18.8 C
Chania
Friday, May 10, 2024

Ζώνη ελέγχου για τον καταρροϊκό πυρετό στους Δήμους Χανίων και Αποκορώνου – KKE: Εγκληματική η αδιαφορία της κυβέρνησης

Ημερομηνία:

Οι Δήμοι Χανίων και Αποκορώνου θέτονται σε καραντίνα μετά τα 2 επιβεβαιωμένα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού. Με τα μέτρα αυτά οι αρχές και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ελπίζουν ότι θα ανακόψουν την επέλαση του ιού ο οποίος σκοτώνει τα αιγοπρόβατα αλλά δε μεταδίδεται στον άνθρωπο. Την ίδια στιγμή επίκαιρη ερώτηση για το θέμα κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραϊτης στο οποίο καταγγέλλει την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης για τις δραματικές επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού.

 

 

Η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας:

 «Έχοντας υπόψη την εκδήλωση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων :

Ορίζουμε

Ως ζώνη ελέγχου, 20 χλμ. γύρω από την επιβεβαιωμένη εστία του καταρροϊκού πυρετού, τις παρακάτω περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων :

Δήμος Χανίων

Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου
Δημοτικές / Τοπικές Κοινότητες: Αρωνίου, Κουνουπιδιανών, Μουζουρά, Στερνών, Χορδακίου

Δημοτική Ενότητα Θερίσου
Δημοτικές / Τοπικές Κοινότητες: Περιβολίων, Βαρυπέτρου

Δημοτική Ενότητα Κεραμειών
Δημοτικές / Τοπικές Κοινότητες: Δρακώνας, Κάμπων, Κοντόπουλου, Μαλάξας, Παπαδιανών, Πλατυβόλας

Δημοτική Ενότητα Νέας Κυδωνίας
Δημοτικές / Τοπικές Κοινότητες: Γαλατά, Δαράτσου, Σταλού

Δημοτική Ενότητα Σούδας
Δημοτικές / Τοπικές Κοινότητες: Σούδας, Απτέρων, Τσικαλαριών

Δημοτική Ενότητα Χανίων
Δημοτικές / Τοπικές Κοινότητες: Χανίων

Δήμος Αποκορώνου

"google ad"

Δημοτική Ενότητα Αρμένων
Δημοτική / Τοπική Κοινότητα: Αρμένων, Καλυβών, Καρών, Μαχαιρών, Νέου Χωριού, Ραμνής, Στύλου

Δημοτική Ενότητα Βάμου
Δημοτική / Τοπική Κοινότητα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Καλαμιτσίου Αλεξάνδρου, Κεφαλά, Κόκκινου Χωριού, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλιών

Δημοτική Ενότητα Κρυονερίδας
Δημοτική / Τοπική Κοινότητα: Βρυσών

Δημοτική Ενότητα Φρε
Δημοτική / Τοπική Κοινότητα: Μελιδονίου, Παϊδοχωρίου, Πεμονίων, Τζιτζιφέ, Φρε

Από εκτροφές μηρυκαστικών, οι οποίες βρίσκονται μέσα στη ζώνη ελέγχου, επιτρέπεται η μετακίνηση ζώων, για οποιοδήποτε λόγο, τόσο εντός της ζώνης ελέγχου όσο και εντός της ζώνης προστασίας, υπό τους παρακάτω όρους :

  • Εντός των είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από τη φόρτωση τους έχουν εξεταστεί κλινικά από επίσημο κτηνίατρο και δεν εμφανίζουν συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού.
  • Πριν την μετακίνηση τους στα ζώα έχει εφαρμοστεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα (λαμβάνοντας υπόψη και το σχετικό χρόνο αναμονής για κάθε σκεύασμα σε ότι αφορά τα ζωικά προϊόντα).
  • Έχουν εφαρμοστεί κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή και εντομοκτόνα (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα οχήματα με τα οποία τα ζώα μεταφέρθηκαν πριν από την αναχώρηση τους, αλλά και μετά την εκφόρτωση των ζώων.
  • Η μετακίνηση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός των δραστηριότητας των εντόμων – φορέων.

Μετακινήσεις ζώων από εκτροφές που βρίσκονται στη ζώνη προστασίας (όλη η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων εκτός των περιοχών της ζώνης ελέγχου), μέσα στη ζώνη προστασίας καθώς και προς τη ζώνη ελέγχου επιτρέπονται για οποιοδήποτε λόγο, υπό τους παρακάτω όρους:

  • Εντός των είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από τη φόρτωση τους έχουν εξεταστεί κλινικά από επίσημο κτηνίατρο και δεν εμφανίζουν συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού.
  • Έχουν εφαρμοστεί κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή και εντομοκτόνα (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα οχήματα με τα οποία τα ζώα μεταφέρθηκαν πριν από την αναχώρηση τους, αλλά και μετά την εκφόρτωση των ζώων.
  • Η μετακίνηση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός των ωρών δραστηριότητας των εντόμων – φορέων.

