Συνεχίζεται και σήμερα Πέμπτη η ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, η οποία διενεργεί λογιστικό έλεγχο του χρέους εξετάζοντας τη νομιμότητά του. Συνέντευξη Τύπου στο εντευκτήριο της Βουλής στις 4.00 μ.μ., όπου και θα διανεμηθεί και η προκαταρκτική έκθεση της Επιτροπής.
Χθες, Τετάρτη, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι τα προκαταρκτικά πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους «δικαιώνουν πλήρως εκείνους που, εγκαίρως και πριν αναπτυχθεί σε όλη της την έκταση η μνημονιακή καταστροφή, προειδοποίησαν ότι αυτά τα μνημονιακά χρέη και δάνεια, είναι μη νόμιμα, παράνομα, αθέμιτα, επονείδιστα και, σε κάθε περίπτωση, μη βιώσιμα».
Τα μνημονιακά χρέη είναι μη νόμιμα, παράνομα, αθέμιτα, επονείδιστα και μη βιώσιμα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, η παρουσίαση των οποίων ξεκίνησε την Τετάρτη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπουργών, βουλευτών, πολιτειακών αξιωματούχων, εκπροσώπων της Δικαστικής εξουσίας, ανεξαρτήτων Αρχών αλλά και εκπροσώπων ξένων Κοινοβουλίων, ανθρώπων της διανόησης, του πνεύματος και του πολιτισμού, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε: «τα προκαταρκτικά πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, τα οποία θα παρουσιαστούν σήμερα και αύριο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, δικαιώνουν πλήρως τους πολίτες που αμφισβήτησαν την υποχρέωση να συμμετάσχουν στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους», υπογραμμίζοντας πως «δικαιώνουν πλήρως εκείνους που, εγκαίρως και πριν αναπτυχθεί σε όλη της την έκταση η μνημονιακή καταστροφή, προειδοποίησαν ότι αυτά τα χρέη και αυτά τα δάνεια, τα μνημονιακά, είναι μη νόμιμα, παράνομα, αθέμιτα, επονείδιστα και, σε κάθε περίπτωση, μη βιώσιμα».
«Επιβεβαιώνουν και δικαιώνουν πλήρως τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών», συνέχισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, «που εγκαίρως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την ευθεία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας, στο όνομα της αποπληρωμής του χρέους και είναι χαρακτηριστικό ότι και ο σημερινός Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για το χρέος και για τα δικαιώματα του ανθρώπου, ο κ. Juan Pablo Bohoslavsky, αφενός χαιρετίζει το γεγονός ότι η Βουλή των Ελλήνων συνέστησε επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους, αφετέρου ζητά να χυθεί άπλετο φως σχετικά με το ποιοι επωφελήθηκαν και σε ποιο βαθμό από την αλόγιστη χορήγηση και λήψη δανείων και από τα προγράμματα διάσωσης και ποιοι είναι υπεύθυνοι για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση».
«Η σημερινή Κυβέρνηση, η πρώτη μετά από δεκαετίες που δεν έχει συμπράξει ούτε στην δημιουργία ούτε στην διόγκωση του δημοσίου χρέους, έχοντας λάβει και την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, νομιμοποιείται να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία και όλα τα επιχειρήματα για την αμφισβήτηση και την διαγραφή του χρέους σε κάθε δε περίπτωση για την αναστολή κάθε ενέργειας αποπληρωμής του, όσο αυτή θέτει σε διακύβευση την επιβίωση, τα θεμελιώδη κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα του λαού και την ίδια την Δημοκρατία», τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διαφθορά πολιτικών και κυβερνητικών στελεχών από γερμανικές εταιρείες, αλλά και στην μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή πολυεθνικών εταιρειών μέσω του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας. «Ο κ. Γιούνκερ σήμερα αξιώνει την υποταγή του ελληνικού λαού, προφασιζόμενος ότι το κάνει και για το καλό του. Παρασιωπά, όμως, ότι επί πρωθυπουργίας του συγκροτήθηκε στο Λουξεμβούργο ένα σκανδαλώδες πλαίσιο φοροαποφυγής, που πρόσφατα μόλις αποκαλύφθηκε με τη διαβόητη υπόθεση «Lux-Leaks»: ένα πλαίσιο φοροαποφυγής που επέτρεψε σε εκατοντάδες πολυεθνικές επιχειρήσεις – εκ των οποίων πολλές δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα – να φοροαποφεύγουν σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα απώλειες σε δεκάδες ή και εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο από διαφυγόντα έσοδα. Δεν τα λέει η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους αυτά. Τα αποκάλυψε και τα επικαλέστηκε επωνύμως, επισήμως και μετά λόγου γνώσεως την προηγούμενη Πέμπτη η κύρια Έβα Ζολί, εμβληματική μορφή στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής στη Γαλλία, Ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Αντιπρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής ΤΑΧΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία επισκέφτηκε τη χώρα μας για να συναντηθεί και να συζητήσει, αλλά και να στηρίξει την Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου χρέους, αλλά και τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης», είπε.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επεσήμανε τις καταθέσεις των Φιλίπ Λαγκρέιν (πρώην συνεργάτη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόσο) και Παναγιώτη Ρουμελιώτη (πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ) στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, που αμφότεροι κατέθεσαν ότι «το λεγόμενο πρόγραμμα διάσωσης έσωσε τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες κι όχι τον ελληνικό λαό».
