18.8 C
Chania
Friday, November 22, 2024

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα ο έλεγχος του δημόσιου χρέους

Ημερομηνία:

Το θέμα της συμμετοχής των Κοινοβουλίων στη διαδικασία δημοκρατικού ελέγχου του δημόσιου χρέους και της καταπάτησης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις μνημονιακές πολιτικές, έθεσε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης συνόδου των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, που πραγματοποιείται στη Ρώμη.

Μιλώντας από το βήμα της συνόδου, ως κεντρική ομιλήτρια στη συνεδρίαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη, η κ. Κωνσταντοπούλου επεσήμανε ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, να εγγυηθεί την ευημερία των πολιτών και των κοινωνιών της, να επιβεβαιώσει την ισότιμη συμμετοχή των κρατών-μελών και την ισότιμη και αξιοβίωτη συνύπαρξή τους», και τόνισε ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια η Ευρώπη όπως εκφράζεται κυρίως από τον εκτελεστικό, τραπεζικό και οικονομικό τομέα της, μοιάζει να έχει χάσει τον δρόμο της». Η κ. Κωνσταντοπούλου παρατήρησε ότι «δείχνει να αποδίδει περισσότερη σημασία στους αριθμούς και στις οικονομικές εκτιμήσεις, που έχει αποδειχθεί ότι είναι χονδροειδώς εσφαλμένες, με απώτερο σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας (μίας έννοιας που δεν περιλαμβάνεται στις οικουμενικές αρχές ή διεθνείς αξίες που αναγνωρίζει η ανθρωπότητα και η οποία κατατάσσεται πολύ χαμηλότερα από τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ιεραρχία των ευρωπαϊκών αξιών) σε βάρος της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επεσήμανε ότι οι «οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόσθηκαν δεν έχουν δημιουργήσει μόνο δυστυχία, αλλά και ανθρωπιστική κρίση, υπονόμευση των δημοκρατικών διαδικασιών και των κοινοβουλευτικών πρακτικών, την ίδια ώρα που καταπατώνται θεμελιώδη ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι το δημόσιο χρέος, το οποίο είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τις περισσότερες -αν όχι όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποιείται ως πρόσχημα ή ως εργαλείο αποδόμησης θεμελιωδών αξιών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Χρησιμοποιείται», είπε, «ως βάση ενός μηχανισμού που εκβιάζει τα κοινοβούλια και τους λαούς», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «ο έλεγχος τους δημόσιου χρέους αποτελεί θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα».

Η κ. Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε τη σύνοδο για τη συγκρότηση και τη δραστηριότητα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και παρουσίασε την ευρωβουλευτή κα Σοφία Σακοράφα,

υπεύθυνη της Επιτροπής Αλήθειας για τις σχέσεις με το Ευρωκοινοβούλιο και τα Εθνικά Κοινοβούλια άλλων κρατών, και τον Dr. Eric Toussaint, Επιστημονικό Συντονιστή της Επιτροπής, οι οποίοι ήταν μέλη της ελληνικής αποστολής.

Στη διάρκεια της ομιλίας της, η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων έκανε ειδική αναφορά στην ελληνική κοινωνική πραγματικότητα και κυρίως στο πόσο αρνητικά επηρεάστηκε από τις μνημονιακές πολιτικές. Μεταξύ άλλων, η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, από 9,7% το 2009 σε 27% το 2015, στην ανεργία των νέων που ξεπέρασε το 60% και στην ανεργία των νέων γυναικών που άγγιξε το 72%. Αναφέρθηκε επίσης στην εκτίναξη του αριθμού των αυτοκτονιών τα τελευταία χρόνια, στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, στην έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος σε περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά, στο ότι περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς και στη διάλυση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας, που παρουσιάσθηκαν ως «διαρθρωτικές αλλαγές».

Σε ξεχωριστή παρέμβασή της στη συνεδρίαση με θέμα «Οι δρόμοι για την ανάπτυξη και η ψηφιακή Ευρώπη», η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι «οι δρόμοι για την ανάπτυξη στην Ευρώπη δεν μπορεί να περνούν πάνω από ανθρώπινες υπάρξεις. Οι δρόμοι για την ανάπτυξη δεν μπορούν να παρακάμπτουν τις δημοκρατικές διαδικασίες». Ανέφερε ότι  «τον Νοέμβριο του 2013 ο τότε πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, υποσχέθηκε στον Ελληνικό λαό δωρεάν wi-fi για όλους. Ένα μήνα μετά ένα μικρό κορίτσι πέθανε μέσα στο σπίτι του, όπου ζούσε με τη μητέρα της, για μήνες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τότε αποκαλύφθηκε ότι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα ζούσαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για μήνες ή και χρόνια». Υπογράμμισε ότι «ότανμιλάμε για ανάπτυξη σε αυτή την συνδιάσκεψη, θα πρέπει να θυμόμαστε και να υπενθυμίζουμε ότι μιλάμε εκ μέρους των πολιτών και μιλάμε υπέρ των πολιτών»

Στη διάρκεια της παραμονής της, είχε επίσης συνάντηση και συνομιλία με τον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σέρτζιο Ματαρέλα, προς τον οποίο εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την νέα τραγωδία στη Μεσόγειο, με θύματα εκατοντάδες πρόσφυγες. Επίσης, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου είχε επαφές με πολλούς προέδρους άλλων ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων και τον παριστάμενο Πρώτο Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι. Είχε, επίσης, σύντομη συνάντηση και συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτζ, ο οποίος της πρότεινε να επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό...

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί...