντας τα εξής: …” Η μερική αλληλεπικάλυψη των προστατευόμενων Ζωνών προστασίας 1 και 2 με τις θεσμοθετημένες αρχαιολογικές ζώνες Α και Β δημιουργεί σύγχυση καθεστώτων προστασίας και επιτρεπόμενων χρήσεων… Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη μέσω της οποίας γίνεται οριοθέτηση και καθορισμός χρήσεων γης και δραστηριοτήτων μέσα σε αυτές, προβλέπεται για τον χαρακτηρισμό ”περιοχών απόλυτης προστασίας της φύσης”, και ” Εθνικών πάρκων”… ”Για το χαρακτηρισμό της έκτασης της Ι. Μονής ως προστατευόμενο τοπίο, ενσωματώνοντας όμως πλήρως τους όρους προστασίας των αρχαιολογικών ζωνών, θα μπορούσε να υποβληθεί η ειδική έκθεση που προβλέπεται από το άρθρο 6 παρ. 3 του Ν.3937/2011 και να τεθούν προτεραιότητες διατήρησης…”

Όμως και το Υπ. Πολιτισμού (εφορία παλαιοανθρωπολογίας σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος) σε απάντησή του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με αριθμό Πρωτ. 3129/ 2-10-2013 μετά από αυτοψία που διενήργησε κλιμάκιο της ως άνω Εφορίας από κοινού με αρχαιολόγο τής 28ης Ε.Β.Α. αναφέρει: ….. ”Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι προτεινόμενες Ζώνες 1 και 2 συγκρούονται με – αν όχι καταργούν – τα όρια, το χαρακτήρα και τους περιορισμούς των ήδη θεσμοθετημένων Ζωνών Προστασίας (ΦΕΚ 626/Β/18-07-1995, ΦΕΚ 838/Β/03-10-1995)…μετατρέποντας την ταυτότητα της περιοχής από αρχαιολογική σε ολοκληρωτικά θρησκευτική. Η ενδεχόμενη θεσμοθέτηση των προτεινόμενων Ζωνών θα έρθει σε πλήρη αντίθεση με τον Ν.3028/2002 ”για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ΦΕΚ 153/Α/28-06-2002) και θα προκαλέσει σύγχυση για το τι θα ισχύει, καθώς για τις ίδιες περιοχές θα ισχύουν διαφορετικοί όροι δόμησης και χρήσεις γης και ταυτόχρονα, μια Απόφαση Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και μια Απόφαση Υπουργού Πολιτισμού”

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης λοιπόν έχει ”στα χέρια της” από τον Άυγουστο και τον Οκτώβριο του 2013 αντίστοιχα δύο σημαντικότατες αρνητικές – ως προς την Ε.Π.Μ. – τοποθετήσεις της Περιφέρειας Κρήτης και της Εφορίας παλαιοανθρωπολογίας – σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο προηγούμενος Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης του οποίου η θητεία έληξε τον Ιούνιο του 2014 (σε αυτή τη θέση), σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία κατοίκων των πρώην κοινοτήτων Βαρυπέτρου και Περιβολίων τον Φεβρουάριο του 2014 στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ήταν καθησυχαστικός …υποσχόμενος μάλιστα ότι μέχρι τον Ιούνιο που θα έληγε η θητεία του, το θέμα θα το είχε κλήσει.

Στο μεσοδιάστημα μέχρι την αποχώρηση του πρώην Γενικού Γραμματέα η ως άνω αντιπροσωπεία κατοίκων είχε συχνές επικοινωνίες για το θέμα με εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Οι απαντήσεις ήταν ίδιες και επαναλαμβανόμενες…”η Ε.Π.Μ. της Ι. Μονής έχει παγώσει”. Στην ερώτηση για το τι σημαίνει ”έχει παγώσει”, υπήρχε σιγή…

Λίγες μέρες πριν αποχωρήσει ο πρώην Γενικός Γραμματέας από τη θέση του, η αντιπροσωπεία μας τον επισκέφθηκε ξανά υπενθυμίζοντάς του την υπόσχεση που είχε δώσει…

Η απάντηση που έδωσε στην αντιπροσωπεία μας – και είναι προς τιμήν του γιατί δεν το απέκρυψε – είναι ότι δέχεται πιέσεις από ανθρώπους της Εκκλησίας και – και όχι μόνο – …να βοηθήσει την Ι. Μονή Χρυσοπηγής στο συγκεκριμένο θέμα!!…”

”Τότε κύριε Γενικέ αν είναι να μας καρατομήσετε, αφήστε να το κάνει ο διάδοχός σας”… ήταν η ανταπάντηση της αντιπροσωπείας μας….