Η Πρόεδρος της Βουλής επέκρινε την Γερμανία, καθώς η Ελλάδα, «χωρίς μνησικακία» συνέπραξε το 1953 στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της Γερμανίας, της ηττημένης Γερμανίας μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η Ελλάδα δεν αποζημιώθηκε πότε για τις καταστροφές και για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι Ναζί στη διάρκεια της κατοχής. Σήμερα οι αξιώσεις της Ελλάδας από αυτά τα διεθνή εγκλήματα και από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που εντάσσεται σε αυτά, υπολογίζονται από την ειδική επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στα 278 έως 340 δισ. Ευρώ, όπως αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο μιας άλλης Επιτροπής που λειτουργεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, της Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών. Οι συγκρίσεις και τα συμπεράσματα είναι αναπόδραστα. Η Γερμανία σήμερα αξιώνει και να μην πληρώσει το χρέος της προς την Ελλάδα, χρέος που απορρέει από διεθνή εγκλήματα ιστορικά και δικαστικά καταδικασμένα, και οι Έλληνες και ο λαός να υποταχθεί και να θυσιαστεί για να πληρώσει ένα χρέος που δεν δημιούργησε και που δεν συνδέεται με διεθνή εγκλήματα. Η Γερμανία σήμερα αξιώνει, επίσης, να μην αποζημιωθεί η Ελλάδα ούτε από τις γερμανικές εταιρείες που διέφθειραν τις ηγεσίες της και συνέπραξαν στη συνομολόγηση συμβάσεων από τις οποίες επιβαρύνθηκε το χρέος», ανέφερε.
«Τα προκαταρκτικά πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους φανερώνουν ότι το μόνο μας χρέος είναι προς εκείνους που αντιστάθηκαν για να είμαστε ελεύθεροι και να ζούμε σε μια δημοκρατία. Το μόνο μας χρέος είναι προς την ιστορία, προς το μέλλον, προς τις ζώσες και τις επόμενες γενιές, το μόνο μας χρέος είναι και προς εκείνους που έχασαν τη ζωή και την υγεία τους, ζώντας σε απάνθρωπες συνθήκες, τις οποίες τους επιφύλαξαν εκείνοι που, παραβιάζοντας διεθνείς υποχρεώσεις, συνέπραξαν και προκάλεσαν την ανείπωτη ανθρωπιστική κρίση που σοβεί μέχρι σήμερα στη χώρα και κατά της οποίας μαχόμαστε», κατέληξε η Πρόεδρος της Βουλής.
Ομιλίες από την Επιτροπή:
Σοφία Σακοράφα
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Wzftx8Pyo1Q”]
«Η σημερινή ημέρα είναι μια ιστορική ημέρα για το ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά και για τον ελληνικό λαό», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας της η υπεύθυνη για τις σχέσεις της Επιτροπής με το Ευρωκοινοβούλιο και τα Κοινοβούλια ξένων χωρών, Σοφία Σακοράφα.
«Στην κρίσιμη στιγμή, τη δραματική στιγμή στην οποία βρισκόμαστε, κάθε άλλο παρά υπερβολή είναι αυτός ο χαρακτηρισμός», συμπλήρωσε η κα. Σακοράφα στην παρουσίαση των προκαταρκτικών συμπερασμάτων στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.
Η Σοφία Σακοράφα, αναφερόμενη για τα συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, είπε: «Αυτά τα συμπεράσματα, αυτές οι επιστημονικές τεκμηριώσεις και οι πιο αναλυτικές που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, είναι κτήμα του ελληνικού λαού και των λαών της Ευρώπης. Είναι το όπλο των κινημάτων. Είναι η αλήθεια ιδωμένη, από τη μεριά του αδύναμου».
