Μια ξεχωριστή παρουσία και σημαντική αναγνώριση για τη δυναμική και πλήρως ενταγμένη στην τοπική κοινωνία κοινότητα των Ινδών Σιχ του Ρεθύμνου αποτέλεσε η συμμετοχή της Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρίας Κοζυράκη, στη θρησκευτική γιορτή Vaisakhi. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την 13η Απριλίου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων μελών της κοινότητας, που αποτελεί μία από τις πολυπληθέστερες ομάδες Ινδών μεταναστών στην Ευρώπη.
Μια κοινότητα 2.000 ανθρώπων ενσωματωμένη στο Ρέθυμνο
Η Ινδική κοινότητα Σιχ στο Ρέθυμνο αριθμεί περίπου 2.000 μέλη, που ζουν και εργάζονται κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Εσταυρωμένου, στην τοπική Κοινότητα Χαμαλευρίου του Δήμου Ρεθύμνης. Πολλές οικογένειες έχουν εγκατασταθεί μόνιμα, με τα παιδιά τους να φοιτούν σε ελληνικά σχολεία. Περισσότεροι από 200 Ινδοί Σιχ έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, κυρίως παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή ολοκλήρωσαν εννέα χρόνια φοίτησης σε ελληνικό σχολείο.
Η παρουσία της κ. Κοζυράκη στην εκδήλωση ήταν αποτέλεσμα πρόσκλησης από τον Σύλλογο Σιχ Ρεθύμνου. Τη συνόδευσαν ο προϊστάμενος του Τμήματος Αδειών Διαμονής Ρεθύμνου, Μιχάλης Νεονάκης, και ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας, Dinesh Sharma.
Η γιορτή Vaisakhi και το μήνυμα ενσωμάτωσης
Η Vaisakhi αποτελεί μία από τις σημαντικότερες γιορτές των Ινδών Σιχ παγκοσμίως. Γιορτάζεται κάθε χρόνο την 13η Απριλίου και σηματοδοτεί το έτος 1699, όταν ο Σιχισμός καθιερώθηκε ως ξεχωριστή θρησκεία στο Παντζάμπ της βόρειας Ινδίας.
Η θρησκευτική πομπή ξεκίνησε το πρωί από το Παγκαλοχώρι, όπου βρίσκεται ο ναός των Σιχ στην Κρήτη, και κατέληξε στον Εσταυρωμένο. Εκεί, στον προαύλιο χώρο του σχολείου, πραγματοποιήθηκε θρησκευτική τελετή με συνοδεία ινδικής μουσικής και παραδοσιακών εδεσμάτων. Η πομπή συνοδεύτηκε από μουσική και ανθοστολισμένα οχήματα, προσδίδοντας εορταστικό χαρακτήρα και συμβολικό μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης.
Δήλωση της Γραμματέως: «Μια κοινότητα που αποτελεί πρότυπο ενσωμάτωσης»
Στον χαιρετισμό της, η κ. Μαρία Κοζυράκη υπογράμμισε τον ρόλο της κοινότητας στην κοινωνική συνοχή της περιοχής:
«Βλέπω μια ζωντανή και δραστήρια κοινότητα που μετανάστευσε οργανωμένα από πολύ μακριά και ενσωματώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου. Ο τρόπος της ζωής και της εργασίας σας έχτισε μια καλή πρακτική αρμονικής συνύπαρξης εργαζόμενων μεταναστών και ντόπιων κατοίκων. Είναι μια διαχρονική σχέση που αναπτύχθηκε βασιζόμενη στον αλληλοσεβασμό και την αλληλοαποδοχή, στο ήθος και τις παραδοσιακές αξίες του λαού σας. Με χαρά διαπιστώνω ότι, η αυθεντικότητα, η απαράμιλλη φιλοξενία και η ευγένεια της θρησκευτικής εκδήλωσης αποτελούν συστατικά στοιχεία του τρόπου ζωής της κοινότητας των Ινδών του Ρεθύμνου».