Προς διευκόλυνση τους, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να επικοινωνούν με την Κτηνιατρική Υπηρεσία, σε εύλογο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 1 εβδομάδα) πριν την μετακίνηση των ζώων τους είτε για σφαγή είτε για αναπαραγωγή είτε για μετακίνηση ποιμνίου, προκειμένου να τους δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες στα τηλέφωνα :

1. Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων2821346601 – 603-606-

2. Κ.Κ. Χανίων 2821346620,

3. Κ.Κ. Βρυσών 2825051281,

4. Κ.Κ. Βουκολιών 2824031221 και

5. Κ.Κ. Κισσάμου 2822022310.

Επισημαίνεται ότι, ΚΑΝΕΝΑ Υγειονομικό Πιστοποιητικό Σφαγής/Αναπαραγωγής/μετακίνησης ποιμνίου δεν θα εκδίδεται εφόσον ο κτηνοτρόφος δεν έχει επικοινωνήσει προηγουμένως με την Υπηρεσία, για να ενημερωθεί σχετικά με τη λήψη των μέτρων που ο ίδιος οφείλει να εφαρμόσει πριν τη μετακίνηση των ζώων του.

Τα παραπάνω ισχύουν σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και υπάρχει πιθανότητα τροποποιήσεων ανάλογα με τη εξέλιξη της νόσου στην Κρήτη.

Η ερώτηση του βουλευτή ΚΚΕ Νίκου Μωραϊτη

Τα κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού αυξάνονται και πληθαίνουν σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ οι κτηνοτρόφοι  φοβούνται να τα δηλώσουν, γιατί αυτό θα συνοδευτεί με υποχρεωτικό περιορισμό στους στάβλους και επιβάρυνση των κτηνοτρόφων με την αγορά των ζωοτροφών, τη στιγμή που δεν έχουν ρευστότητα για τα απολύτως αναγκαία. Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους που – από τη φύση της δουλειάς τους – δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους περιοριστικά μέτρα. Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι μικρομεσαίοι παραγωγοί δεν πήραν ούτε την εξισωτική αποζημίωση, αυθαίρετα κόπηκε ή αυτή συρρικνώθηκε δραστικά, χωρίς να ευθύνονται οι κτηνοτρόφοι  γι’ αυτό, αλλά το νέο σχέδιο δράσης για τους βοσκοτόπους ΕΕ και κυβέρνησης.

Δραματικές καταστάσεις βιώνουν οι κτηνοτρόφοι από την  εγκληματική κυβερνητική αδιαφορία που αφορούν :

-Τις μεγάλες ελλείψεις σε κτηνιάτρους στις κρατικές κτηνιατρικές διευθύνσεις.

-Την απουσία  ψεκασμών σε περιοχές που διαχειμάζει το κουνούπι-ξενιστής, αλλά και ελέγχων σε όλα ανεξαιρέτως τα κοπάδια.

-Την ανυπαρξία διανομής δωρεάν στους κτηνοτρόφους εντομοκτόνων και εντομοαπω­θ­ητι­κών, αλλά και ζωοτροφών σε όσα κοπάδια έχουν προσβληθεί.

-Την ανυπαρξία προγραμματισμού αποζημιώσεων για την δραστική μείωση της παραγωγής, των απωλεσθέντων ζώων και του εισοδήματος.

Ακριβώς αυτήν την κατάσταση εκμεταλλεύονται και οι έμποροι που αν και η συγκεκριμένη ασθένεια δεν έχει καμιά επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία, όμως εκβιάζουν για να πάρουν σε ακόμα χαμηλότερες, εξευτελιστικές  τιμές γάλα και σφάγια. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαριές και μεγάλες. Οδηγεί την εκτατική αιγοπροβατοτροφία που δραστηριοποιούνται κύρια μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι στην καταστροφή, διευκολύνοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για δημιουργία επιχειρηματικής σταβλισμένης καπιταλιστικής μορφής κτηνοτροφικών μονάδων, που σημαίνει συγκέντρωση και συγκεντροποίηση σε λίγα χέρια και καταστροφή των πολλών μικρομεσαίων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

αν σκοπεύει να λάβει άμεσα και γρήγορα τα παραπάνω διατυπωμένα  από τους κτηνοτρόφους μέτρα ικανοποίησης και επιβίωσης τους, απέναντι στον καταρροϊκό πυρετό.

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χαμός με Πολάκη – Γεροτζιάφα: “Ελεεινός επιστήμονας, μας το παίζει και grande αριστερός”

Βαριές κουβέντες αντάλλαξαν ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας με τον Παύλο...

Κρήτη: Σημαντικά ύψη βροχής την Παρασκευή – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Σημαντικές βροχές αναμένονται στην Κρήτη αύριο, Παρασκευή (09/05) και...

Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι σεισμόπληκτοι

Και με τη "βούλα" απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι σεισμόπληκτοι και στην Κρήτη,...