16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ζητούν την ονομασία τμήματος της Παλαιάς Εθνικής Οδού Χανίων-Κισάμου σε «Λεωφόρος Μίκης Θεοδωράκης»

Ημερομηνία:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, αποφάσισε ομόφωνα μετά από εισήγηση του Προέδρου Γιώργου Αγοραστάκη, να προτείνει στα καθ’ ύλην αρμόδια όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Χανίων και Πλατανιά, την ονομασία του τμήματος της Παλαιάς Εθνικής Οδού Χανίων-Κισάμου σε «Λεωφόρος Μίκης Θεοδωράκης», από την αρχή της προς τα δυτικά μέχρι και την Αγ. Μαρίνα για το Δήμο Χανίων και από τον Πλατανιά μέχρι και το Κολυμπάρι για το Δήμο Πλατανιά.

Αιτιολογικό – τεκμηρίωση

1/ Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ο κορυφαίος του νεοελληνικού πολιτισμού. Είναι ο κορυφαίος Έλληνας με παγκόσμια απήχηση και αίγλη, ο παγκόσμιος Έλληνας. Ως παγκόσμιος είχε αναγνωριστεί καιβραβευτεί από διεθνείς Οργανισμούς, Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Πολιτιστικά Ιδρύματα, Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεις σ’ όλο τον [2] κόσμο. Μια αναλυτικότερη παρουσίαση της παγκόσμιας αναγνώρισης δείτε εδώ: Ο Μέγας Έλλην, https://mikisguide.gr/o-megas-ellin/ Η οδός που θα δοθεί στο όνομά του πρέπει να είναι ανάλογης βαρύτητας και τάξης, καθόσον η επιλογή της οδού δηλώνει το μέτρο της αξίας που αποδίδει ένας τόπος στο αναφερόμενο πρόσωπο. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή της ονοματοδοσίας οδού για τονΘεοδωράκη δεν πρέπει να είναι υποδεέστερη σε σύγκριση με τα ονόματα οδών άλλων προσώπων (πολύ δε περισσότερο όταν δεν είναι
και εντόπια). Επίσης δεν πρέπει να είναι υποδεέστερη από άλλες πόλεις της Ελλάδας, αφού ο ίδιος βρίσκεται εδώ. Με βάση το κριτήριο της διεθνούς εμβέλειας, η επιλογή δεν πρέπει να είναι τοπική, αλλά υπερτοπική, Νομαρχιακή και Περιφερειακή.

2/ Η προτεινόμενη οδός είναι η καταλληλότερη καθ’ όσον:

α/ Ικανοποιεί τις παραπάνω προϋποθέσεις

β/ Οδηγεί προς το Γαλατά όπου βρίσκεται ο ίδιος.

γ/ Οδηγεί προς Κίσαμο απ’ όπου κατάγεται η οικογένεια του. (Ο παππούς του Μιχάλης γεννήθηκε στα Παπαδιανά Κισάμου).

δ/ Ο ίδιος και η οικογένειά του συνδέεται και με τα χωριά που βρίσκονται στον άξονα του δρόμου (Πλατανιάς, Μάλεμε κτλ). Το  Κολυμπάρι αποτελεί ένα σταθμό στη μουσική του εξέλιξη. Όλα περιγράφονται στην αυτοβιογραφία του: Θεοδωράκης Μίκης, Οι δρόμοι του Αρχάγγελου, τομ. 4/5, Εκδ. Κέδρος, 1988 (επανέκδοση 2009 τομ.3, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)

ε/ Διατρέχει την τουριστικότερη περιοχή των Χανίων και φέροντας το όνομά του Μίκη Θεοδωράκη προσδίδει σ’ αυτήν μεγάλη προστιθέμενη αξία και μεγαλύτερη διεθνή αναγνωρισιμότητα, καθόσον ο ίδιος υπήρξε ο πιο διάσημος Έλληνας.3/ Στην πράξη η Π.Ε.Ο. Χανίων- Κισάμου έχει χάσει τον χαρακτήρα της εθνικής οδού, έχει γίνει μια αστική λεωφόρος. Όλη η διαδρομή της είναι ένα οικοδομικό συνεχές, με αστικές υποδομές (αποχέτευση, ύδρευση, δίκτυα κτλ) και ρυθμίσεις κυκλοφορίας αστικού τύπου.

4/ Σε ότι αφορά τη δυνατότητα ονομασίας τμήματος Παλαιάς Εθνικής Οδού γνωρίζετε ότι έχουν δοθεί ονόματα σε τμήματα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Χανίων-Ηρακλείου (Χανιά – Σούδα). Επίσης σας γνωρίζω ότι οι περισσότεροι λεωφόροι που βρίσκονται στην Αθήνα και στο λεκανοπέδιο της Αττικής είναι τμήματα εθνικών οδών και όλες φέρουν ονόματα προσώπων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...

Handelsblatt για τουριστική σεζόν: Ζητούνται εργαζόμενοι για το ελληνικό οικονομικό θαύμα

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από...