«Ο λαός μας είναι η κάθε ακριβοπληρωμένη, με αίμα πολλές φορές, αράδα αυτού του συντάγματος. Για το λόγο αυτό ακριβώς, χαρακτήρισα αυτή τη μέρα ιστορική. Γιατί η Επιτροπή Αλήθειας είναι το «1-1-4» της σημερινής εποχής».
Το μοναδικό μας χρέος είναι απέναντι στην ιστορία και τις νέες γενιές δήλωση η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την εναρκτήρια ομιλία της στο διήμερο της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος κατά την οποία παρουσιάζονται τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της επιτροπής. Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε εκτενώς στα λεγόμενα των κ. Λεγκρέν, Ζολί και Ρουμελιώτη κατά την διάρκεια των δημόσιων ακροάσεων και επισήμανε τη σημασία της στήριξης του ΟΗΕ μέσω του εμπειρογνώμονά του Bohoslavsk.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του» απεχθούς, επονείδιστου και μη βιώσιμου» χρέους στην καθημερινότητα των ελλήνων πολιτών και σημείωσε ότι: «τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δικαιώνουν όλους όσοι αμφισβήτησαν το χρέος τα τελευταία χρόνια». Ακόμη, κατηγόρησε τον κύριο Γιούνκερ ότι την ώρα που ζητά θυσίες από τον ελληνικό λαό, επί διακυβέρνησής του, δημιουργήθηκε στο Λουξεμβούργο ένας φορολογικός παράδεισος. Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό πρόβλημα της Ελλάδας παρουσιάστηκε ως δημοσιονομικό ενώ στην πραγματικότητα ήταν τραπεζικό πρόβλημα. «Ήταν πρόβλημα αφερεγγυότητας και όχι ρευστότητας» σημειώνεται στην συγκεκριμένη αναφορά.
Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, παρακολούθησε στη Βουλή την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, απηύθυνε επιστολή, την οποία ανέγνωσε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στην επιστολή του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει: «Παρακαλώ να διαβιβάσετε στα μέλη της Επιτροπής την εκ μέρους μου ειλικρινή αναγνώριση της επιστημονικώς τεκμηριωμένης συμβολής τους ως προς τα αίτια που οδήγησαν στη διαμόρφωση του δημόσιου χρέους της χώρας μας, όπως επίσης να καταστήσετε σαφές ότι ισχύουν στο ακέραιο τα όσα επισήμανα κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής στις 4 Απριλίου του 2015 κυρίως ως προς τα αδιαμφισβήτητα, κατά το Σύνταγμά μας, δεδομένα της δημοσιονομικής μας κυριαρχίας».
Η κ. Κωνσταντοπούλου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μολονότι- όπως τόνισε- εμποδίστηκε να παραστεί λόγω της συνάντησής του με τον καγκελάριο της Αυστρίας.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η πρόεδρος της Βουλής, προσφωνώντας τον πρωθυπουργό, τον ευχαρίστησε για την τιμητική παρουσία του, παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του, επισημαίνοντας πως η παρουσία του στη συγκεκριμένη συνεδρίαση σηματοδοτεί πολλά.
«Μολονότι δεν θα είστε μαζί μας καθόλη τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής, θα είστε ψυχή μαζί μας» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα και ανακοίνωσε ότι θα του παραδώσει αύριο, πριν δοθεί στην δημοσιότητα, το πλήρες και εκτενές πόρισμα, την πολύ σημαντική εργασία που έχει εκπονηθεί από την Επιτροπή.
Ολόκληρη η ομιλία της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατά την παρουσίαση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους
Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα να σας καλημερίσω και να σας ευχαριστήσω για την σημερινή σας παρουσία σε αυτή τη συνεδρίαση, την πρώτη από τις δύο που θα λάβουν χώρα, σήμερα και αύριο, κατά την οποία η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους που συστήθηκε στις 4 Απριλίου του 2015, θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά της πορίσματα.
Θέλω να ξεκινήσω ευχαριστώντας, τον κ. Πρωθυπουργό, για τη σημερινή του παρουσία, σε πείσμα του πολύ βεβαρημένου προγράμματός του και σε πείσμα των πολύ ασφυκτικών συνθηκών.
Κύριε Πρωθυπουργέ, η παρουσία σας σηματοδοτεί πολλά, σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε και εννοείται ότι σας δίνουμε προκαταβολικά την άδεια να αποχωρήσετε αρκετά νωρίς, γιατί ξέρω ότι έχετε ανειλημμένη υποχρέωση με τον ομόλογό σας από την Αυστρία και επομένως ξέρουμε και εμείς, ότι μολονότι δεν θα είσαστε μαζί μας σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης των πορισμάτων της Επιτροπής, θα είστε ψυχή μαζί μας και θα σας παραδώσουμε αύριο, πριν την παράδοση στην δημοσιότητα και το πλήρες και εκτενές πόρισμα, στα ελληνικά και στα αγγλικά, αυτή την πολύ σημαντική εργασία που έχει εκπονηθεί από την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.
Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που μολονότι εμποδίστηκε να είναι μαζί μας, λόγω μιας έκτακτης υποχρέωσής του, μας απέστειλε επιστολή με την οποία μου ζήτησε να την διαβάσω και λέει εξής:
«Κυρία Πρόεδρε, λόγω της συνάντησής μου με τον Καγκελάριο της Δημοκρατίας της Αυστρίας, κ. Βέρνερ Φάιμαν, δεν μπορώ να παραστώ στη σημερινή καταληκτική συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους της Βουλής των Ελλήνων, παρακαλώ να διαβιβάσετε στα μέλη της Επιτροπής της εκ μέρους μου ειλικρινή αναγνώριση της επιστημονικώς τεκμηριωμένης συμβολής τους, ως προς τα αίτια που οδήγησαν στη διαμόρφωση του δημόσιου χρέους της χώρας μας.
Όπως, επίσης, παρακαλώ να καταστήσετε σαφές, ότι ισχύουν στο ακέραιο τα όσα επισήμανα κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, στις 4 Απριλίου 2015, κυρίως ως προς τα αδιαμφισβήτητα κατά το Σύνταγμά μας δεδομένα της δημοσιονομικής μας κυριαρχίας.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Προκόπης Παυλόπουλος»
Θα μείνει στα πρακτικά της συνεδρίασης.
Θέλω να ευχαριστήσω τους κυρίους και τις κύριες Υπουργούς που παρίστανται, τους εκλεκτούς προσκεκλημένους που σε ένδειξη αλληλεγγύης έχουν προσέλθει από μακρινές χώρες, είναι μαζί μας βουλευτές από την Αργεντινή, από το Βέλγιο, από την Τυνησία, θα έχουμε αύριο και από την Γαλλία και από τη Γερμανία.
Θέλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία στον Πρόεδρο της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους της Αργεντινής, μιας Επιτροπής που συστήθηκε από την Βουλή και την Γερουσία της Αργεντινής, είναι Επιτροπή των δύο νομοθετικών σωμάτων, καθώς και στο μέλος της Επιτροπής που παρίσταται και εν συνεχεία στη πορεία της παρουσίασης των πορισμάτων, θα τους δώσουμε το λόγο.
Επίσης, θέλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία χωρίς, όμως, να κάνω ξεχωριστές προσφωνήσεις, γιατί θα καταναλώσουμε το χρόνο, στους εκπροσώπους και του Κοινοβουλίου, αλλά και των Ανεξάρτητων Αρχών, της δικαστικής εξουσίας και ηγεσίας, των φορέων που συναρτώνται με τη Δημόσια Διοίκηση, αλλά και με την εκπροσώπηση των δικαιωμάτων των πολιτών και στα κοινωνικά κινήματα που παρίστανται και εκπροσωπούνται.
Νομίζω, ότι η παρουσία όλων σηματοδοτεί ακριβώς το τι αντιπροσωπεύει αυτή η Επιτροπή και το τι αντιπροσωπεύουν τα προκαταρκτικά της συμπεράσματα.
Μετά τη δική μου ομιλία θα λάβει το λόγο ο επιστημονικός συντονιστής της Επιτροπής μας ο Eric Toussant, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω, που με τόση ανιδιοτέλεια, με τόση αφοσίωση και σε ένδειξη τέτοιας αλληλεγγύης προς το λαό μας και προς την κοινωνία μας, τέτοιας που πρέπει να αποτελέσει υπόδειγμα συμπεριφοράς στην Ε.Ε. των λαών και των κοινωνιών, έχει εγκαταλείψει στην πραγματικότητα κάθε άλλη του ασχολία και έχει αφιερωθεί στο να τεκμηριώσει μέσα από την ομάδα των εκλεκτών μελών της Επιτροπής Αλήθειες Δημοσίου Χρέους από όλο τον κόσμο, τα πορίσματα.
Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω και να αποδώσω ιδιαίτερη τιμή στην Ευρωβουλευτή, κυρία Σοφία Σακοράφα, που έχει υπάρξει ψυχή και της ιδέας και της υλοποίησης της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, της παλιάς ΕΛΕ και που ανέλαβε το καθήκον να εκπροσωπεί την Επιτροπή και το Κοινοβούλιο στις σχέσεις με τα Κοινοβούλια άλλων χωρών, με τους Διεθνείς Οργανισμούς, αλλά και με το Ευρωκοινοβούλιο.
Τέλος, πριν μπω στην ουσία, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όχι ως Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά ως πολίτης αυτής της χώρας τους ανθρώπους που ανέλαβαν να συγκροτήσουν αυτήν την Επιτροπή, που ανέλαβαν την υποχρέωση, το καθήκον και την ευθύνη να συνδράμουν τη χώρα και την κοινωνία σε μια πάρα πολύ κρίσιμη στιγμή και σε μια αμείλικτη δοκιμασία, αλλά και όλους εκείνους και εκείνες που εκδηλώνουν την αλληλεγγύη τους από όλες τις γωνιές της γης και συμπαρίστανται στον Ελληνικό Λαό και στην Ελληνική Κυβέρνηση που παλεύει και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που υλοποιεί αυτή την εντολή.
Κυρίες και κύριοι,
Στην ιστορία κάθε λαού και κάθε ανθρώπου, στην πορεία κάθε κοινωνίας και κάθε δημοκρατίας έρχονται στιγμές που δοκιμάζουν τις αρχές και τις αξίες, τα κεκτημένα και τα θεμελιωμένα, τα αδιαμφισβήτητα και τα αδιαπραγμάτευτα και τον πυρήνα αυτών που διακρίνουν και νοηματοδοτούν τη συλλογική και την προσωπική μας ύπαρξη και συνείδηση.
Το πώς γράφεται η ιστορία και το πώς εξελίσσεται η ανθρώπινη πορεία καθορίζεται συχνά από το πώς αντιλαμβάνονται τα δικαιώματά τους οι πολίτες, από το πώς αντιλαμβάνονται το καθήκον οι ηγεσίες, από το τι αναλαμβάνουν ως ευθύνη οι δημοκρατικοί θεσμοί και από το τι διεκδικούν οι λαοί.
Η σύνθεση της σημερινής Βουλής προέκυψε από την αποφασιστική διεκδίκηση του Ελληνικού Λαού να ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα, να καθορίσει εκείνος την ασκούμενη για εκείνον και υπέρ εκείνου πολιτική. Να ανατρέψει τη μνημονιακή δεσποτεία και να ζητήσει αλήθεια, δικαιοσύνη, λογοδοσία, σεβασμό των δικαιωμάτων του και δημοκρατία.
Το Κοινοβούλιο αποτελεί τον κατ’ εξοχήν πυλώνα της Δημοκρατίας και δεν θα μπορούσε παρά να εγγυηθεί το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών, αλλά και συνολικά του λαού και της κοινωνίας για εξονυχιστικό έλεγχο νομιμότητας και για λογιστικό έλεγχο του επονομαζόμενου “χρέους”, προκειμένου να αποκαλυφθεί η πλήρης αλήθεια για την δημιουργία και την διόγκωσή του, για την σύνθεση και σύσταση του, για τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι υποθήκευσαν το παρόν και το μέλλον ιδιοτελώς και επ’ ωφελεία μιας οικονομικής, τραπεζικής, επιχειρηματικής ολιγαρχίας που για δεκαετίες διαπλέκεται με τις πολιτικές ηγεσίες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και στον κόσμο και όταν παραστεί χρήσιμο επιδιώκει να τις υποκαθιστά και να τις αντικαθιστά.
Η σημερινή Kυβέρνηση, η πρώτη μετά από δεκαετίες που δεν έχει συμπράξει ούτε στην δημιουργία ούτε στην διόγκωση του δημοσίου χρέους, έχοντας λάβει και την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, νομιμοποιείται να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία και όλα τα επιχειρήματα για την αμφισβήτηση και την διαγραφή του χρέους, σε κάθε δε περίπτωση για την αναστολή κάθε ενέργειας αποπληρωμής του, όσο αυτή θέτει σε διακύβευση την επιβίωση, τα θεμελιώδη κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα του λαού και την ίδια την Δημοκρατία.
Το παρόν Κοινοβούλιο, το πρώτο μετά από δεκαετίες που δεν έχει συμπράξει ούτε ανεχθεί την δημιουργία χρέους σε βάρος του λαού, υποχρεούται να εγγυηθεί στους πολίτες ότι θα υπάρξει πλήρης διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες φτάσαμε, κάθε παιδί που γεννιέται στην χώρα σήμερα να χρωστά 32.500 ευρώ. Επίσης να εγγυηθεί ότι θα συγκροτηθούν θεσμικά και επιστημονικά τα εργαλεία αμφισβήτησης του χρέους.
Η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, μία Επιτροπή νομικού, ουσιαστικού και λογιστικού ελέγχου του χρέους συστήθηκε στις 4 Απριλίου 2015 με απόφαση Προέδρου της Ελληνικής Βουλής, όμως στην πραγματικότητα κυοφορήθηκε σε όλη την προηγούμενη περίοδο ως κοινωνικό αίτημα και αποκρυσταλλώθηκε ως συλλογική απαίτηση ενός λαού που αρνήθηκε να πειθαρχήσει στον παραλογισμό της ειλωτείας και της υποταγής που αντιπροσώπευε και αντιπροσωπεύει η επιταγή αποπληρωμής ενός χρέους που ο λαός αυτός δεν δημιούργησε και από το οποίο δεν ωφελήθηκε.
Ο ελληνικός λαός δεν ωφελήθηκε. Αντίθετα, θυματοποιήθηκε. Και, ταυτόχρονα, συκοφαντήθηκε για να δικαιολογηθεί η βάρβαρη πολιτική που εμπεριέχεται στα μνημόνια και η οποία συγκροτεί ευθεία επίθεση στον ελληνικό πληθυσμό, ευθεία αμφισβήτηση της δημοκρατικής νομιμότητας και ευθεία παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποχρεώσεων που βαρύνουν τόσο τη χώρα μας όσο και τις χώρες μέλη των διεθνών οργανισμών που συγκροτούν τους λεγόμενους δανειστές και τους ίδιους τους διεθνείς οργανισμούς, τους επονομαζόμενους δανειστές.
Η συκοφάντηση του ελληνικού λαού ως “τεμπέλη”, “κακοπληρωτή” ή “διεφθαρμένου”, αλλά και η συνολική συκοφάντηση των λαών του Nότου παράγει ήδη ένα νέο ενδοευρωπαϊκό ρατσισμό. Η αξίωση πειθαναγκασμού και καθυπόταξης αυτού του λαού, αυτών των λαών στο όνομα του χρέους, προωθεί ένα νέο οικονομικό ολοκληρωτισμό. Οι έχοντες ιστορική γνώση και συνείδηση δεν μπορεί να μην συνυπολογίσουν σε αυτή την ιστορική συγκυρία τα ιστορικά γεγονότα και τους ιστορικούς συμβολισμούς.
Ο ελληνικός λαός συμβολίζει την Aντίσταση κατά του ναζισμού και του ολοκληρωτισμού. Kαι η Ελλάδα, με γενναιοδωρία, ιστορική νηφαλιότητα και χωρίς μνησικακία, συνέπραξε το 1953 στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της Γερμανίας, της ηττημένης Γερμανίας μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελλάδα δεν αποζημιώθηκε πότε για τις καταστροφές και για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι Ναζί στη διάρκεια της κατοχής.
Σήμερα οι αξιώσεις της Ελλάδας από αυτά τα διεθνή εγκλήματα και από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που εντάσσεται σε αυτά, υπολογίζονται από την ειδική επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στα 278 έως 340 δισ. Ευρώ, όπως αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο μιας άλλης Επιτροπής που λειτουργεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, της Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών. Οι συγκρίσεις και τα συμπεράσματα είναι αναπόδραστα.
Η Γερμανία σήμερα αξιώνει και να μην πληρώσει το χρέος της προς την Ελλάδα, χρέος που απορρέει από διεθνή εγκλήματα ιστορικά και δικαστικά καταδικασμένα, και οι Έλληνες και ο λαός να υποταχθεί και να θυσιαστεί για να πληρώσει ένα χρέος που δεν δημιούργησε και που δεν συνδέεται με διεθνή εγκλήματα.
Η Γερμανία σήμερα αξιώνει, επίσης, να μην αποζημιωθεί η Ελλάδα ούτε από τις γερμανικές εταιρείες που διέφθειραν τις ηγεσίες της και συνέπραξαν στη συνομολόγηση συμβάσεων από τις οποίες επιβαρύνθηκε το χρέος.
Η Γερμανία και η Γαλλία αξιώνουν να υποταχθεί η Ελλάδα και να αποπληρώσει ένα χρέος αμφισβητούμενο, αλλά αποκρύπτουν ότι το λεγόμενο πρόγραμμα διάσωσης έσωσε όχι τον ελληνικό λαό, αλλά τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Και αυτό ήταν ένα από τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα που αποκαλύφθηκε και στοιχειοθετήθηκε στο πλαίσιο αυτών των πρώτων συμπερασμάτων της Επιτροπής.
Είναι και ένα από τα γεγονότα που ομολογήθηκε και συνομολογήθηκε ενώπιον της Επιτροπής στη διάρκεια των ακροάσεων οι οποίες έγιναν. Ήταν χαρακτηριστικές και αποκαλυπτικές οι τοποθετήσεις του πρώην συμβούλου του κ. Μπαρόζο, τότε Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί υπαγωγής της χώρας μας στο Μνημόνιο, του κ. Φίλιπ Λεγκρέν, αλλά και του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, του κ. Ρουμελιώτη.