Στις αρχές Αυγούστου του 2014 και ενώ είχε αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η αντιπροσωπεία μας τον επισκέφθηκε για να τον ενημερώσει. Έκτοτε έχουν παρέλθει 5 ακόμη μήνες μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και η κατάσταση παραμένει απελπιστικά η ίδια. Απελπιστικά ”παγωμένη”.

"google ad"

Τι σημαίνει όμως ”πάγωμα” κύριε Γενικέ;

Πάγωμα σημαίνει πισωγύρισμα.

Πάγωμα σημαίνει προσδοκία για μείωση των αντιδράσεων με την πάροδο του χρόνου.

Πάγωμα σημαίνει προσμονή για αλλαγή στάσης από εκπροσώπους των Δημόσιων

Υπηρεσιών.

Πάγωμα σημαίνει ”νέο μαγείρεμα”.

Πάγωμα σημαίνει συνέχεια της επίθεσης της Ι. Μονής εις βάρος των δύο κοινοτήτων Βαρυπέτρου και Περιβολίων με όπλο την Ε.Π.Μ. που έχει καταθέσει και αναμένει την έγκρισή της.

Εσείς κ. Γενικέ γιατί συναινείτε στο ”πάγωμα” της Ε.Π.Μ. της Ι. Μονής αφού γνωρίζετε ότι το ”πάγωμα” δεν αναδεικνύει σε καμία περίπτωση το δίκαιο των κατοίκων της περιοχής; Η όποια ”ιερή υποχρέωση” μπορεί να έχει η υπηρεσία σας προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας γενικότερα είναι κατώτερη από το ανθρώπινο δίκαιο.

Αν κ. Γενικέ περιμένετε το ”οκ” του Αρχιεπισκόπου ή την έγκριση του Οικουμενικού, αυτές δεν θα έρθουν ποτέ. Ίσως γιατί οι ”Άνθρωποι του Θεού” είναι υπεράνω του Ανθρωπίνου Δικαίου…

Κ. Γενικέ, ίσως είναι πλέον καιρός να συμβάλετε με την απόφασή σας στην ανάδειξη του δικαίου των κατοίκων της περιοχής, επιστρέφοντας το φάκελο στους δημιουργούς του.

Ίσως είναι πλέον καιρός να καταλάβουν οι δημιουργοί τέτοιων φακέλων ειδικών μελετών εις βάρος των γειτονικών ιδιοκτησιών ότι η περιοχή δεν χρειάζεται ”κτηματομεσίτες”.

Γιατί οι κτηματομεσίτες έτσι πράττουν, μειώνουν – ελαχιστοποιούν με κάθε τρόπο την αξία των ακινήτων που θέλουν να αποκτήσουν και αντίστοιχα την αυξάνουν με κάθε τρόπο όταν θέλουν να απαλλαγούν από αυτά.

Εσείς κ. Γενικέ με το παρατεταμένο ”πάγωμα” του φακέλου της Ε.Π.Μ. της Ι. Μονής – ενώ έχετε στα χέρια σας εδώ και 16 μήνες τις δύο αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Περιφέρειας Κρήτης και του Υπουργείου Πολιτισμού (τμήμα σπηλαιολογίας – παλαιοανθρωπολογίας Ν. Ελλάδος) – βοηθάτε τα μέγιστα κατά την γνώμη μας στην επίτευξη των στόχων της Ι. Μονής και παράλληλα δεν αναδεικνύετε το ανθρώπινο δίκαιο.

Εμείς όμως κ. Γενικέ δεν θα καταθέσουμε τα όπλα. Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια. Θα είμαστε στις επάλξεις όσο ”πάγο” κι αν βάλετε σ’ αυτόν τον φάκελο. Αν χρειαστεί θα ενημερώσουμε και τον επόμενο Γενικό Γραμματέα και όχι μόνο…

Ακολουθούν 27 υπογραφές πολιτών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...