Καθημερινή Μαχητική
Εφημερίδα

"google ad"

21 C
Chania
Wednesday, April 16, 2025

Ε.Σ.Α.με.Α.: Ο ΕΦΚΑ «κόβει» παράνομα τις συντάξεις στα άτομα με αναπηρία που θέλουν να εργάζονται

Ημερομηνία:

Σε μία πρωτοφανή καταγγελία προχωράει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α) με επιστολή της στον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Διοικητή του ΕΦΚΑ Αλέξανδρο Βερβέρη.

Συγκεκριμένα τον τελευταίο χρόνο δέχεται καθημερινά έντονες διαμαρτυρίες από άτομα με αναπηρία ή πάσχοντες με σπάνια νοσήματα που επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται, όμως οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ υποστηρίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση θα κοπεί η σύνταξη αναπηρίας που ήδη λαμβάνουν. Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2024 ο νόμος επιτρέπει να εργάζονται όσοι συνταξιούχοι το επιθυμούν χωρίς να διακοπεί η σύνταξή τους.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η Ε.Σ.Α.με.Α οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ στα κατά τόπους παραρτήματα του Οργανισμού σε όλη τη χώρα, δεν είναι ενημερωμένοι με συνέπεια πολλά άτομα με αναπηρία να παραμένουν εκτός εργασιακού στίβου, με πενιχρό εισόδημα που τους οδηγεί αυτόματα στην απομόνωση και στο κοινωνικό περιθώριο!

Αναλυτικά η Ε.Σ.Α.με.Α στην επιστολή της που αναφέρει ότι οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ δημιουργούν διαρκώς εμπόδια στους ανθρώπους με αναπηρία, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν στην υπηρεσία της Ομοσπονδίας «Διεκδικούμε Μαζί».

«Καθημερινά, σε διάφορα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ ανά τη χώρα, απευθύνονται συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας προκειμένου να ενημερωθούν για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να αναλάβουν εργασία χωρίς να διακοπεί η σύνταξή τους και αποθαρρύνονται από τα στελέχη των τοπικών υποκαταστημάτων καθώς ενημερώνονται ότι θα διακοπεί η σύνταξή τους.

Ως αποτέλεσμα, άτομα με αναπηρία, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις που από 1.1.2024 δικαιούνται να λαμβάνουν σύνταξη και παράλληλα να εργάζονται βάσει νομοθεσίας (άρθρο 114, Ν. 5078/2023), μένουν εκτός εργασίας προκειμένου να μην απωλέσουν το πενιχρό αλλά σταθερό μηνιαίο εισόδημά τους» αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα η ΕΣΑμεΑ απέστειλε επείγουσα επιστολή στον διοικητή e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρο Βαρβέρη, ζητώντας την δρομολόγηση των απαιτούμενων ενεργειών ώστε να λάβουν άμεσα ενημέρωση όλα τα στελέχη των υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ σχετικά με την δυνατότητα απασχόλησης των συνταξιούχων λόγω αναπηρίας, χωρίς διακοπή της σύνταξής τους.

Ταυτόχρονα, ενώ βάσει του άρθρου 114, Ν. 5078/2023, οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν σύνταξη λόγω αναπηρίας, εξαιρούνται ρητά από την καταβολή του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ (παρ.5), μέχρι στιγμής δεν έχει ισχύσει η εξαίρεση και ο πόρος παρακρατείται, κάτι που πρέπει επίσης να λυθεί άμεσα!

Είναι πραγματικά υποκρισία, ειρωνεία και εμπαιγμός από τη μια η Κυβέρνηση να διατυμπανίζει το ψηφιακό κράτος και από την άλλη να υπάρχει ένα τέτοιο κενό ενημέρωσης που να προκαλεί στις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμoύ της χώρας τόσο μεγάλα προβλήματα.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΥΠΕΞ – ΥΠΕΝ: Προχωρούν για πρώτη φορά σε Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Στην πράξη συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο...