Τόσο το Ιζιούμ όσο και η ευρύτερη περιοχή του Χαρκόβου χρησιμοποιούνταν από τους Ρώσους ως κέντρο διεξαγωγής επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία, εκτίμησης των δεδομένων που επικρατούν στο μέτωπο και τα μετόπισθεν, καθώς και αποθήκη στρατιωτικού εξοπλισμού, τον οποίοι οι Ρώσοι δεν πρόλαβαν να πάρουν μαζί τους, καθώς εγκατέλειπαν την περιοχή για να αποφύγουν την περικύκλωση από τον αντεπιτιθέμενο ουκρανικό στρατό.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αργά το βράδυ της Πέμπτης δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χωρίς να δώσει περεταίρω λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών ή τα αίτια θανάτου: «Θέλουμε ο κόσμος να μάθει τι έχει προκαλέσει η ρωσική κατοχή. Αναμένουμε περισσότερες επαληθευμένες πληροφορίες την Παρασκευή».

Διάφορα ουκρανικά μέσα μεταδίδουν ότι τα πτώματα που βρέθηκαν στον ομαδικό τάφο σε δασική έκταση του Ιζιούμ είναι Ουκρανών στρατιωτών, καθώς και αμάχων, οι οποίοι σκοτώθηκαν από πυρά και βομβαρδισμούς στην περιοχή.

Νωρίτερα, ένας αξιωματούχος της ουκρανικής αστυνομίας, ο Σερχίι Μποτβίνοφ δήλωσε στο βρετανικό μέσο ενημέρωσης Sky News ότι ανακαλύφθηκε ένας χώρος ομαδικής ταφής περίπου 440 ανθρώπων στο Ιζιούμ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ζελένσκι συνέκρινε το Ιζιούμ με την Μπούτσα και τη Μαριούπολη, πόλεις που έγιναν σύμβολα των φρικαλεοτήτων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Ο ρωσικός στρατός σκορπά παντού θάνατο στο πέρασμά του και πρέπει να λογοδοτήσει», τόνισε ο Ζελένσκι, συμπληρώνοντας: «Ο κόσμος πρέπει πραγματικά να καταστήσει υπεύθυνη τη Ρωσία για αυτόν τον πόλεμο. Θα κάνουμε τα πάντα για αυτό».

Προς το παρόν, δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα οι πληροφορίες που μεταδίδονται από την ουκρανική πλευρά, ενώ η Μόσχα δεν έχει πραγματοποιήσει κάποιο σχόλιο για τις ουκρανικές αξιώσεις μέχρι στιγμής.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες στοχοποιεί παιδιά και άμαχους πολίτες.