Αλλά ας πάμε και σε άλλες χώρες και σε άλλους εκπροσώπους, για να εξετάσουμε την ηθική νομιμοποίηση, πριν μπούμε στη νομική και λογιστική ανάλυση του χρέους. Ο κ. Γιουνκέρ σήμερα αξιώνει την υποταγή του ελληνικού λαού, προφασιζόμενος ότι το κάνει και “για το καλό του”. Παρασιωπά, όμως, ότι επί πρωθυπουργίας του συγκροτήθηκε στο Λουξεμβούργο ένα σκανδαλώδες πλαίσιο φοροαποφυγής, που πρόσφατα μόλις αποκαλύφθηκε με τη διαβόητη υπόθεση «Lux-Leaks». Ένα πλαίσιο φοροαποφυγής που επέτρεψε σε εκατοντάδες πολυεθνικές επιχειρήσεις – εκ των οποίων πολλές δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα – να φοροαποφεύγουν σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα απώλειες σε δεκάδες ή και εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο από διαφυγόντα έσοδα.
Δεν τα λέει η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους αυτά. Τα αποκάλυψε και τα επικαλέστηκε επωνύμως, επισήμως και μετά λόγου γνώσεως την προηγούμενη Πέμπτη η κύρια Έβα Ζολί, εμβληματική μορφή στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής στη Γαλλία, Ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Αντιπρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής ΤΑΧΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία επισκέφτηκε τη χώρα μας για να συναντηθεί και να συζητήσει, αλλά και να στηρίξει την Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου χρέους, αλλά και τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Θα σας διαβάσω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την τοποθέτησή της. «Πρόκειται για εταιρείες που έχουν συνάψει αυτήν τη συμφωνία με το Λουξεμβούργο και, όπως γνωρίζετε, μεταξύ αυτών που ζητούν από τον κ. Τσίπρα θυσίες με επίμονο τρόπο, είναι ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο άνθρωπος που φρόντισε στην ίδια του τη χώρα να θεσπιστούν αυτοί οι μηχανισμοί και αυτές οι δομές. Υπάρχουν και πολλές άλλες επιχειρήσεις», τις οποίες κατονόμασε, «που δραστηριοποιούνται εδώ και που έχουν την έδρα τους στην Ολλανδία. Εκεί είναι ο κ. Ντάιζενμπλουμ, ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, ο οποίος ζητά επίσης καθημερινά θυσίες από τον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι θα πρέπει να μεταφερθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και ότι η σύνταξη πρέπει να γίνει 250 ευρώ». Είναι χαρακτηριστικές κάποιες από τις εταιρείες που ανάφερε η κυρία Ζολί, όπως σε σχέση με το Λουξεμβούργο, η Vim Power Parts, η Venus, η McArthur Glenn, η Coca Cola Hellenic Bottling, η Eurobank, η Ακαδημία Πλάτωνος Mall, η Varnish Investments η Wind Hellas ή για την Ολλανδία η Eldorado Gold.
Τίθεται, λοιπόν, ευθέως το ερώτημα με ποιο ηθικό επιχείρημα, με ποια ηθική νομιμοποίηση επιχειρείται να κανοναρχηθεί και ένας λαός που δεν έφταιξε και επιχειρείται να εξανδραποδισθεί μια κοινωνία στο όνομα αυτού του χρέους, στο οποίο συνέπραξαν και το οποίο διόγκωσαν οι ίδιοι εκείνοι που αναλαμβάνουν να υποδείξουν τους τρόπους αποπληρωμής του. Ήταν χαρακτηριστικές οι αποκαλύψεις στο πλαίσιο των ακροάσεων της Επιτροπής για την ενσυνείδητη παρασιώπηση εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της έλλειψης βιωσιμότητας του χρέους, δηλαδή για την ενσυνείδητη επιβάρυνση τελικά του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας με νέα δάνεια και νέα χρέη, τα οποία ήταν και απολύτως προβλέψιμο ότι δεν επρόκειτο ποτέ να καταστούν βιώσιμα και ότι δεν επρόκειτο ποτέ να επιτρέψουν στην κοινωνία να αναπτυχθεί.
Ήταν εξίσου αποκαλυπτικές στη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής οι πληροφορίες σε σχέση με το πώς εξοικονομήθηκε και η πλήρης παραπληροφόρηση, παραπλάνηση, αποπροσανατολισμός και παραποίηση της αλήθειας προς τον ελληνικό λαό μέσα ακόμη και από εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, που ελάμβαναν ειδικά σεμινάρια από τους λεγόμενους δανειστές.
Κυρίες και κύριοι,
Τα προκαταρκτικά πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου χρέους, που θα σας παρουσιάσουν στη συνέχεια ο επιστημονικός συντονιστής και τα μέλη της Επιτροπής, δικαιώνουν πλήρως τους πολίτες που αμφισβήτησαν την υποχρέωση να συμμετάσχουν στην αποπληρωμή αυτού του χρέους.
Δικαιώνουν πλήρως εκείνους που, εγκαίρως και πριν αναπτυχθεί σε όλη της την έκταση η μνημονιακή καταστροφή, προειδοποίησαν ότι αυτά τα χρέη και αυτά τα δάνεια, τα μνημονιακά, είναι μη νόμιμα, παράνομα, αθέμιτα, επονείδιστα και, σε κάθε περίπτωση, μη βιώσιμα.
Επιβεβαιώνουν και δικαιώνουν πλήρως τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών που εγκαίρως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την ευθεία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας, στο όνομα της αποπληρωμής του χρέους και είναι χαρακτηριστικό ότι και ο σημερινός Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για το χρέος και για τα δικαιώματα του ανθρώπου, ο κ. Juan Pablo Bohoslavsky, αφενός χαιρετίζει το γεγονός ότι η Βουλή των Ελλήνων συνέστησε επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους, αφετέρου ζητά να χυθεί άπλετο φως σχετικά με το ποιοι επωφελήθηκαν και σε ποιο βαθμό από την αλόγιστη χορήγηση και λήψη δανείων και από τα προγράμματα διάσωσης και ποιοι είναι υπεύθυνοι για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, αλλά και, επίσης, υπογραμμίζει ότι δεν διακυβεύονται μόνο οι υποχρεώσεις αποπληρωμής του χρέους, αλλά και τα θεμέλια πάνω στα οποία έχει κτιστεί η Ε.Ε., μία ένωση εθνών που έχει στον πυρήνα της το σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και την αλληλεγγύη. Και είναι τιμή μας που συμμετέχει στην Επιτροπή ο προκάτοχος του κ. Bohoslavski, ο κ. Cephas Lumina, που ήδη το 2013, ως Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας του OHE, επισκεπτόμενος τη χώρα μας, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων σε σχέση με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, τα προκαταρκτικά πορίσματα, της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους, δικαιώνουν εκείνους που από τις πλατείες στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.
Τα προκαταρκτικά πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους μας ενδυναμώνουν να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε αυτό τον έλεγχο στη λεπτομέρεια του και να παραδώσει η Επιτροπή μια πλήρη αποτίμηση του λογιστικού ελέγχου.
Τα προκαταρκτικά πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους φανερώνουν ότι το μόνο μας χρέος είναι προς εκείνους που αντιστάθηκαν για να είμαστε ελεύθεροι και να ζούμε σε μια δημοκρατία. Το μόνο μας χρέος είναι προς την Ιστορία, προς το μέλλον, προς τις ζώσες και τις επόμενες γενιές. Το μόνο μας χρέος είναι και προς εκείνους που έχασαν τη ζωή και την υγεία τους, ζώντας σε απάνθρωπες συνθήκες, τις οποίες τους επιφύλαξαν εκείνοι που, παραβιάζοντας διεθνείς υποχρεώσεις, συνέπραξαν και προκάλεσαν την ανείπωτη ανθρωπιστική κρίση που σοβεί μέχρι σήμερα στη χώρα και κατά της οποίας μαχόμαστε.
Ευχαριστώ από καρδιάς εκείνους και εκείνες που συνέπραξαν ανιδιοτελώς στην Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους και συνεχίζουν να το κάνουν. Δεν παίρνετε, αγαπημένε Eric, αγαπημένοι και αγαπητοί φίλες και φίλοι, δεν παίρνετε τις υπέρογκες αμοιβές που λάμβαναν οι σύμβουλοι, οι οποίοι συνέταξαν αυτό τον επονείδιστο και άκυρο συμβιβασμό παραίτησης της χώρας μας από τις αξιώσεις κατά της Siemens. Δεν παίρνετε τις υπέρογκες αμοιβές που έπαιρναν οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων για να συμβουλεύουν για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και ιδιοκτησίας. Δεν παίρνετε, αλλά μας δίνετε. Και είμαι σίγουρη ότι ο ελληνικός λαός, αλλά και συνολικά οι ευρωπαϊκοί λαοί θα σας ανταποδώσουν αυτή την αλληλεγγύη γι’ αυτή την ανεκτίμητη συνεισφορά στη δημοκρατία, στην αλήθεια και στη δικαιοσύνη.